Annonce
Holstebro

Historisk auktion i Holstebro: Anonym køber betaler 490.000 kroner for P.S. Krøyer-værk

Billedet er ikke stort, fysisk, men det blev prisen. Nederst til højre ses P.S. Krøyer-maleriet, der gik for lige under en halv million kroner. - Det kunne være lavet af fransk impressionist og gået for en halv milliard kroner, fortalte Casper Hansen tilhørerne, da han styrede tirsdagens auktion. Foto: Johan Gadegaard
I den største auktion med Skagens-malerier, som Holstebro Auktioner nogensinde har haft, blev der tirsdag solgt for over 1,6 millioner kroner.
Annonce

Holstebro: Havde det været et boligsalg, ville kvadratcentimeter prisen være 356 kroner.

43x32 centimeter (maleriet af datteren Vibeke i plantagen) tilsat otte særdeles betydningsfulde bogstaver (P.S. Krøyer) gik tirsdag eftermiddag for 490.000 kroner, i det indehaver Hans Jørgen Eriksen kalder den største auktion af Skagensmalerier nogensinde hos Holstebro Auktioner.

Den nye ejer af maleriet befandt sig i auktionsmedarbejder Lisbeths telefon. Det samme gjaldt  nogle af de øvrige købere af dyre mandlige malere som Holger Drachmann eller Michael Ancher.

Men der var også dyre kvinder. Anna Anchers maleri af kvindelige kirkegængere gik for 108.000 kroner - og en "highfive" mellem mor og datter efter en hård budkrig med sal og telefoner.

- Det er første gang, vi er med til en auktion, kunne mor, datter og søn fortælle. Af hensyn til at de nu er i besiddelse af noget så unikt som et Anna Ancher-maleri, foretrak familien, der kom fra Aarhus, at være anonym.

De havde udset sig to malerier.

- Men det ene - et af P. S. Krøyer - stak lidt af, men Anna Ancher-maleriet kunne vi ganske enkelt bare godt lide, sagde moderen.

Holstebro Auktioner solgte for en halv million mere, end den vurderingsprisen man havde tildelt værkerne. Foto: Johan Gadegaard

- Det indeholder stærke kvinder, kunne mor og datter bekræfte hinanden i med et smil og et nik.

- Og så er det flot malet, tilføjede sønnen.

Annonce

Svær auktion

38 genstande fra Klæbel-familiens gemmer var under hammeren. Victor Christian Klæbel var med til at stifte Skagens Museum, og mange af værkerne har - når de ikke var hos Klæbel-familien - været udlånt til udstillinger.


- Vi kan kun være tilfredse. Nogle billeder gik for langt over det, de var vurderet til - i nogle tilfælde det dobbelte eller ligefrem det tredobbelte.

Casper Hansen, Holstebro Auktioner.


Der var alt fra malerier af Laurits Tuxen og Holger Drachman til bøger og en madtejne - en madkasse, der modsat de øvrige varer ikke med sikkerhed kunne bekræftes til at være en gave lavet af enten Anna eller Helga Ancher.

Alligevel gik madtejnen for 3400 kroner.

- Vi kan kun være tilfredse. Nogle billeder gik for langt over det, de var vurderet til - i nogle tilfælde det dobbelte eller ligefrem det tredobbelte. På den baggrund kan vi kun være yderst tilfredse, siger auktionsmedarbejder Casper Hansen, der styrede slagets gang, mens op til fem telefoner var rødglødende med bud.

Holstebro Auktioner var stolt over at kunne præsentere noget så unikt som en auktion over Skagens-malerier. Den unikke mulighed tvang dog også huset ud i en unik situation, nemlig at have svært ved at forudse den præcise værdi, ifølge Casper Hansen:

- Det med købsprisen viser bare, hvor svært det er at vurdere en vare som et Skagens-maleri. Én ting er selve billedet, men noget andet er dets autenticitet og historie - hvad er køberne reelt klar til at give for det?

Et Carl Locher-maleri var eksempelvis vurderet til 15.000 kroner, men gik for 48.000. Laurits Tuxens gengivelse af børn på Sønder Strand, en sommerdag, var vurderet til 75.000-100.000 kroner, men den pris var passeret i løbet af sekunder, og da alle øvrige trak sig, sad en køber i salen med et maleri til 210.000 kroner.

Intet kunne dog hamle op med kronjuvelen; P.S. Krøyers maleri af Vibeke. Det var til gengæld vurderet til 500.000-600.000 kroner, men auktionshuset erklærede sig alligevel tilfredse med hammerslaget.

Om køberen også var tilfreds, står endnu hen i det uvisse. Køberen er nemlig anonym indtil videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce