Annonce
Lemvig

Dit eget blod giver færre smerter

Martin Kjærgaard tapper blodet af petienten - her en af de ansatte, Lykke Højland Lauritsen. Foto: Lars Kamstrup.

Ny teknik hos tandlægen gør, at et sår heler hurtigere med færre smerter, når du for eksempel har fået hevet en visdomstand ud.

Annonce

Nu kan dit eget blod gøre, at du får færre smerter, når du har fjernet en visdomstand eller fået foretaget et andet operativt indgreb i munden.

Blodet har været i en centrifuge, og de hvide blodlegemer og blodpladerne er samlet i en gele, som bliver til en membran, når det bliver presset. Denne membran med patientens egne celler gør, at et sår heler hurtigere, og der bliver færre smerter. Foto: Lars Kamstrup.

Det er tandlæge Martin Kjærgaard, tandlægehuset i Aagade, som har gode erfaringer med, at sår heler hurtigere, og der er færre smerter, når han bruger ne ny teknik, der er bliver mere og mere brugt blandt tandlæger.

Populært sagt bruger man patientens eget blod til at få såret til at hele hurtigere, og at der dermed bliver færre smerter, fordi knoglen er blotlagt efter et indgreb.

»Der er rigtig gode erfaringer med det, og jeg bruger det oftere og oftere. I starten brugte jeg kun teknikken, når jeg lavede et operativt indgreb, men nu bruger jeg også teknikken, når jeg for eksempel fjerner en visdomstand. Det kan normalt godt give smerter i nogle dage, men med den nye teknik er perioden noget kortere,« siger Martin Kjærgaard.

Teknikken fungerer på den måde, at tandlægen tapper blod af patienten, akkurat som når man får taget en blodprøve. Martin Kjærgaard har en tilladelse til at foretage dette indgreb, så det sker på klinikken.

Annonce

Blodet i centrifuge

Dette blod kommer i en centrifuge, og efter otte minutter, er blodet delt op, så de røde blodlegemer ligger i den ene ende af glasset, mens de hvide blodlegemer og blodpladerne ligger i den anden. Og det er de sidste, der bruges. Det er en gele-agtig masse, som presses i en beholder, så det bliver til en tynd membran.

»Denne membran indeholder patientens egen beskyttelse mod infektioner, nemlig de hvide blodlegemer, og blodpladerne, som får såret til at hele. Det lægges så som et lag over hullet, og da denne membran bliver klar, mens jeg laver indgrebet, så kan jeg med det samme sætte denne film hen over såret. Da det er patientens egne celler, gør det, at det får såret til at hele hurtigere. Det gør også, at man kan skylle munden, uden der er fare for, at der kommer kontakt med det hul, der er blevet efter tanden eller operationen. Det fungerer rigtig fint,« siger tandlægen.

Annonce

Diabetes-patienter

Patienten skal underskrive en erklæring om, at tandlægen må foretage dette indgreb, og det er de fleste helt med på, når de hører de fordele, man får ud af den nye teknik.

»Man bruger en tilsvarende teknik for eksempel ved diabetes-patienter, der har sår, som har svært ved at hele. Men det er nyt, vi tandlæger også kan bruge den, og jeg tror, det bliver meget udbredt,« siger Martin Kjærgaard, som under journalistens besøg demonstrerer, hvordan han laver membranen, efter han har taget blod fra en af sine ansatte, Lykke Højland Lauritsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kommunen skærper restriktionerne

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Struer

Festival vil stadig gasse virus væk

Annonce