Annonce
Lemvig

Det nye musik- og kulturhus i Nørre Nissum skal bringe seminariet og byen tættere sammen

Det meste af arbejdsgruppen samlet i corona-sikker afstand foran seminariets ældste bygning, Akropolis, der skal forvandles til et musik- og kulturhus. Fra venstre er det: Simon Torntoft (VIA), Morten Bramming (VIA), Emil Erlandsen (Vilsbøll & Poulsen), Jens Vilsbøll (Vilsbøll & Poulsen) og Tina Gade (VIA). Foto: Allan Damgaard
I løbet af 2021 skyder det nye musik- og kulturhus op på seminariet i Nørre Nissum. I øjeblikket arbejdes der på højtryk med indholdet i projektet til 15 millioner kroner.
Annonce

Nørre Nissum: - Læreruddannelsen og HF bliver jo nok af mange betragter som en noget lukket institution, hvor lokalbefolkningen har begrænset adgang. Det bliver der heldigvis ændret på med det nye musik- og kulturhus. Det skal nemlig være for både de studerende og lokalbefolkningen, siger Morten Bramming, der både er projektkonsulent og underviser på læreruddannelsen og HF.

Han er samtidig medlem af den arbejdsgruppe, der lige i øjeblikket arbejder intenst på at planlægge indholdet i det nye musik- og kulturhus til 15 millioner kroner. Og så er han desuden bosat i Nørre Nissum.

Vi kunne i sidste måned fortælle, at det var arkitektfirmaet Vilsbøll & Poulsen fra Lemvig, der vandt arkitektkonkurrencen foran to andre om at tegne det nye musik- og kulturhus, der skal være en integreret del af den ældste bygning på seminariet, Akropolis, og den bygning, som Akropolis er bygget sammen med.

Det er VIA University College, der er bygherre, men det er i høj grad et projekt, der involverer en række andre samarbejdspartnere.

Finansieringen

Musik- og kulturhuset på VIA University College i Nørre Nissum kommer til at koste cirka 15 millioner kroner eksklusive moms.

Beløbet er finansieret med følgende bidragydere:

A.P. Møller Fonden 8 millioner kroner
VIA University College 4 millioner kroner
Realdania 1,5 millioner kroner
Lemvig Kommune 0,5 millioner kroner
LAG Lemvig, Ringkøbing-Skjern 0,5 millioner kroner
Færch Fonden 0,5 millioner kroner.

- Vi arbejder både med det faglige indhold i de nye lokaler og med fritidsdelen - altså hvordan lokalerne kan bruges af det omkringliggende samfund, siger Tina Gade, der er uddannelsesleder for HF og kostafdelingen på VIA i Nørre Nissum og ligeledes med i arbejdsgruppen.

Hun var en af dem, der for cirka fire år siden var med til at fostre ideen om et musik- og kulturhus i Nørre Nissum. Den tidligere uddannelsesleder på VIA i Nørre Nissum Svend Aage Povlsgaard var en af dem, der arbejdede med at få finansieringen på plads. Da den var på plads, trådte han ud af arbejdsgruppen.

Annonce

Vilje og vilde ideer

- Projektet viser, at vilde ideer godt kan blive til virkelighed, hvis viljen er til stede, siger Morten Bramming.

Jens Vilsbøll fra Vilsbøll & Poulsen var også involveret i projektet i begyndelsen. Jens Vilsbøll bor i Nørre Nissum.

- Vi valgte at inddrage Jens Vilsbøll tidligt i processen for at få nogle gode ideer, siger Tina Gade.

- Jeg synes fra begyndelsen, at det var en fantastisk god idé, og jeg kan godt lide tanken om, at seminariet skal åbne sig mere op mod det omkringliggende samfund, siger Jens Vilsbøll, der også er med i arbejdsgruppen.

Det tog noget tid at få finansieringen på plads, men nu er de påkrævede 15 millioner kroner i hus.

- Vi forventer at kunne holde licitation i marts, og så håber vi på, at byggeriet kan være færdigt i slutningen af 2021, siger Simon Torntoft, der er projektleder hos VIA University College og ansvarlig for byggeriet af det nye musik- og kulturhus.

Han sidder ligeledes i arbejdsgruppen, hvor Ove Damgaard fra Nørre Nissum Borgerforening også er medlem.

Arbejds- og styregrupper

Der er nedsat både en styregruppe og en arbejdsgruppe i forbindelse med etableringen af musik- og kulturhuset.

Arbejdsgruppen består af:

Fra VIA: Simon Torntoft, Morten Bramming og Tina Gade
Fra Vilsbøll & Poulsen: Jens Vilsbøll og Emil Erlandsen
Fra Nørre Nissum Borgerforening: Ove Damgaard.

Styregruppen består foruden medlemmerne af arbejdsgruppen også af:

Fra VIA: Per Rye og Elsebeth Jensen
Fra Fenskær Efterskole: Niels Kirk
Fra Nørre Nissum: Erik Sommer.

Det er ifølge Simon Torntoft endnu for tidligt at vise tegninger af, hvordan det nye musik- og kulturhus kommer til at se ud.

- Der bliver ændret lidt på de tegninger, der foreligger på nuværende tidspunkt, så derfor vil vi gerne vente med at vise dem, siger Simon Torntoft.

Projektet kommer i øvrigt til at give Akropolis noget af sit oprindelige udseende tilbage.

Annonce

Unge og ældre inddrages

Det er både unge og ældre i Nørre Nissum, der bliver inddraget i processen med at skabe indholdet.

- Vi har haft et borgermøde, hvor der nok især kom input fra den lidt ældre del af befolkningen. Samtidig inddrager vi nogle af børnefamilierne i Nørre Nissum for at høre deres synspunkter. Den del er så udskudt lidt på grund af coronaen, siger Morten Bramming.

Byens beboere har blandt andet ønsket et cafémiljø og mødelokaler.

Generelt vil de to bygninger, der bliver involveret i projektet, få et gevaldigt løft og dermed blive mere brugbare end i dag. Den nuværende lovsangssal vil få plads til 120 tilhørere i fremtiden, og akustikken vil blive forbedret.

- I dag er lovsangssalen ideel til primært klassiske koncerter. I fremtiden vil den også blive velegnet til rytmiske koncerter, siger Tina Gade.

Hun glæder sig også over, at der bliver et nyt lydstudie i musik- og kulturhuset.

- Mediefagene og musik får en opgradering med musik- og kulturhuset, og det kommer til at forstærke det musiske studiemiljø på læreruddannelsen og HF i Nørre Nissum, der altid har været kendt for at være godt, siger Tina Gade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce