Annonce
Navne

Det var kærlighed ved første blik, da Kurt bød 16-årige Ellen op i dansevognen

Tidligere borgmester i Holstebro, Kurt Nygaard, forsøger at få det bedste ud af corona-perioden. Han og hans kone, Ellen, havde de to børnebørn, Bjørn på ti år og Cecilie på 15, på besøg, da Dagbladet ringede. - De sidder i hvert deres værelse og får hjemmeundervisning. Jo, vi synes, det er hyggeligt at have dem her, sagde han. Foto: Johan Gadegaard
På lørdag fylder tidligere borgmester i Holstebro Kommune, Kurt Nygaard, 80 år. Når han ser tilbage, mener han, at det største held, han har haft, var, da han mødte sin Ellen i en dansevogn på toget fra Aarhus til Holstebro.

80: Hvordan skal fødselsdagen markeres her i en coronatid?

- Indenfor lovens rammer. Det betyder, at vi kun ser børn og svigerbørn, men ikke børnebørnene. Vores søn og svigerdatter kommer til frokost, og om aftenen kommer vores to døtre til middag....Nu kan hverken Ellen eller jeg holde fest på vores 80 års fødselsdage, men så håber vi, at helbredet er der til, at vi kan fejre vores diamantbryllup med en stor fest om et par år.

Beskriv dig selv med tre ord?

Annonce

- Ordholdende, hvis det ikke lyder for opblæst? Og fællesskabs-orienteret - jeg spillede jo fodbold på HBs førstehold, hvor jeg var anfører, og det fællesskab, man havde der, var fantastisk. Jeg sætter pris på fællesskaber. Og det tredje ord må være "familiemenneske".

Hvis du kun måtte spise/drikke to ting resten af livet, hvad skulle det så være?

-Det er jo ikke moderne mere, men altså sådan en dejlig, fedtmarmoreret oksefilet. Og så en god, kraftig rødvin til. Det er det eneste ønske, jeg har til min fødselsdag: God rødvin.

Hvis du kunne ændre en ting ved dig selv, hvad skulle det så være?

- Når jeg ser tilbage, så har jeg nok ofte været for utålmodig. Når der var blevet snakket længe om en ting, skulle der jo én til at skære igennem, og det var mit lod som borgmester. Altså, sådan vil mange borgmestre nok sige, for man ved jo godt, at når man sidder for bordenden, har man ansvaret for, at der bliver draget en konklusion af snakken - og så kan tålmodigheden af og til ligge på et meget lille sted...

Hvis du lukker øjnene og tænker på et helt vidunderligt sted, hvor er du så henne?

- Må jeg nævne to steder? Ellen og jeg har haft sommerhus på Jegindø siden 1968, og der tager vi ofte op. Der er virkelig dejligt. Men vi har også en 160 kvadratmeter stor lejlighed i Antalya, Tyrkiet, helt ud til vandet og med Taurus-bjergene i ryggen.


Jeg kom ud at tjene som 14-årig på en gård ved Nørre Felding. Min ven, Lille Alfred, tjente ved nabogården. Han fik 800 kroner for en sommer - jeg fik 1600, fordi jeg var stor og stærk.


Hvad kan irritere dig?

- Det irriterer mig, når folk er utilfredse, klager sig og siger: "Åh, hvorfor kan vi ikke få det og det". Altså, det er da bestemt i orden at klage og kræve, men det er bare ofte de samme mennesker, der så ikke vil betale mere i skat. Når man kræver noget, der koster X antal millioner kroner, skulle man tvinges til at anvise, hvor de penge så skal findes henne.

Trods de snart 80 år holder Kurt Nygaard sig i form med 45 minutters daglig fitness på cross-traineren her. Foto: Johan Gadegaard

Hvilken kendt person ville du gerne møde?

- Nu læste jeg jo, at H.C. Østerby gerne vil møde Susse Wold, og der kan jeg da drille lidt og sige, at jeg faktisk har et foto fra Store Torv, hvor jeg byder hende velkommen til Holstebro. Vi kindkysser måske ikke ligefrem, men vi står da tæt... Nå, men hvis det skal være en nulevende person, kunne jeg godt tænke mig at møde Barack Obama. Desværre er Nelson Mandela jo død. Ham ville jeg allerhelst have mødt.

Hvad har været dit største held i livet?

- At jeg mødte Ellen! Vi var begge 16 år og havde været i Aarhus for at se Holiday on Ice. Hjemturen foregik med tog, hvor der var en dansevogn. Der mødte vi hinanden. Jeg bød Ellen op. Kærlighed ved første blik? Ja, det var det - og så blev vi gift fem år senere.

Kurt Nygaard

Hvorfor: Lørdag den 16. januar fylder han 80 år.

Titel: Pensionist. Uddannet automekaniker. Ansat i Falcks Redningskorps 1966-1992. Udrykningsleder og fællestillidsmand.

Politisk: Socialdemokratisk byrådsmedlem i Holstebro Kommune i 32 år, borgmester i 12 år, viceborgmester i 12 år. Næstformand for Kommuneforeningen Ringkøbing Amt i 20 år.

Bestyrelsesmedlem: Blandt andet Vestjysk Bank, Holstebro Tekniske Skole i 1994-2010, Vestforsyning 2001-2010, Holstebro-Struer Havnestyrelse i 28 år og Naturgas Midt-Nord i 16 år.

Privat: Gift med Ellen. Parret har tre børn, Charlotte og Susanne, der bor med ægtefæller i Holstebro, samt Claus, der bor i Herning med ægtefælle. Der er syv børnebørn - og ét oldebarn, Wilhelm på halvandet år.

Hæder: Udnævnt til Ridder af Dannebrogsordnen 16 maj 2007.

Hvad var dit første job?

- Jeg kom ud at tjene som 14-årig på en gård ved Nørre Felding. Min ven, Lille Alfred, tjente ved nabogården. Han fik 800 kroner for en sommer - jeg fik 1600, fordi jeg var stor og stærk. Sådan var det. Og om vinteren fik man kun det halve. Man lavede alt forefaldende arbejde - malkede køer, hjalp med at få dem ud, hjalp med at høste og så videre. Vi arbejdede fra 6.00 til 18.30 hver dag, og hver anden søndag havde man fri fra klokken 10. Da jeg blev arbejdsdreng - før jeg kom i lære samme sted som automekaniker - brokkede lærlingene sig voldsomt over, at svendene måtte gå klokken 14 om lørdagen, og så skulle vi bruge en time ekstra på at rydde op. Jeg kunne slet ikke forstå, at de brokkede sig. Jeg syntes, det var vild luksus at have fri en lørdag klokken 15.

Hvis du skulle give nutidens byrådspolitikere et godt råd, hvad skulle det så være?

- Det kunne jeg aldrig komme i tanke om! Da jeg gik af som borgmester, lovede jeg mig selv, at jeg aldrig ville skrive læserbreve eller kritisere byrådet. Men siden du nu spørger, vil jeg benytte lejligheden til at sige, at jeg synes, vi har et velfungerende byråd, der samarbejder og i enighed træffer beslutninger. Der skal jo to til - dem, der har magten, har det største ansvar, men oppositionen skal også ville samarbejde. Det, synes jeg, at vi gør godt i Holstebro.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Minister skal igen se på energiprojektet ved Rammedige

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Engang var lærerseminariet stærkt søgt: Tirsdag var studerende tilbage efter 51 års fravær

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Navne

Ny direktør for UCH: Fra Harboøre til Miljøministeriet - og så hjem til Jylland igen

Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Fra Wall Street til catering og kogebøger

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kultur

Bydelen der voksede op efter krigen

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Annonce