Annonce
Fodbold

Dommerchef: Sådan klarer vi coronaramt forår

Det er muligt at gennemføre forårsæsonen på en kortere periode end normalt, siger Jakob Bille, dommerchef i DBU Jylland. Arkivfoto: Morten Pape
Det bliver en voldsom udfordring for de danske fodbolddommere, hvis forårsturneringen skal afvikles på blot et par måneder. Men dommerne er i gang med at forberede sig på situationen, fortæller dommerchef i DBU Jylland.
Annonce

Nordvestjylland: Er der overhovedet dommere nok til at klare den pukkel af kampe, der venter, når der igen gives grønt lys til at spille fodbold i Danmark?

Det er bekymringen hos flere af trænerne i de lokale fodboldklubber, som kan se frem til et komprimeret program i foråret. Efter planen skulle der allerede være spillet kampe i jyllandsserien og i serie 1, men med de aktuelle corona-restriktioner bliver det tidligst efter påske, at der igen kan spilles kampe.

Ifølge dommerchef i DBU Jylland, Jakob Bille, bliver det en stor udfordring for dommerstanden, hvis forårssæsonen bliver presset sammen til et par måneder. Men det kan lade sig gøre, fastslår han.

- Vi opererer med flere planer, som tager hensyn til, hvornår der igen kan spilles fodbold. Men det er min klare vurdering, når turneringen kommer i gang på et tidspunkt, at det bliver i et format, der er afstemt med den periode, vi har til at få afviklet kampene, siger Jakob Bille.

Annonce

Færre kampe

Der er med andre ord lagt op til en løsning, hvor man reducerer antallet af kampe, så både klubber, spillere og dommere kan følge med.

Det kan eksempelvis være ved at lade holdene i de forskellige rækker nøjes med at møde hinanden én gang i stedet for både ude og hjemme.

- Men det afhænger igen af, hvornår det er muligt at spille kampe, siger Jakob Bille.

Annonce

Dropper tests

Han har søsat flere tiltag for at få dommerne bedst muligt igennem den komprimerede forårssæson.

- Vi har ekstraordinært valgt at suspendere alle fysiske og teoretiske tests for forårssæsonen. Det kommer ikke til at hænge sammen for dommerne, hvis de oven i at skulle afvikle alle de her kampe også skal bruge tid på at møde op til de forskellige tests.

- Samtidig forsøger vi at aktivere de dommere, som har taget dommerkort inden for de seneste to-tre år, men som ikke rigtig er kommet igang med at bruge det. Dem håber vi, at vi med den nuværende situation kan motivere til at komme ud at dømme nogle kampe i foråret.

Annonce

Flere kampdage

Til gengæld har det været en streg i regningen, at man på grund af coronavirus har været nødt til at aflyse flere dommerkurser i marts, som kunne have sendt 75- 100 nye dommere på græs i foråret.

- Dem kunne vi godt have brugt, siger Jakob Bille, som dog alligevel føler sig overbevist om, at man kan klare sig igennem foråret.

- Men vi skal sørge for at finde den rigtige balance, så den enkelte dommer ikke kommer til at dømme for mange kampe og bliver småskadet eller mister motivationen, siger Jakob Bille.

Han fortæller, at den største udfordring i forhold til dommerkapacitet er, at så mange kampe bliver spillet lørdag og søndag.

- Det bliver vigtigt, at så mange kampe som muligt bliver spredt ud over ugen. Når vi normalt taler om dommermangel, handler det faktisk mest om, at næsten alle klubber helst vil spille lørdag og søndag mellem klokken 13 og 16. Med en mere ligelig fordeling af kampe over ugen ville der ikke være et problem, siger Jakob Bille.

Der er omkring 1800 fodbolddommerne under DBU Jylland, men det strækker sig fra dommere, der dømmer flere kampe om ugen, til dommere, der blot dømmer nogle få om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce