Tvis: - Vi er da utroligt glade for, at flere og flere finder ud i naturen og oplever naturlaboratoriet.
Sådan siger Helene Kiærskou, projektleder for Tvis Mølle Naturlaboratorium, der netop har fået besøgstallet for det forgangne år. Opsatte tællere dokumenterer, at godt 58.000 gæstede området. Det er mere end dobbelt så mange i forhold til 2018, da kommunen begyndte at udvikle laboratoriet, hvor der blandt andet er madpakkehus, bålplads, grill, naturstier og en formidlingshave med urter og medicinske planter.
Frivillige byder ind
Formålet er netop at få flere ud i den lokale natur.
- Det er lykkedes med de tiltag, der er lavet, og den aktivitet, som frivillige foreninger byder ind med, fortæller Helene Kjærskou. For eksempel har Vestjysk Orienteringsklub faste orienteringsposter i området, og spejdere og FDF'erne laver løb og skattejagter.
Sådan tælles de besøgende
Besøgstallene ved Tvis Mølle Naturlaboratorium kommer fra to tællere, der er placeret ved de to indgange til området ved parkeringspladsen. Tællerne registrerer hver gang en person går forbi. For at komme ind i området og ud igen vil man blive registreret to gange. Erfaringstal viser, at i gennemsnit går alle ud og ind to gange. Nogle går ud og ind flere gange, og nogle gør det kun én gang, men i gennemsnit kalkuleres med to gange pr. person. Derfor divideres antallet af hits med fire: herved fremkommer besøgstallet.
Samme metode er brugt for alle år:
2018: 27.432
2019: 41.945
2020: 58.510
- Disse offentlige/private partnerskaber er rigtig spændende, og det vil vi gerne dyrke endnu mere, siger projektlederen. Hun er overbevist om, at de begrænsede muligheder for andre aktiviteter i coronatiden har været med til at give flere gæster, men det øgede kendskab spiller også ind.
Projektleder Helene Kiærskou om to nye laboratorierDet bliver to fantastiske rammer til undervisning og formidling til både skoler og undervisningsinstitutioner
- Formidlingshaven, der drives af en gruppe frivillige, byder også hele tiden på noget nyt, fortæller hun.
To nye laboratorier
Helene Kiærskou ser med forventning hen til efteråret, hvor hun regner med at to læringsplatforme står klar: vandlaboratoriet og naturlaboratoriet. Nordea Fonden og Friluftsrådet har tilsammen doneret 4,6 millioner kroner til projekterne.
- Vi er i dialog med rådgiverne, og når den sidste hånd er lagt på projekttegningerne, kommer det i udbud. Vi håber, det står klar til efterårsferien, og at det bliver to fantastiske rammer til undervisning og formidling til både skoler og undervisningsinstitutioner, siger Helene Kiærskou.
På grund af den øgede aktivitet i området og den afbrudte cykelsti, der indebærer at cyklister og bilister færdes sammen på den smalle vej, har teknisk udvalg besluttet at sænke farten fra 30 til 20 kilometer i timen.