Annonce
Struer

Dykkerklubbens formand efter redningsaktion: Vi er ikke stolte

Medlemmerne af Dykkerklubben Blæksprutten har i løbet af de seneste 25 år foretaget tusindvis af dyk ved Grisetå Odde og Oddesundbroen. Lørdag var første gang, de måtte bede om assistance. Arkivfoto: Morten Stricker
Medlemmerne af Dykkerklubben Blæksprutten har været ude på tusindvis af dyk ved Oddesund. Lørdag var første gang, de måtte ringe 112.
Annonce

Struer: Lørdagens hændelse ved Oddesund, giver medlemmerne af Sportsdykkerklubben Blæksprutten i Struer anledning til at genoverveje procedurerne for dyk i det ellers så velkendte farvand.

- Jeg kan slet ikke sætte tal på, hvor mange dyk vi har foretaget ved netop Oddesundbroen. Det er mange. Det er tusindvis af dyk. Det er det foretrukne sted for os, og det er første gang i klubbens over 25 år lange historie, at vi har været nødsaget til at ringe 112 og bede om hjælp til en eftersøgning, fortæller klubbens formand, Niels Opstrup.

Men lørdag skete det altså.

- Vi har altid en dykkerleder med i en følgebåd på overfladen, og når dykkerne vender tilbage fra deres dyk og  skyder en rød bøje op til overfladen for at markere, hvor de befinder sig, kan vi normalt se den på lang afstand - som på flere kilometers afstand. Bøjen er cirka halvanden meter høj og rager nok en meter op over vandoverfladen, forklarer Niels Opstup.

Lørdag var bølgerne bare så høje og dykkerne så langt væk fra udgangspunktet, at mandskabet i følgebåden mistede kontakten med de to dykkere.

- De følte sig aldrig i fare. De kunne de i værste fald have dumpet deres udstyr og ladet det gå til bunds. På den måde ville de have lettet sig for cirka 35 kilo og med den opdrift, de har i dragterne, ville de være kommet til at ligge en del højere i vandet,  og skulle det have været nødvendigt, kunne de også være svømmet ind til den nærmeste kyst, selv om den måske var fire-fem kilometer væk, forklarer Niels Opstrup.

Annonce

Overfladebøje

Men situationen var kritisk. Specielt i følgebåden.

- Når støvet lige har lagt sig, vil vi afholde en temaaften i klubben og få diskuteret, hvad vi kan gøre for at undgå, at der sker noget lignende igen. Vi er bestemt ikke stolte over det, der skete, og vil gøre, hvad vi kan for at undgå, at vi igen bliver nødt til at sætte det helt store alarmberedskab i gang.


Normalt vil det ikke være nødvendigt, og der er heller ikke noget krav om det i de generelle sikkerhedsregler. Men i kraftig strøm og med udsigt til høje bølger som i lørdags, ville det være en rigtig god løsning.

Niels Opstrup, formand, Dykkerklubben Blæksprutten, Struer


- En mulighed er, at vi monterer en overfladebøje på den line, der forbinder dykkerne, når de er ude på et strømdyk som det ved Oddesund. Dykkerne er altid forbundet med en makkerline, så de kan komme i kontakt med hinanden med sekunders varsel, hvis de får brug for det, og med en overfladebøje, vil mandskabet i følgebåden altid kunne følge, hvor de befinder sig, forklarer Niels Opstrup.

- Normalt vil det ikke være nødvendigt, og der er heller ikke noget krav om det i de generelle sikkerhedsregler. Men i kraftig strøm og med udsigt til høje bølger som i lørdags, ville det være en rigtig god løsning, vurderer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce