Annonce
Lemvig

Ny udligning kan koste kommunen tæt på 50 millioner kroner: - Det er en umulig opgave

Erik Flyvholm: Vi må alle i økonomi- og erhvervsudvalget påvirke vore repektive partier på Christiansborg, så vi kan få synliggjort, hvad der er galt med forslaget, fordi det rammer Lemvig Kommuen helt skævt. Foto: Morten Stricker
Kriterierne i regeringens forslag til udligningsreform går slet ikke Lemvig Kommunes vej, og det kan i værste fald betyde, kommunen skal finde 50 millioner kroner om året - det er en umulig opgave, mener borgmesteren
Annonce

Lemvig: Lemvig Kommune mangler fortsat alle de tal, der skal vise, hvorfor kommunen står til en større bet med det forslag, regeringen er kommet med til en ny udligningsreform. Et forslag, der vil gøre, at Lemvig Kommune må dreje på alle negative parametre, hvis økonomien skal hænge sammen fremover.

- Der hvor man ser sortest på det, så skal vi i forvejen spare 1,5 procent om året på grund af faldet i befolkningstallet. Det starter vi hvert års budgetforhandlinger med. Så er der forslaget, som siger yderligere 16 millioner kroner, og så kan det finansieringstilskud på 11 millioner kroner, som vi får, indtil en ny reform er vedtaget, jo også forsvinde. Så nærmer vi os 50 millioner kroner, og det kan vi jo umuligt finde uden både at sætte skatten op, tømme kassen og skrue ned for servicen. Så det er jo helt galt, siger borgmester Erik Flyvholm (V).

Lemvig Kommunes skatteprocent ligger i forvejen over landsgennemsnittet.

Derfor er økonomi- og erhvervsudvalget blevet orienteret om det indhold, man kender indtil nu, så alle medlemmer kan påvirke deres partifæller på Christiansborg, når der på et tidspunkt starter forhandlinger om udligningsreformen.

- Jeg vil i hvert tilfælde trykke på alle de kontakter, jeg har i Venstre, så vi kan få synliggjort de problemer, der er i den nuværende model. Men vi har som sagt ikke fået alle oplysninger, og det betyder, vi spiller med blind makker i øjeblikket. Det er mærkeligt, når det drejer sig om sådan en afgørende reform, men det er desværre tilfældet. Vi håber snart at få alle baggrundsmateriale, siger borgmesteren.

Annonce

Udfordret på geografi og demografi

Men man har kigget på tallene ud fra det materiale, man kender.

- Vi mister en del på, at der sættes loft over det beløb, man kan få for tilbagegang i befolkningstallet. Det rammer os hårdt, men det er nok ikke urimeligt, der ses nærmere på det tal, da de med den nuværende model kan svinge meget op og ned. Problemet er, at der så ikke kompenseres for det med de andre værdier og kriterier, der er lagt ind i forslaget. Dem rammes vi på, og det er dem, vi vil have Christiansborg til at se nærmere på.

Lemvig Kommune ligger for landsdelens vedkommende pænt højt i indkomster, og det betyder, man ryger uden for en række parametre, der kunne kompensere for, at man får færre penge for tilbagegangen i befolkningstallet.

- Vi ligger pænt for landsdelen, men under landsgennemsnittet. Det kan vi selvfølgelig glæde os over, men til gengæld udfordres det jo en hel del af vores geografi og demografi. Der er lange afstande, og det gør automatisk service meget dyrere, når for eksempel hjemmehjælpere skal køre mange kilometer mellem borgerne, hvor de andre steder bor i samme opgang. Vi sparer heller ikke synderligt ved at nedlægge en skole, fordi der er så lange afstande. Sådanne kriterier er der slet ikke taget hensyn nok til i forslaget, og der er flere parametre, hvor vi ligger lige på den forkerte side, så vi ikke får kompensation, hvor de kommuner, vi normalt sammenligner os med, får ganske pæne beløb. Så alt i alt er der meget, vi gerne vil stille spørgsmålstegn ved, og det forsøger vi så at gøre, når nu der skal være forhandlinger, siger Erik Flyvholm, der slet ikke kan forstå, at Lemvig Kommune ryger ind i samme højrøde farve på danmarkskortet som de rige hovedstadskommuner, når man ser på, hvad man vil miste, hvis det nye forslag skulle blive en realitet.

Annonce
Annonce
Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Lemvig

Nyt tag kostede overskud i LGF

Annonce