Annonce
Holstebro

Det har personalet aldrig set før: En hel børnehave fik nye vinterstøvler

Torsdag var en helt særlig dag i asylbørnehaven i BUM. Alle 22 børn fik foræret et par vinterstøvler - og så længe de ikke havde været ude på legepladsen, var det tilladt at have dem på indenfor. Foto: Morten Stricker
Egentligt bad personalet i Børne Universet Mejdal bare forældrene om at donere børnenes aflagte flyverdragter og fodtøj. Det gjorde de - men de gjorde også noget andet.

Holstebro: Det kunne lyde som et juleeventyr af H.C. Andersen.

Men faktisk er det taget ud af den skinbarlige virkelig, i en børnehave i Mejdal.

De fineste lilla, pink og sorte vinterstøvler skifter hænder i den lille 'købmandsbutik', som normalt er åbent to gange om ugen. De er hele tre købmænd i dag. Pædagogen Anja Trankjær Østergaard har fået assistance af to 'ægte' af slagsen, Tine og Per Svendsen, der driver to Skokjær-butikker i Holstebro.

Annonce

Kunderne er 22 asylbørn, heraf er hovedparten nyankomne børn fra Afghanistan, men også drenge og piger fra Tjetjenien, Iran, Irak og Sri Lanka.

- Wooouuu, brøler den ældste af de tre drenge, der får betjening først. Børnene tager sedler og mønter op af en lille pung.

Woooouuuu, lød det flere gange fra drengene, da de åbnede skotøjsæskerne. Foto: Morten Stricker

- Money you, siger drengen, mens han rækker købmanden legetøjspengene og får en plastikpose stukket i favnen. Op hiver han en skotøjsæske. Han åbner. Øjnene er store som tekopper.

- Woouuu, udbryder han igen, mens de nye støvler ryger på fødderne i en slem fart.

Deres helt egne

Drengene er ét stort Colgate smil. Det her er ikke børnehavens 'lånestøvler'. Det er deres helt egne. De må tage dem med hjem til asylcentret. Støvlerne passer perfekt. Ingen pige skal 'nøjes' med en drengefarve eller en skostørrelse for stor. Alle støvler er spritnye og ikke 'købt på supermarked', som børnene kalder Aldi- og Lidl-butikkerne tæt på centret. Det er fornuftigt og ergonomisk børnefodtøj, som holder små fødder varme og tørre i det uvant kolde og våde danske klima - og sælges til 700 kroner i skobutikkerne.

Det er ikke fordi, vi tror, at vi får ti nye kunder fra asylcentret. Det er slet ikke det, der er issuet her. Men vi er 'tykke nok', så vi kan godt hjælpe lidt.

Per og Tine Svendsen, Skokjær, der har været med til at sponsere støvler til asylbørnehaven.

Men forældrene skal ikke betale noget. Støvlerne er gratis - og det er ganske vist.

Annonce

Der var engang...

Der var engang en pædagog ved navn Anja Trankjær Østergaard, der på Forældre-intra bad forældre, der lå inde med aflagt vintertøj og støvler, om at donere det til BUM's Asylbørnehave, Undulaten.

- Der kom en stor flok børn fra Afghanistan på én gang, og de havde jo ikke noget, da de kom hertil. De er vant til at gå i bare tæer derhjemme, fortæller Anja Trankjær Østergaard, der er pædagogisk ansvarlig for Undulaten.

Kort tid efter opfordringen væltede det ind med flyverdragter.

Støvlerne koster 700 kroner stykket i butikkerne. Pengene er rejst ved at søge sponsorer. En af dem er Skokjær, som også tidligere har været behjælpelig med at indsamle brugt fodtøj til asylcentret i Holstebro. Foto: Morten Stricker

Men det stoppede ikke her.

- En af forældrene vidste, at køkkenproducenten Kvik har en personaleforening KvikOP, som donerer penge til lokale, sociale formål, fortæller pædagogen.

KvikOP sagde ja og har doneret 500 kroner per barn. Det var ikke helt nok, så producenten Viking og indehaverne af Skokjær har doneret de resterende 200 kroner per barn.

Annonce

Man bliver rørt

Hvorfor gør I det?

- Det er ikke fordi, vi tror, at vi får ti nye kunder fra asylcentret. Det er slet ikke det, der er issuet her. Men vi er 'tykke nok', så vi kan godt hjælpe lidt, synes Per Svendsen.

Det er ikke første gang, at Skokjær rækker hånden frem til asylfamilierne. Forretningen har tidligere indsamlet brugt fodtøj til centret ved at tilbyde kunderne 50 kroner for hvert par gamle sko, som indleveres.

Det næste hold børn, tre piger, træder ind i børnehavens købmandsbutik. Tålmodigt venter de på, at det bliver deres tur.

- Min Black Friday er reddet. Bare at se på dem... - man bliver helt rørt, siger Per Svendsen, der for helt egen regning også har smidt et par hjemmesko til alle børn oveni. Fordi han havde hørt fra en bekendt, at klinkegulvet på asylcentret er uden gulvvarme og koldt.

Tilbage på Undulatens juleønskeseddel står der nu kun to ting: Strømper og undertøj.

Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
.Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker
Annonce
Lemvig For abonnenter

Bevarer skibsmotorerne: Tiltrukket af dunsten af diesel

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Frem med mobiltelefonen: Særlig gruppe medarbejdere skal vise coronapas

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Sport For abonnenter

Karakterbogen: En stor sump af middelmådige præstationer

Lemvig For abonnenter

Kronprinsen på jagt her til morgen: Kongejagten er genoptaget efter en coronapause

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Erhverv

Kunder tager godt imod, at de igen skal have mundbind på

Lemvig For abonnenter

Forureningsskandalen: Politikere diskuterer om de skal lægge sag an mod staten

Lemvig

Ny hæder til Klimatorium

Annonce