Struer: Bølgerne gik højt, da anklager og forsvarer i sagen mod den tidligere havnechef i Struer og overfartsleder for Venø Færgen skulle procedere i Retten i Holstebro.
Det skete fredag, hvor specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Bolette Nørbjerg, brugte begrebet "søforklaringer" til at beskrive nogle af tiltaltes svar på tiltale.
Bolette Nørbjerg, specialanklager, Midt- og Vestjyllands PolitiVi taler om en tiltalt, som trods et højtlønnet job foretog en række uberettigede indkøb på sine arbejdsgiveres regning til sig selv.
Søren Adsersen, der er tiltalt i sagen, var oprindelig anklaget for bedrageri subsidiært mandatsvig, og det blev det sidste, anklageren gik med i sin procedure.
Han har med anklagerens ord brugt sin stilling til at berige sig selv på bekostning af Struer Kommune og Holstebro-Struer Havn for i alt 114.034 kroner, lød beregningen.
Her skal det retfærdigvis siges, at to af de i alt 16 ting, som Søren Adsersen er tiltalt for uberettiget at have købt, bortfaldt under fredagens retsmøde.
Dem blev han frikendt for på forhånd, som det hed.
Troværdigheden halter
Dette kunne dog ikke ændre på hovedkonklusionen for specialanklager Bolette Nørbjerg.
- Vi taler om en tiltalt, som trods et højtlønnet job foretog en række uberettigede indkøb på sine arbejdsgiveres regning til sig selv, sagde hun:
- Sagen handler om berigelse på bekostning af sin arbejdsgiver, og tiltaltes forklaring er fyldt med søforklaringer, og så har han erkendt at have forfalsket en søfartsrapport.
Troværdigheden halter hos tiltalte, var så at sige et af de vægtige argumenter i Bolette Nørbjergs afsluttende bemærkninger.
I den modsatte lejr hos forsvarsadvokat Thomas Andreas Mikkelsen var man bestemt ikke imponeret over hverken politiets opklaringsarbejde eller anklagerens i retten.
- Det er anklagemyndigheden, der har bevisbyrden, sagde han som noget af det første og gentog det adskillige gange i løbet af sin procedure.
En bevisbyrde, Thomas Andreas Mikkelsen ingenlunde kunne se var løftet i denne sag, hvorfor han ikke så anden udvej end frifindelse eller i hvert fald en betinget dom.
Hårdt presset
- Søren (Adsersen, red.) skal ikke bevise noget som helst, sagde forsvarsadvokaten, før han tog hul på forhold fire i sagen - forfalskning af en tilsynsrapport fra Søfartsstyrelsen.
- Søren var hårdt presset og i en vildfarelse på det her tidspunkt. Han gik i panik og lavede en fejl. Det har Søren også sagt.
Herudover mente forsvareren, at Søren Adsersen blot havde udøvet skøn i sit arbejde i forhold til langt hovedparten af de indkøbte ting.
Skulle det ende med straf, mente Thomas Andreas Mikkelsen ikke, at der kan blive tale om andet end en bødestraf for "ændring af dokumenter", som han udtrykte det.
Her var anklager Bolette Nørbjerg af en lidt anden opfattelse. Hun anbefalede retten en frihedsstraf på ikke under otte måneders fængsel.
Hun kunne også fortælle, at et erstatningskrav mod Søren Adsersen var indkommet på 73.724 kroner fra Struer Kommune og på 16.249 kroner fra Holstebro-Struer Havn.
Nu venter så bare selve dommen, og den kommer vi til at vente på lidt endnu, for dommerens melding var fredag eftermiddag, at den først bliver afsagt 11. december.