x
Annonce
Læserbrev

Det gavner ikke miljøet at genere landmanden

Debat: Den helt store nyhed i sidste uge var, at kvælstofudledningen i Danmark minsandten er langt mindre end først beregnet. Der er således udledt 3.000 tons mindre kvælstof end oplyst i 2018, og regnefejlen fra Aarhus Universitet har betydning for de beregnede tal helt tilbage til 1990.

Nu skulle man tro, at politikerne derefter stod i kø for at rulle kravet om ekstra efterafgrøder tilbage. Efterafgrøderne har til formål at mindske kvælstofudledningen, og kravet var indført – hed det sig – fordi udledningen ikke faldt nok.

Men selv når korrektionen dokumenterer et kæmpe fald i udledningen, svømmer de såkaldt rød/grønne politikere rygcrawl i alle retninger og lukker øjnene for virkeligheden. En virkelighed, der viser, at efterafgrøder samt en landbrugspakke, der har givet danske bønder lov til at give planterne den gødning, planterne har behov for, ikke har haft nogen som helst betydning for kvælstofudledningen – der er forblevet på det samme niveau i de seneste 10 år.

Helt generelt er det ikke rimeligt at lave restriktioner i forhold til et erhverv, når man ikke forinden har målt tilstrækkeligt for omfanget af udledningerne. Og det gavner helt åbenlyst ikke vandmiljøet at regulere på dyrkningsfladen, og da slet ikke tiltag som giver flere ubevoksede vinter- og forårsmarker.

I stedet burde de offentlige instanser give flere og hurtigere tilladelser til minivådområder – og man burde nøjes med efterafgrødekrav i de marker, der ikke er bevokset i efteråret.

Ingen – heller ikke miljøet – nyder godt af tiltag, der gennemtvinger større arealer med vintersorte marker, og hvor man forhindrer landmanden i at så den vintersæd, han ønsker. Alt dette har kun til hensigt at genere den danske landmand – og minder efterhånden om sovjetrussiske tilstande, hvor man fra centralt hold bestemmer, hvad der skal sås på arealerne – og hvornår.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Medarbejdere går 20 procent ned i løn

Læserbrev

Kultur. En sølle beslutning i byrådet

Debat: Jeg kan huske fra min drengetid, at vi i en sen nattetime lå på gulvet og så afslutningen på det årlige seksdages løb, hvor det danske par nummer 7 helst skulle vinde, hvad de heldigvis også gjorde tit. Et hold af mine forældres venner havde fjernsyn, så stuen var fuld af forventningsfulde børn og højt råbende voksne. Kom så Kay Verner og Evan Klamer. I dag hedder det parløb på vel kun en times tid, og nu er det Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen, der vinder guld til Danmark. Men parløb findes også inden for politik. Fra 1964 til 1982 dannede Kaj K. og kommunaldirektør Jens Johansen parløb og var i spidsen for Holstebro Kommune. "Kulturborgmesteren" blev Kaj K. kaldt. Han stod i spidsen for bygningen af Holstebro Hallen, købet af "Kvinde på kærre" og ikke mindst fik han knyttet Odin Teatret til Holstebro. Det var et teater, han forsvarede overfor den tvivlende befolkning, der fandt tilskuddet til teatret bedre kunne bruges de traditionelle velfærdsydelser. Men som han sagde: "Så længe jeg er borgmester i Holstebro, så længe er Odin Teatret her også"! At det udviklede sig til at være en væsentlig del af Holstebros kultur-dna, glædede den gamle nestor. Et verdensteater, der altid kom fra Holstebro, og i sine festuger uovertruffen har vist, hvordan man inddrager borgerne, institutionerne, virksomhederne og verden i de syv til ni dages unikke og farvestrålende festligheder, som en festuge varer og er. Et involverende teater. Nu hedder kommunens makkerpar H C Østerby og kommunaldirektør Lars Møller. I aftes (mandag 30. marts, red) lykkedes det at få et flertal i byrådet til at fjerne 500.000 kroner årligt i tilskud til Odin Teatret de næste fire år. Et teater, der i den grad har sat Holstebro verdenskortet. Jeg vil bruge et venligt ord. Det er en sølle beslutning. Samtidig kan man se, at treenigheden Musikteatret, Black Box Teater og Newco fortsat bliver besmykket med mere end et dobbelt så stort et tilskud end Odin Teatret på knap 16.000.000 netto skattekroner årligt. Endda med en sandsynlig risiko for at mere end 2.000.000 kroner årligt forsvinder til musikdramatiske produktioner uden for kommunen. Det er overhovedet ikke involverende på nogen måde. Det er også sølle! Kulturen til forskel er et godt slogan, man har fundet på. Men efter aftenens debat i Byrådet er det på vej til at blive kulturen uden forskel!

Danmark

Virusekspert: Derfor er omstridt hestestævne den mest sandsynlige årsag til storsmitte i Herning

Annonce