Annonce
Holstebro

Det pibler frem med hjertestartere og -løbere

Det kræver gode kræfter - eller strøm - at vække et andet menneske til live efter et hjertestop. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Antallet af hjertestartere og -løbere er i vækst, og måske er droner en del af fremtidens løsninger.

Djeld/Thorsminde: I Djeld har de lokale borgere nu taget initiativ til at få sat en hjertestarter op på en af byens husmure.

- Det kommer da til at betyde for byen, at vi føler en øget tryghed. Der er mange ældre iblandt os, siger Hans Enevoldsen, der er formand for Foreningen til Djeld Bys Forskønnelse.

Foreningen har betalt en fjerdedel af den nye hjertestarter. Resten er støttet af lokale virksomheder, hvoraf en af dem også hjælper til med opsætningen.

Annonce

- Vi ved jo, at hjertestartere redder liv, og så er det jo en fordel, at den hænger så centralt, så vi ikke skal helt til Sevel, hvis uheldet er ude, siger Hans Enevoldsen.

Djelds borgere er langt fra ene om den slags investeringer. For både antallet af hjertestartere og -løbere har vækstet markant de seneste par år. I 2017 var der i Holstebro Kommune registreret 135 hjertestartere på Trygfondens kort. I dag er tallet på 185.

Den ekstra sikkerhed

Også campingpladsen i Thorsminde har for nyligt fået sat en hjertestarter op.

- Der er jo en hjertestarter oppe ved købmanden her i byen. Men vi har fået sat den op, fordi vi har mange gæster her på pladsen, og fordi det er rart at have i nærheden, så man ikke skal til at løbe op til købmanden, siger medejer af campingpladsen, Gerda Johansen.


Vi ved jo, at hjertestartere redder liv, og så er det jo en fordel, at den hænger så centralt, så vi ikke skal helt til Sevel, hvis uheldet er ude.

Hans Enevoldsen, formand for Foreningen til Djeld Bys Forskønnelse


Og selvom det ikke kan lyde af meget - blot at løbe få hundrede meter op til købmanden - så giver investeringen rigtig god mening, mener Fredrik Folke. Han er overlæge og professor på Gentofte og Herlev Hospital og forskningschef på hjerteløberprojektet under Trygfonden.

- Chancen for overlevelse falder med ti procent per minut, fra man falder om, til man bliver stødt med en hjertestarter. Med mindre, der gives hjertemassage, så falder overlevelsen "kun" med tre-fire procent per minut. Så det gør alt andet lige en forskel - selvom det måske kun drejer sig om, at det tager fire-fem minutter at hente hjertestarteren, siger han.

Annonce

Løbere og hjertedroner

Seere, publikum og spillere holdt vejret på stribe, da landsholdsspiller Christian Eriksen faldt om med et hjertestop i Danmarks EM-kamp mod Finland. Hans øjne var fjerne, mens spillerne dannede kreds rundt om ham. Der blev løbet en hjertestarter ind på banen. Det lykkedes at få liv i spilleren igen.

Episoden satte for alvor gang i danskernes hjertefokus. For ti dage efter episoden havde 2500 nye meldt til Trygfondens hjerteløberordning. Og nu - halvanden måned efter - har yderligere 2000 tilmeldt sig.

Nu har Trygfonden sat gang i et nyt projekt, hvor der satses på ny teknologi, som skal assistere løberne:

- Vi har gang i et projekt, hvor droner skal kunne levere hjertestartere. Det er særligt i et område med få mennesker, teknologien skal bruges og testes. Og her kunne Holstebro Kommune godt være et af de steder, vi ender op med at teste teknologien, siger Fredrik Folke.

- Men nu skal vi først og fremmest i mål med den dialog, vi har med Trafik- og Boligstyrelsen om projektet, siger Fredrik Folke.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Holdt jubilæum 50 + 1 år efter dimissionen

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Det er blevet sjovere at være chef i Sinnerup: Stor forløsning at tjene penge igen

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Kultur

Gert og hans fund var med i 'Kurs mod danske kyster': Det var enormt behageligt

Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Lemvig

Udslip: Klor løb ud på gulvet

Annonce