Annonce
Debat

Det hvide Hus – oplevet indefra

Foto: Gary Cameron/Reuters
Annonce

Læserbrev: Åben dagbog fra den 21. oktober 1981:

”Køen, der ville se Det hvide Hus indefra, var lang. Én fortalte os i den, at der hver dag gik 10.000 besøgende igennem den åbne del af Det hvide Hus.

Da min bog ”Kennedy’s Philosophy of Life. Revolution of Love. Visions of Peace” udkom den dag, afleverede jeg den til opsynsmanden og bad ham give den videre til præsidenten. I den havde jeg lige skrevet:

“The White House, October 21, 1981.

Dear President Ronald Reagan,

I hope you will get time to read page 55-57 in this book and then work for an alternative to the arms and nuclear arms race for a lasting world peace.

Best wishes AuthorSvend Aage Nielsen.”

På turen gennem Det hvide Hus så vi den have, Jacqueline Kennedy havde fået anlagt, et portræt af hende og flere andre præsidentfruer og præsidenter.

Vi fik langt mere at se, end jeg havde ventet. Her er lidt fra oplysninger fra rundvisningen, der gik gennem stueetagen:

I stueetagen befinder East Room siger under Lincoln-suiten på 1. sal. Her kom man først ind, da der var rundvisninger for offentligheden. Det er husets største rum. Her hænger store billeder af præsident George Washington og fru Martha.

Syv præsidenter har haft deres båre til at stå her, heriblandt Lincoln, Roosevelt og Kennedy. Her underskrev præsident Reagan og Gorbatjov i 1987 en stor nedrustningsaftale om atomvåben.

Det næste, Det grønne rum, har navn fra sin dekorering med grøn silke. Dernæst kommer det blå rum, det er det berømte ovale rum. Måske er det mest storslåede i det, udsigten til Washington med monumentet af samme navn.


Hvor ærlige og vise har de hidtidige præsidenter været? Det har der i høj grad været fokus på i den seneste præsidents tid.

Svend Aage Nielsen, Ulfborg, forfatter


Efter det ovale rum i stuen følger det røde værelse nævnt efter de røde tapeter og møbler i amerikansk empire-stil.

Så følger stats-spisesalen. I den hænger det store oliemaleri af Abraham Lincoln. Det hænger over marmorkaminen. Den har på sig indskriften, der er skrevet af USA’s 2. Præsident, John Adams, under sin anden nat i Det hvide Hus i 1797:

”Jeg be’r Himlen skænke den bedste af alle velsignelser

på dette hus og på alle, som herefter skal bebo det.

Må ingen uden ærlige og vise mænd nogensinde regere under dette tag.”

Ordene er tankevækkende på flere måder. Hvor ærlige og vise har de hidtidige præsidenter været? Det har der i høj grad været fokus på i den seneste præsidents tid.

NB: De private rum befinder sig på 1. sal. Ser man fra havesiden ind mod søjlerne i oval formation er der fra venstre et påklædningsværelse. Derefter følger først præsidentfruens og så præsidentens soveværelse. Derefter det ovale kontor og studereværelse. På den anden side følger præsident Monroe-værelset. Han huskes for 1823, Monroe-doktrinen, at ”de amerikanske fastlande… ikke må betragtes som et felt for nogen europæisk magts fremtidige kolonisation.” Yderst til højre er ”Lincoln-suiten.” Her samlede præsident Abraham Lincoln nytårsdag 1863 sin regering for at oplæse frihedsbrevet for alle slaver. Det lagde grunden til den udvikling af lige rettigheder for farvede og hvide, der blev til borgerrettighedsloven, forslået af præsident Kennedy i 1963, forberedt af justitsminister Robert F. Kennedy og vedtaget under præsident Lyndon Johnson i 1964.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce