Annonce
Debat

Drop cigaretterne når mentol bliver forbudt

Annonce

Sundhed: Når voksne rygere går ned i deres lokale kiosk for at købe cigaretter med mentolsmag, vil de blive mødt af et klart ”nej” fra ekspedienten. Fra den 20. maj er det nemlig forbudt at sælge cigaretter med mentolsmag i hele EU.

Hvad gør de cirka 150.000 mentolrygerne så? Måske skifter de så bare til almindelige cigaretter. Og det var vel ikke meningen.

Mentolrygerne har desværre kun i begrænset omfang haft mulighed for at forberede sig, og forbuddet vil komme bag på størstedelen af dem. Det viser en ny YouGov-analyse foretaget på vegne af brancheforeningen Nærbutikkernes Landsforening (NBL) og Philip Morris Danmark.

Det bedste alternativ vil altid være at droppe tobak og nikotin helt og holdent. Ingen tvivl om det. Men man må også være realistisk. Vi ved, at cirka 40 procent af rygerne ikke vil give slip på tobak. Hvorfor så ikke oplyse voksne rygere om de mindre skadelige, røgfri alternativer? De røgfri alternativer kunne være nikotinposer, e-cigaretter eller opvarmet tobak.

Når salget af mentolcigaretterne bliver forbudt, burde rygerne motiveres til at vælge mindre skadelige alternativer, som ikke forbrænder tobakken – og dermed skaber røg med kræftfremkaldende stoffer.

Desværre har de danske myndigheder ikke gjort meget for at informere mentolrygerne om mentolforbuddet og de tilgængelige alternativer. Selvom EU-forbuddet har stor betydning for mentolrygerne, så har det været meget uklart, om butikker og producenter kan kommunikere om forbuddet ude i handlen. Det er en forspildt mulighed for at få voksne mentolrygere, som ikke ønsker at stoppe, over på mindre skadelige alternativer. I stedet er både kunder og butikker blevet overladt til sig selv.

Vi burde benytte enhver lejlighed til at flytte voksne rygere, som ikke ønsker at stoppe, over på mindre skadelige produkter. De burde vælge mindre skadelige alternativer – med eller uden mentolsmag – i stedet for at fortsætte med at ryge cigaretter.

Christopher Arzrouni
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce