Annonce
Lemvig

Det er næppe sket før i Lemvig Kommune: Fire tømrerlærlinge fik den højeste udmærkelse til deres svendeprøve

Fire nybagte tømrersvende med hver sin sølvmedalje. Fra venstre er det Andreas Nyborg Sørensen, Jacob Vestergaard Kragelund, Bjarke Vang Jensen og Jakob Tonsberg Nielsen. Foto: Benny Gade
Fire tømrerlærlinge fra Lemvig Kommune har fået den højeste udmærkelse til deres svendeprøve: en sølvmedalje. De mener, at uddannelses-vejledningen i folkeskolen i for høj grad er rettet mod de gymnasiale uddannelser.

Lemvig: Der findes formentlig ikke opgørelser over den slags, men det er næppe sket før, at fire tømrerlærlinge fra Lemvig Kommune på samme tid har fået den højeste udmærkelse til deres svendeprøve: En sølvmedalje.

Men det er tilfældet for Jakob Tonsberg Nielsen, Lemvig, Bjarke Vang Jensen, Lomborg, Jacob Vestergaard Kragelund, Lemvig og Andreas Nyborg Sørensen, Gudum.

De scorede alle lutter 12-taller til de afsluttende prøver udi både praktiske og teoretiske færdigheder, og det udløste det flotte resultat i form af en sølvmedalje, der er den højeste anerkendelse inden for tømrerfaget.

Annonce

De fire dygtige lærlinge - der nu alle er svende - er gået ind i faget med forskellige baggrunde.

Jakob Tonsberg Nielsen er med sine 30 år den ældste af de fire. Han har fået en masse merit på grund af sine erhvervsmæssige erfaringer, så han har kun været ét år om uddannelsen.

- Jeg er nærmest opvokset med tømrerfaget. Jeg har gået meget med min bedstefar, og jeg har møbelfirmaet Toka Design i Nørre Nissum sammen med min onkel Niels Tonsberg. Jeg fik muligheden for at komme i lære hos Romby Byg og valgte at slå til, siger Jakob Tonsberg Nielsen.

Han har tidligere taget en studentereksamen (STX) fra Lemvig Gymnasium, og det samme har 24-årige Bjarke Vang Jensen.

Vil gerne skabe noget

- Jeg valgte at blive tømrer, fordi jeg gerne vil skabe noget - jeg vil gerne have et praktisk håndelag for et fag. Så vil jeg også gerne arbejde både inde og ude, siger Bjarke Vang Jensen, der har planer om at læse videre til f.eks. ingeniør på et tidspunkt.

21-årige Andreas Nyborg Sørensen fra Gudum er gået den direkte vej fra folkeskolen til tømrerfaget, og det samme er 20-årige Jacob Vestergaard Kragelund, der har taget en EUX-uddannelsen - altså en uddannelse, hvor man får både studenterhue og svendebrev. Det har taget fire år som den normale tømreruddannelse.

- Det er virkelig noget, man skal ville - der er meget at se til, selv om vi selvfølgelig ikke har alle de fag, man har på en STX-uddannelse. Vi har de fag, vi skal bruge senere, hvis vi vil læse videre til f.eks. konstruktør eller ingeniør, siger Jacob V. Kragelund.

Annonce

De fleste bliver

Hovedparten af de fire "sølv-lærlinge" bliver i de firmaer, hvor de er udlært.

- Jeg tog EUX-uddannelsen med tanke på at læse videre, men det har jeg ingen planer om i øjeblikket, siger Jacob V. Kragelund.

Andreas N. Sørensen bliver også hos Roesgaard Byg, men han kunne godt forestille sig at flytte til Aarhus og så fortsætte hos Roesgaard Byg.

- I øjeblikket ligger jeg ude og arbejder fire dage i ugen, og så er det jo i princippet ligegyldigt, om man bor i Vestjylland eller f.eks. Aarhus, siger Andreas N. Sørensen.

De fik sølv

Jakob Tonsberg Nielsen, Lemvig (tidligere Lomborg), er udlært hos Romby Byg, Lemvig.

Bjarke Vang Jensen, Lomborg, er udlært hos Din Tømrer og Snedker, Lemvig.

Jacob Vestergaard Kragelund, Lemvig, er udlært hos Tømrer og Snedker Steen Stensgård, Lemvig.

Andreas Nyborg Sørensen, Gudum (tidligere Nørre Nissum), er udlært hos Roesgaard Byg, Gudum.

De seneste år har der ofte været historier fremme om, at uddannelses-vejledningen i folkeskolen har for meget fokus på de gymnasiale uddannelser frem for erhvervsuddannelserne. Det kan de fire tømrerlærlinge godt genkende fra deres egen tid i folkeskolen.

Annonce

Spild af et godt hoved

- Jeg fik at vide, at jeg havde for gode karakterer til at tage en erhvervsuddannelse. Det ville være spild af et godt hoved - det var det indtryk, jeg fik, siger Bjarke Vang Jensen.

- Vejledningen i folkeskolen er meget ensporet mod gymnasiet. Det er klart min oplevelse, siger Jacob V. Kragelund.

- Holdningen er lidt i retning af, at du f.eks. altid kan blive tømrer, hvis du ikke kan blive andet. Men det er en skam. Jeg synes, det kræver meget at være tømrer, siger Jakob Tonsberg Nielsen.

- Man skal ikke vælge tømrerfaget, hvis man ikke brænder for det, siger Andreas Nyborg Sørensen.

De er alle fire glade for, at de valgte tømrerfaget.

- Tømrerfaget er populært blandt erhvervsuddannelserne, og det skyldes sikkert, at det er et alsidigt arbejde, hvor man arbejder både inde og ude, siger Bjarke V. Jensen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Skal vi bringe billedet af en butikstyv for at hjælpe politiet?

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Lemvig For abonnenter

Dejligt med stigende oksekødspriser, men jeg har dem også, fordi jeg kan lide at se på græssende kreaturer

Debat

Mit møde med den smilende københavner

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Lemvig

Pandemien gjorde bus-forsøg til en fiasko

Vestjylland For abonnenter

Du vender dig og ser efter dem på gaden, og du spørger ind til lige præcis, hvor høje de er: Kom med på den anden side, og hør historierne fra dem med lidt længere lemmer end andre

Lemvig

Der mangler personale: Kommunen beder de pårørende om hjælp til at give de ældre en god jul

Annonce