Annonce
Ulfborg/Vemb

Dokumentation: Sogneråd ville friholde område for sommerhuse

Det er ikke tilfældigt, hvilke områder sognerådet friholdt for bebyggelse i sommerhusplanen for Vester Husby fra 1964. Der måtte bygges de steder, som man "efter besigtigelse i terrænet er enig om, at bebyggelsen vil skade mindst", fremgår det af et brev fra daværende sognerådsformand til Boligministeriet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Breve fra sognerådsformand Jens Andersen til Boligministeriet i 1963 og 1964, som sommerhusejer har fundet i statsarkiver, støtter den påstand, at sognerådet ville friholde de åbne områder helt for bebyggelse mellem de udpegede sommerhusområder.
Annonce

VESTER HUSBY: Når sommerhusejere har kritiseret planerne om nye sommerhuse i Vester Husby, har de blandt andet henvist til, at det gamle sogneråd i Husby Sogn i 1964 netop havde vedtaget en fremsynet plan, hvor der var åbne områder mellem sommerhusene.

Andre har påstået, at der var lagt op til, at markerne i Græm Kær kunne udstykkes senere.

Men nu har Per Boje, der er sommerhusejer i Vester Husby, været i arkiverne og fundet korrespondance, som sognerådsformand Jens Andersen fra Husby dengang havde med Boligministeriet, der skulle godkende planen.

- Det står helt klart, at hensigten fra sognerådet var, at der ikke skulle bebygges i det åbne område, siger Per Boje, de er professor emeritus i historie.

Han gjorde opmærksom på brevet, da Holstebro Kommune i sidste uge havde borgermøde om skitseplanen om 63 sommerhuse i Græm Kær i Vester Husby.

I et brev fra februar 1963 skriver Jens Andersen til Boligministeriet, at i det vestlige område "har sognerådet fundet det rimeligt at friholde en så stor del af de flade strækninger som muligt for bebyggelse". Videre fremgår det, at man har tilladt bebyggelse de steder, "hvor man efter besigtigelse i terrænet er enig om, at bebyggelsen vil skade mindst".

Da den endelige plan var klar til godkendelse i april 1964 skrev sognerådsformanden igen til Boligministeriet.

Her skriver Jens Andersen, at sognerådet ved plandens udarbejdelse har "taget hensyn til den enkelte grundejers interesse, så alle har mulighed for at udstykke." Videre skriver han, at "På størstedelen af de arealer, som friholdes for bebyggelse er grundvandstanden så høj, at bebyggelse er uforsvarlig."

Professoren hæfter sig ved sognerådets valg.

- De havde udformet område, så alle lodsejere fik del i den økonomiske gevinst, siger Per Boje og henviser til, at det lille sogneråd fik skabt et af de flotteste sommerhusområder, hvor der var plads til både naturen og til åbne områder.

- Jeg forstår ikke, at man nu har skiftet politik i Holstebro Kommune, siger Per Boje om kommunens planer om sommerhuse.

Borgmester H.C. Østerby (S) understregede dog på borgermødet, at der ikke er taget beslutninger, og der vil blive nedsat en arbejdsgruppe til at diskutere planen om flere sommerhuse, og hvor sommerhusejerne vil blive repræsenteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce