Annonce
Portræt

Det kræver et ganske særligt tillids-forhold

Camille, der sammen med sin mand, Manolo, har grundlagt Théâtre du Centaure, har mistet sin 25 år gamle hest. Nu arbejder hun med den otte-årige Gaya her på billedet. Foto: Morten Stricker
Endnu en gang har Holstebro besøg af de franske ryttere og heste fra Théâtre du Centaure. Det enestående samarbejde mellem mand/kvinde og hest opstår ikke sådan lige natten over. Det tager år at fremelske.

Holstebro: - Det kræver mange års tålmodigheds-arbejde at få hesten til at lægge sig ned på den måde foran et publikum. Man er nødt til at skabe et tillidsforhold, hvor man viser, at man aldrig vil svigte hesten. Den føler sig meget ubeskyttet liggende og viser jo sin sårbare mave frem, fortæller 46-årige Camille, medstifter af det franske kentaurteater fra Marseille, Théâtre du Centaure.

Det er tredje år i træk, at kentaur-teatret gæster Holstebro, inviteret af Odin Teatret og Holstebro Kommune, og slår sig ned på Rådhustorvet i Holstebro.

Denne gang bliver de fire heste (Sombre, Gaya, Akira og Tao), to ryttere (Camille og Bertrand) samt diverse hestepassere i byen frem til og med den 21. maj.

Hestene rykkede ind på Rådhustorvet torsdag aften i denne uge - i regn og rusk. Camille håber på lidt bedre vejr i den kommende uge - eller i hvert fald mindre blæst.

- Regn gør ikke noget. Det har hestene det fint med. Men de er ikke glade for blæst. Vind skaber lyde - den griber fat i tøj, grene og småsten og rasler og hvisler. Det kan heste ikke lide. De er nervøse dyr og har let til angst. Vi bruger megen tid på at berolige dem. Heste har hverken horn, skarpe tænder eller klør. Deres eneste forsvar er flugt. Så når de står foran et publikum med masser af tænder og øjne, kan de blive nervøse - måske for at publikum vil overfalde dem og spise dem - og så må vi være de store dyrepsykologer, for at de ikke stikker af, smiler Camille.

Annonce

Kentaur-højdepunkter

Hver dag (undtagen søndage) 10:00-10:15 HYLDEST TIL MAREN (foran det gamle rådhus)

Hver dag (undtagen den 21. maj): 11:30-12:00 OPTRÆDEN I KENTAURLANDSBYEN

Næsten hver dag: Start 16:00 OPTRÆDEN I KENTAURLANDSBYEN

Onsdag den 15. maj: 17:00-17:15 RÅDHUSHALLEN, En rigtig Læsehest

Hver aften fra torsdag den 16. maj til og med mandag den 20. maj: 19:00 (mandag kl. 18.00) KENTAURER I HOLSTEBRO KIRKE, sang og digtoplæsning.

Søndag den 19. maj: 15:00 FAMILIETEATER PÅ ODIN TEATRET, Wukong - abekongens store rejse.

Tirsdag den 21. maj: 18:45 ANIMAGLYPHE I HOLSTEBROS GADER OG ANLÆGET (forestilling i form af optog).

Tjek hele programmet på odinteatret.dk

Øvrige medvirkende er den internationale residensgruppe på Odin Teatret, Ikarus, gadeteatret La Huella Teatro fra Chile, og Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret. Desuden deltager Holstebro Bibliotek, Holstebro Kirke og Menighedsråd, Voix Polyphoniques fra Frankrig, Balletskolen, Nr. Boulevard Skole, Ulfborg Karate Klub, Holstebro Gymnastikforening, bandet Pas fra MGK, teaterhold fra Børneteaterlaboratoriet og lokale ryttere og heste.

Den gamle hest er død

I år har hun hverken ægtemanden Manolo eller deres otteårige datter Alma med. Manolo er blevet i Marseille for at forberede optagelser til en film, og Alma kunne ikke komme med, fordi Camille, når hun er afsted uden Manolo, ikke har tid til både at tage sig af hestene og undervise Alma i skolearbejdet.

- Hun var nærmest utrøstelig og græd. Det er første gang, jeg ikke har hende med, men det kunne bare ikke lade sig gøre, forklarer Camille.

Alma er opvokset med heste - om et år skal hun lave en forestilling sammen med Julia Varley fra Odin Teatret og to af hestene i Paris - på Théâtre du Soleil.

Noget andet, Camille heller ikke har med sig, er sin gamle friser-hest. Den døde for kort tid siden, 25 år gammel.

- Hvordan det føles? Jamen, vi har haft 25 år, et liv, hvor vi var sammen hver eneste dag. Det føles faktisk som om, det er en del af mig selv, der er gået bort. Det lyder måske mærkeligt, men det forhold, du kan få til et dyr som en hest, går meget videre end kærlighed mellem mennesker. Man kan etablere et hel speciel, ubrydelig symbiose med et dyr, så det næsten er, som om man er ét, fortæller hun.

Nu er hun her så sammen med sin anden hest, den kun otteårige friserhest Gaya. Trods det feminine navn, der er det græske navn for Jorden, er Gaya en hingst. Alle heste i Théâtre du Centaure er hingste.

Teatret har medbragt endnu en friserhest, nemlig den syvårige Sombre, som Camille også rider, samt Bertrands portugisiske Lusitano-hest Akira og den 22-årige tunge arbejdshest (en percheron) Tao, som Odin Teater-skuespilleren Julia Varley rider.

Poetisk tradition i kirken

Odin Teatrets leder, Eugenio Barba, ønsker at gøre Théâtre du Centaures besøg til "et tilbagevendende ritual", som Camille kalder det.

- Han har set, at det er kolossalt opmærksomhedsskabende - at det har en enorm tiltrækningskraft. Alle bliver berørt af hestene; unge, ældre, holstebroere og turister. Det med heste er noget universelt. Alle kulturer har en historie med heste, og i vores verden er det jo ikke specielt længe siden, at vi havde en hverdag med heste. Det er en del af vores kollektive hukommelse, mener Camille.

Et af de meget specielle punkter på programmet er de aftener, hvor teatret bringer en hest ind i Holstebro Kirke. De har lavet en lignende optræden en enkelt gang i en kirke i Nordfrankrig, men ellers er det kun i Holstebro, de har optrådt med det.

- Det er inspireret af en tradition, der er over hele Frankrig, men især i Provence, hvor man én gang om året trækker hestene til kirke, for at de kan blive velsignet. Det er en religiøs, katolsk tradition. Her i Holstebro bliver det mere til en poetisk tradition, forklarer Camille.

I øvrigt er franskmændene ikke nervøse for den hesteherpes, der er på Holstebro Sportsrideskole i øjeblikket.

- Vi har talt med vores dyrlæge i Frankrig, og han siger, at så længe vores heste ikke møder hestene fra rideskolen, er der ingen problemer. Mennesker bærer ikke smitten, siger Camille.

Kommer I til Holstebro Festuge næste år?

- Hvis Eugenio Barba inviterer, så gør vi helt sikkert, ler Camille.

Der er ikke sådan lige noget, en hvilken som helst rytter får en hvilken som helst hest til, det med at lægge sig ned foran publikum - eller fotograf. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Lemvig

Ekstra penge til turistarbejde

Annonce