Annonce
Lemvig

Det grå guld besøgte marineudstillingen og de kom langvejs fra

Da avisen besøgte marineudstillingen i juli, talte vi blandt andre med Peter Ribe, der med bopæl i Aalborg tilhører den største gruppe af udstillingens gæster - dem, der bor mellem 100 og 200 kilometer fra Lemvig. Arkivfoto: Allan Damgaard
1800 betalende gæster så marineudstillingen, og det var i højere grad folk udefra end lokale, der så udstillingen. Gæsterne tilhørte også hovedsageligt aldersgruppen "det grå guld". Nu skal der søges fonde med henblik på at skabe et permanent kunstmuseum.

Lemvig: Marineudstillingen i Toldboden er lukket, men arbejdet med at omdanne den 100 år gamle, gule bygning på havnen i Lemvig til et permanent museum for guldalderkunst fortsætter.

Udstillingen blev set af 1800 betalende gæster, og det tal er folkene bag udstillingen ganske godt tilfreds med. Udstillingen åbnede 19. juni og lukkede 24. oktober.

- Udstillingen fik jo en ganske hård start med corona-restriktioner i begyndelsen. Her skulle der vises coronapas, og der måtte højest være seks gæster i hvert rum. Restriktionerne forsvandt heldigvis, og samtidig blev marineudstillingen hen mod slutningen af perioden omtalt i flere landsdækkende aviser, hvilket også smittede positivt af på antallet af besøgende, siger Lars Borst.

Annonce

Han er direktør for Familie & Kultur i Lemvig Kommune, og han sidder i bestyrelsen for Vestjysk Kunst Fond, der ejer de cirka 750 guldaldermalerier, der skal danne grundlag for et permanent kunstmuseum i Toldboden.

- Desuden har der også været en del gratister, så tallet er højere end de 1800, siger Lars Borst med henvisning til, at der f.eks. i forbindelse med sommerens fællessang på havnen var gratis adgang til marineudstillingen.

Udstillingen lukkede med udgangen af skolebørnenes efterårsferie, og hen mod slutningen var der dage med op til 80 besøgende.

Udfyldte spørgeskemaer

En meget stor del af gæsterne valgte at udfylde et spørgeskema, som Vestjysk Kunst Fond efterfølgende kan bruge i arbejdet med at skabe det permanente kunstmuseum.

- Vi kan f.eks. se ud af spørgeskemaerne, at folk gerne ville køre forholdsvis langt for at se marineudstillingen. Den største gruppe af de besøgende boede mellem 100 og 200 kilometer fra Lemvig, siger Lars Borst.

Først nede på tredjepladsen kom besøgende fra Lemvig Kommune.

Annonce

Planlagt hjemmefra

- Vi kan også læse ud af spørgeskemaerne, at folk ikke spontant vælger at se en kunstudstilling. Det er noget, de har planlagt hjemmefra, siger Lars Borst.

Publikums alder kommer nok ikke som nogen overraskelse. Det er primært "det grå guld", der har lagt vejen forbi de cirka 200 marinemalerier. Den største gruppe af de besøgende var mellem 70 og 79 år, og derefter kommer de 60-69-årige.

Hvem var gæsterne?

Mange af marineudstillingens gæster har udfyldt et spørgeskema, og det har givet Vestjysk Kunst Fond en lang række facts om gæsterne - noget, der kan bruges i det videre arbejde frem mod et permanent kunstmuseum i Toldboden.

Hvor kom gæsterne fra:

1. Mellem 100 og 200 kilometer fra Lemvig
2. Længere væk end 300 kilometer
3. Fra Lemvig Kommune
4. Fra Lemvigs nabokommuner.

Hvilke alder havde de:

1. 70-79-årige
2. 60-69-årige
3. 50-59-årige
4. 80-89-årige.

Hvor havde de hørt om udstillingen:

1. Fra medierne
2. Mund til mund.

Nu begynder arbejdet med at søge fonde til renoveringen af bygningen.

- Vi håber, at der er nogle fonde, der vil hjælpe os med at skabe et permanent kunstmuseum i Toldboden, og vi håber, at renoveringen kan begynde i løbet af 2022, siger Lars Borst.

Man er endnu ikke så langt i processen, at der er overblik over, hvad renoveringen vil koste.

Foruden Lars Borst sidder også Anne-Mette Flyvbjerg og Frank Nicolajsen i bestyrelsen for Vestjysk Kunst Fond. Det er Frank Nicolajsen fra Trans, der har skænket de mange guldaldermalerier af høj kvalitet til kunstfonden. Det er Lemvig Kommune, der ejer Toldboden.

Annonce

Flere bidrager

- Vi er mange, der er sammen om det videre arbejde frem mod et kunstmuseum, siger Lars Borst med henvisning til, at både Allis Helleland - der er tidligere direktør for Statens Museum for Kunst - og flere af de frivillige bidrager til projektet.

Marinemalerierne, der ejes af Frank Nicolajsen, bliver indtil videre hængende.

- Bygningen skal jo ikke bruges til noget lige nu, så de kan fint blive hængende, og hvis der er større grupper, der ønsker at se udstillingen, så kan det stadig lade sig gøre, siger Lars Borst.

Marineudstillingen var støttet af Færchfonden - en støtte, der blandt andet gjorde det muligt at lave et flot katalog til udstillingen.


Annonce
Lemvig For abonnenter

Sådan rammer corona skolerne: Nogle er ramt, andre går næsten fri

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Thyborøn får nyt maritimt museum - Kystcentret er solgt til folkene bag Sea War Museum

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Politiet fik melding om druknet person: Viste sig at være falsk alarm

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Lemvig For abonnenter

Direktør: Elever skal undervises så normalt som muligt

Lemvig

Tillidsmand: Der er nogle skoler der er ved at være pressede

Lemvig

Sneglehusets forpagtere og deres sønner indstillet til Lemvig Prisen

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Leder For abonnenter

Det er helt oplagt: Selvfølgelig skal de unge på plejehjem

Lemvig For abonnenter

15-årige Mathilde arbejder på plejehjem: Jeg kan mærke jeg gør en forskel for dem her

Navne

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Annonce