Struer

Drengene på forsiden: - Unge presses væk fra drømmeuddannelse

Kresten De Smedt (t.v.), Tobias Jensen og resten af 9.i på Parkskolen i Struer har lavet lokalområdets bedste skoleavis. Foto: Johan Gadegaard

Kresten De Smedt og Tobias Jensen har sammen med resten af 9.i på Parkskolen begået en skoleavis, som bestemt ikke er bange for at være kritisk og kradse lidt i overfladen.

Struer: "Flere og flere unge føler, at de bliver presset til at droppe drømmen om gymnasiet, fordi der er brug for flere studerende på erhvervsuddannelserne".

Sådan skriver 15-årige Kresten De Smedt og 16-årige Tobias Jensen i det, man i avisverdenen kalder underrubrikken - teksten lige under overskriften på en artikel.

Deres artikel, som bærer overskriften "Unge presses væk fra drømmeuddannelse", er at finde på forsiden af 9.i på Parkskolen i Struers bud på en skoleavis.

Et bud, der viste sig at være så godt, at avisen gik videre til den landsdækkende del af skoleavis-konkurrencen, hvor det dog ikke blev til sejr. Det skal dog ikke skygge for, at de to, unge skribenter bringer et ganske interessant emne til torvs.

- Vi har flere gange snakket om det og lavet sjov med det, for der er meget fokus på erhvervsuddannelserne. Vi har selv været til Skills i Herning og besøgt Hvidbjerg Vinduet. Der er ikke lige så meget fokus på de gymnasiale uddannelser, siger Tobias Jensen.

Vi har ikke noget imod erhvervsuddannelserne, men mange af os kommer til at bruge meget tid på noget, mange af os måske ikke lige tænker, vi skal.

Tobias Jensen, 9.i, Parkskolen i Struer
Eleverne har selv lavet alt på avisen - lige fra artikler og billeder til layout og korrekturlæsning. Foto: Johan Gadegaard

Frem i skoene

Spørger man lidt nærmere ind til kernen i den problemstilling, de to skribenter behandler i deres artikel, så er problemet ikke, at erhvervsuddannelserne er godt og grundigt fremme i skoene.

Nej, det er nærmere, at de andre ungdomsuddannelser ikke er det i helt samme grad.

- Vi har ikke noget imod erhvervsuddannelserne, men mange af os kommer til at bruge meget tid på noget, mange af os måske ikke lige tænker, vi skal, siger Tobias Jensen.

- Vi har været på gymnasiet, hvor vi hørte om HHX, men man når altså ikke meget på en formiddag, fortæller Kresten De Smedt, som udmærket er klar over, at der også bliver afholdt åbent hus-arrangementer, men der kommer rigtig mange, som gerne vil spørge ind til rigtig mange ting.

- Det ville være godt, hvis man kunne bruge lidt mere tid på de gymnasiale uddannelser, tilføjer han.

De herrer er godt med på, at det kan være svært at vælge, hvad man skal efter folkeskolen, men de hævder dog, at de fleste godt ved, om de vil på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Deltag i debatten

Bente Andersen, der er dansklærer for 9.i - som er den internationale klasse på Parkskolen - og som har stået for skoleavis-forløbet, er ikke bange for at sige, at hun mener, de to elever har fat i noget her.

Hovedformålet med avisproduktionen har dog været at få eleverne til at samarbejde om et fælles projekt, og det har de bestemt i de cirka 20 timer over fire uger, det har taget de 17 elever at lave avisen.

Og det er alt, de selv har lavet lige fra artikler og billeder til layout og korrekturlæsning. Tilmed har de selv skullet få det hele til glide og finde frem til, hvilke artikler der skulle med og placeres hvor i avisen.

Derudover bliver eleverne som regel også præsenteret for muligheden for at skrive inden for den journalistiske genre, når de skal til årsprøve.

Er du enig eller uenig i påstanden om, at fokusset på erhvervsuddannelserne er blevet for stort, når de unge skal vælge hvad de vil efter folkeskolen? Lad os høre din mening på mail: mola@dagbladetstruer.dk eller på vores netavis.

0/0
Annonce
Struer For abonnenter

Når nogen har fødselsdag, laver vi en hel flagallé herude

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Lemvig

Ungdommen går sammen på Tangen

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Lemvig

FCM-spillere skal træne i Harboøre

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Sport For abonnenter

- Nu er det mig, de andre holder øje med og måler sig op imod

Lemvig For abonnenter

Skal der spares eller ej: Vi aner ingenting

112

Ville undvige dyr - endte på taget

Annonce