x
Annonce
Danmark

DF-top og bagland lukker i efter nye afsløringer i svindelsag

Morten Messerschmidt, folketingsmedlem for DF og hovedperson i Meld og Feld-skandalen, har ikke villet udtale sig om de seneste afsløringer af, at der efterforskes en sag om falske fakturaer. Han har tidligere erkendt, at han har lavet fejl i Meld og Feld-sagen, men afviser at have begået svindel. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Trods afsløringer af en falsk faktura udstedt til Morten Messerschmidt i sagen om mulig svindel med EU-midler er DF-toppen tavs. Heller ikke tidligere kritikere af Messerschmidt vil udtale sig om sagen. Det er ikke til at finde hoved og hale i sagen, lyder det fra baglandet.

Svindelsag: Ingen kommentarer. Sådan lyder meldingen hos både toppen af Dansk Folkeparti og partiets bagland, efter der er kommet nye detaljer frem i Meld og Feld-skandalen.

Sagen om Dansk Folkepartis mulige svindel med EU-midler har taget en ny drejning, efter DR og Ekstra Bladet søndag kunne afsløre, at Bagmandspolitiet (Søik) efterforsker en falsk faktura på 375.000 kroner stilet til blandt andre Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt i Meld og Feld-skandalen.

Fakturaen omhandler en reklamekampagne fra kommunikationsbureauet Primetime og lyder på omkring 350.000 kroner. Men Primetime afviser al kendskab til fakturaen, og ifølge EU's svindeljægere Olaf er fakturaen fabrikeret, men det er endnu uvist, hvad fakturaen er blevet brugt til, og om EU har udbetalt penge på baggrund af fakturaen.

Selvom sagen dermed kan ende med en straffesag for dokumentfalsk og ikke bare en historie om rod med EU-midler, føler hverken Dansk Folkepartis ledelse eller tidligere kritiske røster i partiet nogen grund til at reagere på baggrund af de nye oplysninger. Dansk Folkeparti oplyser til avisen Danmark, at formanden og resten af ledelsen ikke vil stille op til interview om sagen eller forholde sig konkret til sagen i medierne, før der ligger en afgørelse fra Bagmandspolitiet.

Heller ikke en række byrådsmedlemmer og lokalformænd, der tidligere har været kritiske over for Morten Messerschmidt i Meld og Feld-skandalen, vil udtale sig om sagens seneste udvikling.

Annonce
Jack Odgaard (DF), kommunalbestyrelsesmedlem i Faabog-Midtfyn Kommune, mente i 2016, at Morten Messerschmidt skulle trække sig fra sin plads i EU-parlamentet på grund af Meld og Feld-sagen. Nu vil han ikke længere udtale sig om sagen, før den er færdigefterforsket. Arkivfoto: Kim Rune

En pærevælling

En af de tidligere kritikere i sagen er John Haarup Larsen (DF), medlem af byrådet i Skanderborg. I 2015 var han en af flere i DF-baglandet, som kritiserede Morten Messerschmidt for ikke at ville fremlægge alle bilag i skandalesagen. Men de nye oplysninger i sagen giver ikke nogen grund til handling fra Dansk Folkepartis ledelse, mener han.

- Det eneste jeg vil sige er, at det er én stor pærevælling efterhånden. Det er uoverskueligt, og ingen ved, hvad der er op og ned, siger byrådsmedlemmet, der føler, at sagen er så kompliceret, at han "slet ikke gider interessere sig for den."

- Jeg tror heller ikke, at ledelsen kan finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Der kommer hele tiden nye ting frem, siger han.

Anklager pressen for usandheder

Samme holdning møder man hos lokalformand Tommy Degn i Rebild, og byrådsmedlem Jack Odgaard (DF) fra Faaborg-Midtfyn, der heller ikke vil udtale sig om sagen, før der ligger en afgørelse fra Bagmandspolitiet.

- Jeg synes, det er fint, at man venter, indtil der ligger en afgørelse fra Søik. Vi må have tiltro til, at de finder en løsning, siger han og fortsætter:

- Der kommer så mange usandheder fra journalisterne og pressen i den her sag, siger byrådsmedlemmet, der ikke kan komme med konkrete eksempler på usandheder fra pressen i sagen.

Han har tidligere over for Politiken i 2016 udtalt, at han mener, at Morten Messerschmidt burde trække sig, mens Meld og Feld-sagen blev undersøgt, men vil nu ikke udtale sig om hans syn på Messerschmidts fremtid i partiet, før sagen er færdigefterforsket.

Erling Schütt, viceborgmester i Aabenraa Kommune, har tidligere kritisieret Morten Messerschmidt for ikke at fremlægge alle bilag i sagen om Meld og Feld. Ligesom DF-ledelsen har han nu besluttet ikke at udtale sig efter nye afsløringer om en falsk faktura stilet til Messerschmidt. Arkivfoto: Søren Gylling.

Holder mund

Også viceborgmester i Aabenraa Kommune, Ejler Schütt (DF), har tidligere været ude med riven efter Messerschmidt i Meld og Feld-sagen. Heller ikke han vil længere kommentere sagen.

- Der er sket meget siden mine udtalelser. Sagen er ikke sort eller hvid. Den ene påstår det ene, og den anden påstår noget andet, så jeg holder min mund, siger han.

Ingen af de DF-medlemmer, som avisen Danmark har talt med, mener, at sagen på nuværende tidspunkt bør få konsekvenser for Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt, der i dag er DF’s klima- og energiordfører, har tidligere erkendt fejl i sagen, men benægtet svindel. Han har ikke villet udtale sig til Ekstra Bladet eller DR i kølvandet på mediernes seneste afsløringer. Det samme gælder daværende kasserer i Meld, Anders Vistisen (DF). Partiet skriver i et skriftligt svar til medierne, at:

- Vi er bekendt med, at myndighederne har en sådan faktura, men ved ikke, hvorfra den stammer, og under alle omstændigheder ses den ikke at være betalt, hvorfor der i hvert tilfælde ikke er brugt EU-midler til at dække den regning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kendte navne til klimamøde for børn

Erhverv

Akvarium bløder under lukning

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Lemvig

Politiet jagtede bil i Klosterheden

Lemvig

Kommunen går fortsat fri af corona

Annonce