Annonce
Struer

Det her kan man godt, selvom man er en mand - det siger Verner selv

- Jeg spiser gerne havregryn i længere perioder for at få råd til garn, siger Verner Nørby. Foto: Morten Stricker
60-årige Verner Nørby bruger sin fritid på at sidde i sin lænestol, høre MSNBC og hækle. Det begyndte han på for to år siden, og han har allerede udviklet sit talent mere end de fleste når på den tid

Asp: Den blå garnsnor holdes perfekt om den let bøjede pegefinger. Ikke for hårdt, så masken bliver for stram og for lille, ikke for blødt, så mønstret bliver for stort eller knudret at se på. Hæklepinden holdes let med højre hånd og bevæges behændigt ind og ud mellem de mange snore og bittesmå huller, inden det hele ender i en færdig maske. Så videre til næste.

Verner Nørby har et koncentreret udtryk i ansigtet, mens han sidder der i sin lænestol og producerer med det blå garn. Nogle gange akkompagneret af den evige nyhedsstrøm fra MSNBC.

- Jeg kan godt lide amerikanske nyheder, særligt her op til præsidentvalget, forklarer Verner Nørby om det specielle valg.

Annonce

Nogle gange til lyden af ingenting.

- Det er sådan jeg slapper bedst af. Den er ren afslapning, proklamerer Verner Nørby.

Oppe i hjørnet af lejligheden hænger nogle potteplanter i hvide ampeller. Sådan af den lettere avancerede slags, med både hækling, knytteteknikker og et endda sten indarbejdet i det færdige resultat. Et godt bevis på, at Verner Nørby er god til at filtre sine fingre ind i garn og få et smukt, brugbart resultat ud af det. Hans allerførste hækleprojekt var nemlig ikke de klassiske grydelapper eller karklude, men førnævnte ampeller.

Og det er blot to år siden.

Tæpperne på gulvet er et par af Verner Nørbys andre kreationer. Foto: Morten Stricker

Gratis terapi

60-årige Verner Nørby er egentlig udlært indenfor metal, og det er også den branche han har arbejdet længst tid i.

- Du ved, jeg har arbejdet i mange år med kolde ting, drejebænk og sådan noget. Det er der ikke så meget menneskeligt eller varmt over på den måde, siger han.

Måske det var derfor han gik bragende ned med en svær depression.

- Jeg fik nok af vinkelslibere og metal. Jeg ville noget med mennesker, og noget, der gav mening for mig, fortæller Verner Nørby, der i en periode i forbindelse med depressionen også drak for meget. Til november i år er det ni år siden han drak sin sidste dråbe alkohol.

- Og hækling er for mig en form for gratis terapi.

Det var ellers et tilfælde at han fik netop hæklenål og tråd som sin hobby. Siden 2015 har Verner Nørby været på supplerende dagpenge, og det, som han selv kalder en "evighedspraktikant". Han gik fra den ene praktik i et firma til en anden, altid med beskeden om at de desværre ikke havde et job til ham i slutningen af forløbet. En af de praktikforløb var hos et gartneri, hvor Verner Nørby fik interesse for planter. Og de der planter skulle jo stå i noget.


Hækling er for mig en form for gratis terapi

Verner Nørby


- Så jeg fik idéen til at lave ampellerne der, siger han og peger op på de hvide potteplanteholdere, der hænger ned fra loftet.

Annonce

Processen

Evighedspraktikken blev til et fast job på ti timer om ugen hos købmanden i Asp. Her møder Verner Nørby op og fylder varer på hylderne. Det kræver så meget af ham, at han bagefter er træt i flere dage.

Og så er det, at han hækler. Lige nu er han i gang med en såkaldt mochila, en traditionel colombiansk hæklet taske i spraglende farver med rem og en speciel hækle-teknik. Remmen skal væves - og den klarer Verner Nørby også selv.

Han har endda bygget sin egen væv.

- Det kunne jeg ligeså godt. Det så ikke så svært ud, tænkte jeg, siger han ydmygt.

Mochila-tasken er nummer to i rækken. Før det har han lavet store mængder drømmefangere, tæpper i komplicerede og smukke mønstre, små figurer

Han nyder det. For Verner Nørby er det processen og udfordringen, der gør de mange stilesiddende timer i lænestolen med MSNBC i baggrunden spændende. Egentlig ikke så meget det færdige produkt, som ofte gives væk til venner og familie.

- Jeg synes det er så spændende, at man tager en garnnøgle, og så bliver den til noget andet, forklarer han.

Han havde aldrig holdt nål og tråd i hænderne før han besluttede sig for at hækle for første gang. Han er 100 procent autodidakt. Verner Nørby gjorde som alle mennesker i det 21. århundrede, der gerne vil lære noget nyt, gør.

- Jeg gik på YouTube. Der er en masse detaljerede videoer, der meget præcist viser hvad du skal gøre og så fulgte jeg dem, forklarer han.

Undervejs lærte han også sig selv at læse hækle-opskrifter - så han også kunne lave noget andet end det personerne i YouTube-videoerne lige havde lyst til at vise.

Sådan ser en mochila ud. Den tog Verner Nørby omkring 5-6 uger at hækle. Ifølge Verner Nørby hækles den i Colombia af erfarne hæklere på omkring 4-5 uger. Foto: Morten Stricker

Inspirationen finder han blandt andet i dedikerede hæklegrupper på Facebook, hvor han gætter på, at de mandlige medlemmer tæller omkring 1,5 procent ud af ca. 50.000 medlemmer.

Og der får han også feedback på sine kreationer - modsat tiden som metalarbejder.

- Det er rart at der er reaktioner på det man laver. At nogen siger "Nej, hvor er det lækkert", det bliver man da glad af at høre, siger Verner Nørby.

Han har ikke noget imod at være i den underrepræsenterede del af befolkningen, eller at hækling som regel ses som en kvindehobby.

- Jeg tror, at jeg er blevet kaldt en "tøs" en enkelt gang, for sjov. Det gør mig ikke noget. Jeg synes det er fedt at være med til at vise, at det her kan man godt, selvom man er en mand.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Del af Fabjergvej spærres kl. 11-13 i dag - dobbeltdækkerbus skal bjærges

Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Struer

Forstander stopper: Uddannet på skolen i 1982

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Lemvig

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Annonce