Annonce
Danmark

DF-krav til kommende statsminister: Indfør fast grænsekontrol

Kristian Thulesen Dahl var på gaden for første gang i valgkampen i Kolding onsdag eftermiddag. Umiddelbart inden havde han for første gang fremlagt krav til en kommende regering på en cafe i byen over for avisen Danmark. Foto: Søren Gylling
Hvis Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen får brug for DF's stemmer for at danne regering, har DF et krav, det ikke giver sig på: En ny regering skal forpligte sig til grænsekontrol i hele dens levetid.

Med mindre Dansk Folkeparti bliver decideret bortdømt af danskerne ved valget, er det udelukket, at partiet kommer til at lægge mandater til en ny regering, hvis den ikke lover at kontrollen ved Danmarks grænser på mindst nuværende niveau i hele regeringsperioden.

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Dansk Folkeparti har hidtil afholdt sig fra at stille krav til en kommende regering, men gør det nu for første gang. Og kravet gælder uanset, om regeringen skal ledes af Lars Løkke Rasmussen (V), Mette Frederiksen (S) eller en hvilken som helst anden.

Af princip vil Kristian Thulesen Dahl ikke kalde kravet ultimativt, men siger i stedet, at Dansk Folkeparti næsten skal miste hele sin vælgeropbakning, hvis kravet ikke skal være ufravigeligt.

- Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark.

- Hvorfor er det så ikke et ultimativt krav?

- Vores folkestyre er bygget op på, at partierne kommer med den styrke, danskerne giver dem. Der er forskel på, hvilken vægt jeg kan stille krav med, om vi lige kommer over spærregrænsen, eller om vi får 17 procent af stemmerne.

- Kan du overhovedet forestille dig en situation, hvor du vil give dig på permanent grænsekontrol?

- Jeg har meget svært ved at forestille mig en situation, hvor vi ikke vil stå fast hele vejen igennem. Det skulle være, hvis vi bliver decideret bortdømt af danskerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Annonce

S og V om DF's krav til den næste statsminister

Mattias Tesfaye, udlændingeordfører for Socialdemokratiet: - Danmark er et lille land. Og vi har en stor interesse i et stærkt EU-samarbejde. Vi tror på det europæiske samarbejde, og derfor bliver det heller ikke os, der kommer til at stille spørgsmålstegn ved et dansk medlemskab. Vi støtter grænsekontrollen, fordi der ikke er styr på EU’s ydre grænser. Min bedste vurdering er, at denne situation vil fortsætte og dermed vil grænsekontrollen også fortsætte. Det bør i øvrigt være danske politikere selv, der beslutter, om vi skal have grænsekontrol eller ej.

Britt Bager, politisk ordfører for Venstre: - Det er ingen hemmelighed, at vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Dansk Folkeparti på mange stræk, og heller ikke at ikke ser helt ens på europapolitikken. Men jeg er ret sikker på, at vi nok skal finde hinanden i fortsat samarbejde. Det er godt, at partierne præsenterer politik her i valgkampen.

Begge har svaret avisen Danmark på e-mail.

Parat til droppe Schengen

Som det er i dag, er Danmark bundet af Schengen-aftalen i EU til ikke at indføre permanent grænsekontrol. Den nuværende kontrol eksisterer på basis af dispensationer, der bliver givet med seks måneders mellemrum af EU-kommissionen. Kristian Thulesen Dahl vil foretrække, hvis Danmark fortsat kan være medlem af Schengen-samarbejdet, der blandt andet også omfatter aftaler om grænseoverskridende kriminalitet og illegal indvandring, men er klar til den ultimative konsekvens.

- Nogle vil sige, at vi ikke vil kunne fortsætte i Schengen. Det mener vi godt, at vi kan. De andre EU-lande må i givet fald så smide os ud, hvis de mener, at det er den konsekvens, de vil tage. Jeg tror ikke, de vil gøre det, men det er klart, at det er noget, vi skal være parat til, siger han.

Kristian Thulesen Dahl vil have, at der bliver lavet en skriftlig aftale med en ny regering om en grænsekontrol, der minimum dækker hele næste valgperiode, og som sikrer, at kontrollen heller ikke bliver beskåret, men mindst forbliver på det niveau, den har i dag.

- Og hvis vi selv skal indgå i en regering, skal det med i regeringsgrundlaget, siger han.

Sidst var et regeringsskifte vigtigere

For yderligere at understrege, hvor vigtigt kravet om grænsekontrol er for Dansk Folkeparti, nævner Kristian Thulesen Dahl, at Venstre uvillighed til at indføre grænsekontrol i 2015 var en væsentlig årsag til, at DF ikke var klar til at gå med i regeringen.

- Hvorfor var det så ikke et krav fra jer for at støtte Lars Løkke Rasmussen som statsminister?

- Dengang havde vi lovet danskerne, at en stemme på DF var en stemme på at få Helle Thorning-Schmidt væk fra Statsministeriet. I hele den forudgående periode tror jeg, at jeg havde ét møde på 15 minutter med hende. For at få vores indflydelse tilbage var det nødvendigt med et regeringsskifte. Nu har vi brugt vores indflydelse i fire år, og så handler det først om at holde fast i de forbedringer, vi har skabt og derefter at bygge på og arbejde for at gøre grænsekontrollen endnu bedre.

- Du vil have dit krav igennem overfor partier, der er langt mere EU- og Schengen-positive end jer. Hvorfor tror du, at du kan få dem til at handle stik mod regler aftalt i et europæisk samarbejde?

- Det kan jeg, hvis vi får tilstrækkeligt debat om det inden valget. Jeg er af den opfattelse, at der er et kæmpestort flertal i befolkningen for at bevare grænsekontrollen. Problemet er, at den nuværende tilladelse udløber 12. november, hvor der er risiko for, at EU vil sige stop, nu går den ikke længere. Jeg er afhængig af, at partierne forpligter sig på den ved dette valg, så vi har en chance for at fastholde den i hele næste valgperiode.

Kravet om grænsekontrol er et af fire EU-relaterede krav til en ny regering. DF vil også have, at den forpligter sig på ikke af afholde folkeafstemning om Danmarks forbehold, at Danmark ikke indtræder i bankunionen uden en forudgående folkeafstemning, og at Danmark efter Østrigsk eksempel begynder at indeksere børnepengene, så en EU-borger fra Rumænien f.eks. ikke kan sende en check hjem på samme størrelse, som en borger herhjemme får.

- Hvilket krav giver du dig sidst på?

- Grænsen!

Fire DF-krav til en ny regering

Dansk Folkeparti har fire EU-relaterede krav til en kommende regering. Kristian Thulesen Dahl lægger dog ikke skjul på, at krav nummer et om grænsekontrol klart overtrumfer de andre.

1. Grænsekontrol

En kommende regering skal klart og tydeligt forpligte sig på, at Danmark vil have grænsekontrol i hele dens levetid, og at kontrollen mindst skal være på det nuværende niveau,

2. Ingen afstemning om forbehold

DF kræver også, at der ikke vil blive afholdt folkeafstemning om nogle af Danmarks fire forbehold i EU: Forsvarsforbeholdet, retsforbeholdet, euroforbeholdet og unionsborgerskabet.

3. Ingen bankunion uden afstemning

Folketinget må ikke indlemme Danmark i EU's bankunion med overnationalt banktilsyn og fælles regler for afvikling af nødlidende banker uden, at dansker får lov at stemme om det først.

4. Indeksering af børnecheck

Borgere fra andre EU-lande, der har ret til at modtage børnepenge til børn i deres eget land, skal have indekseret deres check, så der bliver taget højde for prisniveauet i hjemlandet. Det har jurister herhjemme hidtil vurderet var ulovligt, men i Østrig gør man det. DF kræver, at vi følger deres eksempel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

KD efterlyser en kommunal ombudsmand

Debat

Debat: Lad os hylde medarbejderne i sundhedsvæsenet

Et dansk medie lavede for nylig en øvelse, hvor man udnævnte de 100 mest magtfulde mennesker i det danske sundhedsvæsen. Udnævnelsen af magtfulde personer er interessant, fordi den er meget symptomatisk for den måde, som mange ser på sundhedsvæsenet for tiden. Medier og politikere fokuserer på magt, økonomi og antallet af eksempelvis sygeplejersker på sygehusene, og det er selvsagt vigtigt, fordi de strukturelle forhold har stor betydning. Men engang imellem savner jeg, at vi også sætter fokus på dem, det hele handler om: Menneskerne i sundhedsvæsnet i form af det dedikerede personale, der gør en stor indsats for patienterne på sygehusene og i kommunerne. Personalet er ikke bare tal i et Excel-ark, og masser af sygeplejersker, læger og andre i sundhedsvæsenet har stor betydning for patienterne, selvom de hverken er chefer eller har formel magt. Mottoet på det tidligere amtssygehus i Aarhus lød: ”Helbrede, lindre og trøste”. Hvis vi ikke kan helbrede, skal vi lindre, og kan vi ikke lindre, skal vi trøste. De tre nøglebegreber er centrale i ethvert pleje- og behandlingsforløb, og vi bør tale langt mere om de medarbejdere, der i hverdagen gør en indsats for at understøtte og forbedre denne pleje og behandling, end om hvem der er placeret hvor på en magtliste. I virkeligheden burde man lave en liste med de medarbejdere i sundhedsvæsenet, der har haft den største betydning for patienternes pleje og behandling gennem tiderne. Listen kan indeholde personer fra hele landet, der for eksempel har udviklet nye metoder, gjort en stor faglig indsats eller iværksat initiativer, der har betydet meget for patienternes hverdag. På Fyn kan det eksempelvis være de sygeplejersker, læger og IT-ingeniører, der på Odense Universitetshospitals telemedicinske enhed har udviklet en patientkuffert til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). KOL-kufferten er en bærbar PC med webcam, og den har givet særdeles gode resultater, som blandt andet kan ses direkte i antallet af genindlæggelser og patienttilfredsheden. I Østjylland kan det være initiativtagerne bag et tilbud om netværksfokuseret sygepleje til unge med kræft udviklet på Aarhus Universitetshospital. Her rustes de pårørende og det øvrige sociale netværk, så de kan støtte den unge med kræft under behandlingsforløbet. Gennem den netværksfokuserede sygepleje skabes rum for den unges normale vækst og udvikling. I Sydjylland kan det være folkene bag et akutteam, som er er oprettet af Esbjerg Kommune i samarbejde med Sydvestjysk Sygehus. Akutteamet sikrer, at borgerne oplever sammenhængende og trygge forløb ved at give borgerne mulighed for at få akut sygepleje i eget hjem, hvilket forebygger unødvendige indlæggelser og genindlæggelser. I det nordjyske kan det være den sygeplejerske på Aalborg Sygehus, som i samarbejde med Region Nordjyllands innovationsenhed Idéklinikken har opfundet en iltsut for at sikre bedre iltbehandling af børn. Sutten er udformet, så den samtidig fører to slanger med ilt op til barnets næsebor og har vakt så stor begejstring, at den sælges til resten af verden. Og på Sjælland kan det være de sygeplejersker og læger, der står bag ordningen med en børneonkologisk udgående sygepleje på Rigshospitalet. Ordningen aflaster kræftsyge børn og deres familier, der i hjemmet kan få besøge af en sygeplejerske, som kan medicinere, tage blodprøve og oplære familien i pleje- og behandlingstiltag. Jeg anerkender fuldt ud ledernes store betydning for de nævnte initiativer og alle de øvrige formidable initiativer, jeg ikke har nævnt. Uden ledelsesopbakning går det ikke. Samtidig er det bare vigtigt at anerkende, at ildsjælene bag initiativerne også har en stor betydning for patienterne i hverdagen. På trods af besparelser, manglende ressourcer og tidspres gør de en stor forskel ved at skabe omsorg, tryghed og pleje, og det er dem og deres resultater, vi bør få frem i lyset, så mennesker andre steder i sundhedssektoren kan lade sig inspirere af deres arbejde. Lad os sammen hylde dem for at understrege den store betydning, som de har for patienterne, for menneskeheden og ikke mindst velfærdsstaten.

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce