Annonce
Struer

Drop CO2: 450 elever fra Struer forlod klasserne og strejkede for klimaet

450 elever fra Limfjordsskolen gik på gaden til fordel for klimaet fredag. Foto: Johan Gadegaard
Sammen med tusindvis af andre verden over gik 450 elever fra Limfjordsskolen fredag til kamp for klimaet som en del af de globale skolestrejker.

Struer: "There is no Planet B" står der skrevet på banneret, som 3-4 drenge fra 6.a og b skiftes til at holde. De er ledsaget af mange andre skilte med lignende slogans som "Red naturen", "Det går ud over os" og den lidt mere hardcore "Miljøsvin".

Men de har ret, og det var derfor, at 450 elever fra Limfjordsskolen i Struer, fra 4. til 9. klasse, fredag forlod klasselokalerne og marcherede op og ned ad gågaden med deres skilte og bannere, mens de i kor råbte; "Drop CO2 - lad træerne gro!".

Også selvom det regnede. Og også selvom de ikke behøvede at deltage i optoget, fortæller Marianne Frost Madsen, lærer på Limfjordsskolen og en af initiativtagerne til strejken.

- Bæredygtige løsninger og klimaproblemerne er en del af mange af elevernes undervisning, og vi mente, at dette ville være en god måde at vise dem, at de har en demokratisk stemme, og at de har lov til at bruge den. Men de fik selv valget om, hvorvidt de ville deltage i selve strejken, siger hun.

Limfjordsskolen er måske den eneste skole i Struer, der gør det, men på landsplan gik lærere og elever fra mere end 27 byer fredag på barrikaderne i håbet om at råbe politikerne op og gøre dem opmærksomme på klimaproblemerne, som ikke længere kan ignoreres.

- Vi overvejede, om vi skulle deltage i demonstrationen i Ringkøbing, men vi følte også, at det ville være lidt dobbeltmoralsk at snakke om klima og så bestille ti busser, så vi lavede vores egen, siger Marianne Frost Madsen.

Danskernes CO2-fodspor

I gennemsnit udleder hver enkelt dansker omkring 17 ton CO2 om året. Det gør os til et af landene med den højeste CO2-udledning per indbygger.

Ifølge greenmatch.dk stammer 3-4 af de 17 ton fra fødevareproduktion, hvoraf kød er den største synder med cirka 2 ton CO2-udslip.

Globalt set udleder et kilo oksekød 45 kilo CO2, og til produktionen af et halvt kilo hakket oksekød kræves der 9.000 liter vand. Et karbad kræver 140 liter.

Elektricitet, varme og benzin udgør blot 15 procent af en gennemsnitlig danskers årlige CO2-aftryk. Den materielle livsstil, heriblandt madindkøb, tæller for de resterende 85 procent.

Kilde: greenmatch.dk

Den næste generation

Fridays For Future, som klimastrejkerne er blevet kaldt, startede i august sidste år med en 16-årig pige fra Sverige.

Ene og alene sad Greta Thunberg foran Riksdagen i Stockholm med sit "Skolstrejk för klimaet "-skilt fredag efter fredag, hvilket inspirerede flere og flere til at igangsætte lignende strejker.

Fridays For Future er nu globalt, og fredag var der klimastrejker i over 1000 byer, fordelt på 89 lande, inklusive Sydamerika, Asien og Afrika.

Og selvom det måske for nogen kunne lyde som en kærkommen chance for eleverne til bare ikke at skulle sidde på stolen og deltage i undervisningen, så går eleverne fra Limfjordsskolen rent faktisk op i emnet.

- Vi er den næste generation, siger Jonas Olesen fra 6.b.

- Vi prøver at råbe politikerne op, fordi hvis der ikke sker noget, så ender de med at tage vores fremtid fra os, istemmer Niklas Brunebjerg, også fra 6.b.

Drengene har fået information om klimaproblemerne gennem undervisningen på skolen, men også gennem fjernsyn har de lært om de udfordringer planeten står over for - som global opvarmning og CO2-udledning.

Efter marchen gennem gågaden samledes eleverne foran rådhuset, hvor en håndfuld elever gennem en megafon forklarede nogle af grundene til, at de var taget på gaden med skilte.

- Temperaturerne stiger, og hvis alle forurenede så meget, som danskerne gør, så skulle vi bruge fire jordkloder, fortalte de blandt andet med store tilråb fra deres klassekammerater.

En af talerne var Henriette Hestbech, der går i 8.b.

- Jeg er begyndt at lægge mærke til de problemer, der opstår, så jeg går meget op i klimakrisen. Jeg vil helst gerne kunne leve her om 30 år, siger hun.

Hun forsøger selv at finde bæredygtige løsninger på nogle af tingene i sin dagligdag - blandt andet hendes tøjforbrug. I stedet for at købe en ny jakke, går hun for tiden klædt i sin bedstefars gamle.

- Vi er nødt til at gøre noget, for det er vores fremtid og os, det går ud over, siger hun.

Efter talerne marcherede eleverne og deres tro på fremtiden over til Folkets Hus, hvor de havde hørt, at nogle af de lokale politikere befandt sig, i forsøget på at vise dem deres aktion.

For der er ikke nogen planet B.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce