Holstebro

Efter besøg af partistifter: Sjovt at han har skabt mere sammmenhold end splittelse her

Der var fuld gang i fodbolden ved det mod-arrangement, der var stablet på benene, mens partistifteren Rasmus Paludan demonstrerede i Trekanten I Holstebro. Foto: Morten Stricker
Selv om han flere gange forsøgte både at byde op til dialog og provokation, var der kun meget få, der blev provokeret under partistifteren Rasmus Paludans demonstration i Trekanten lørdag eftermiddag

Holstebro: Der er stadig nogle minutter til, at en varslet demonstration skal begynde i Trekanten i Holstebro denne lørdag eftermiddag.

Men det er ikke en hvilken som helst demonstration, der skal i gang. Det vidner både fremmødet af borgere og især betjente tydeligt om. En del betjente er synlige med deres blå skjorter eller mørke mørke jakker, og der er endnu flere, der optræder i civilt og blander sig mellem de fremmødte.

Der er også en del mennesker, der går frem og tilbage på stierne i Asagården i nærheden af Trivselshuset, hvor demonstrationen skal finde sted. Og dem der ikke gider gå rundt nede på stierne, har i stedet åbnet et vindue og betragter hele optrinnet ud af vinduer på både første og anden sal.

I baggrunden kan man høre de flere hundrede, der i stedet for at lytte til og se demonstrationen har samlet sig et par hundrede meter væk. Og der er flere opfordringer til at gå til mod-arrangementet, der på få dage er blevet stablet på benene som svar på demonstrationen.

Flere beboere fulgte med i demonstrationen fra de åbne vinduer i lejlighederne. Foto: Morten Stricker

Med sixpence og blå jakke

Pludselig står han der så. Manden, det hele drejer sig om. Juristen, partistifteren og youtube-fænomenet Rasmus Paludan. Det er ham, som hele interessen fra de omkring halvt hundrede fremmødte samt de mange betjente drejer sig om. Iført sixpence, blå jakke og grå bukser står han bag politiets afspærring, mens der på den anden side af afspærringen er masser af rolig snak.

- Er I med os, så går I med her. Er I ikke med os, bliver I her, lyder opfordringen fra nogle af Trekantens beboere. Et par hundrede meter fra Trivselshuset er der fuld gang i et modarrangement, hvor der bliver hygget med pizza, sodavand og kaffe, mens der bliver spillet fodbold på multibanen.

Langsomt går Rasmus Paludan i gang med sin demonstration. Ud over et par betjente står der en videomand og to andre inde bag afspærringen sammen med Rasmus Paludan. Han taler højt, men i første omgang uden de provokerende ord, han ellers er kendt og berygtet for at ytre sig om.

Alligevel er der en ung kvinde, der ikke kan holde sig tilbage.

- Dit homosvin, runger det gennem luften, hvor der er et par meter mellem kvinden og Rasmus Paludan.

- Alle, der taler til ham, repræsenterer ikke dette område, lyder det fra nogle af beboerne fra området, der har sat sig for at holde ro og orden på de fremmødte ved demonstrationen.

- Jo hun gør. Hun er en homofobisk muslima, lyder det fra Rasmus Paludan, der også mener, det er det lokale sharia-politi, der skrider ind.

- Problemerne i dette område er åbenlys for enhver, fortsætter Rasmus Paludan, mens den unge kvinde forsvinder i mængden. Det hele bliver filmet, så man både kan følge med i en livetransmission på Facebook og i en video, der kommer på nettet.

Kaster med koranen

Interessen for demonstrationen er stadig ikke stor. De fremmødte står på afstand og betragter de ytringer, Rasmus Paludan med høj røst gjalder ud over politiafspærringen. Han opfordrer til en dialog og vil også have flere med i hans leg, fem-koran. Her skal man kaste rundt med et eksemplar af Koranen, han har medbragt.

De beboere, der sørger for at holde ro på de fremmødte gør flere gange opmærksomme på, at der er pizza og sodavand til modarrangementet.

- Og der er også kolde øl, bliver der lokket med, og det får nogle til at vende ryggen til demonstrationen.

En enkelt ung mand vil dog gerne tale med Rasmus Paludan. Efter en mindre ordveksling siger den unge mand, at han engang har haft et forhold til en muslimsk kvinde.

- Jamen, så er du jo en mandlig feltmadras, siger Rasmus Paludan med hentydning det ordvalg, danske kvinder blev kaldt efter de havde haft forhold med soldater fra den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. Og det er noget, der kan få blodet til at rase i den unge mand, der dog bliver dæmpet af flere andre.

Der var et massivt opbud af både synligt politi og civilklædte betjente ved demonstrationen. Foto: Morten Stricker

Alt gik roligt

Ved mod-arrangementet er der god gang i snak, kaffekander og boldspil. Her sidder flere og nyder det gode vejr og har ikke for alvor taget notits af demonstrationen få hundrede meter væk.

Claus Johansen er en af dem, der nyder forårsvejret og en snak med flere andre af de fremmødte. Han havde kun slået et kort smut forbi demonstrationen.

- Det var kun for at se, hvordan 100 kilo dumhed ser ud, griner Claus Johansen.

- Men det er egentlig sjovt at tænke på, at Rasmus Paludan med sin demonstration er med til at skabe et sammenhold mellem mennesker her i området, selv om han prøver på at skabe splittelse med sin demonstration, siger han.

Det er Abbas Maanaki, der med få dages varsel har fået stablet mod-arrangementet på benene. Han er overrasket over, at så mange bruger en lørdag eftermiddag på hans arrangement.

- Men vi har lavet arrangementet fordi vi vil Trekanten og derfor ville vi lave noget, hvor vi helst så, at ingen mødte op for at høre ham. Men jeg havde ikke forventet, at der ville være op mod 400 mennesker her i dag. Jeg havde været tilfreds, hvis der bare havde været 100, siger Abbas Manaaki, der tilføjer, at han har stablet arrangementet på benene sammen med flere andre drenge fra Jættehøj-området.

Der er flere, der rykker i Abbas Maanaki. De vil vide noget om fodboldturneringen, hvad der skal ske senere på dagen eller bare fortælle, at det er et godt arrangement han har stablet på benene.

Han hørte om Rasmus Paludans demonstration, da rygtet begyndte at svirre i tirsdags.

- Min første tanke var, at han slet ikke skulle dukke op. Men det er op til folk selv om de vil gå derned. De skal bare huske at forholde sig kritisk til det, han siger, siger Abbas Manaaki.

Tilbage ved Trivselshuset fortsætter Rasmus Paludan med sine spydigheder for dem, der vil høre på det, mens han kaster rundt med koranen og viser fotos af en gris, der ifølge ham selv har samkvem med et menneske.

Et par gange er et par ældre herrer ved at indlede et større skænderi med Rasmus Paludan og især den ene er svær at få dæmpet ned. Men det bliver ved lidt råben, mens langt de fleste bare kigger på det, der allermest minder om et absurd teaterstykke.

Langsomt er der kommet flere til demonstrationen, og et par gange er der et par stykker, der lade sig provokere af hans ordstrøm. En cyklist sender en "skrid hjem til København"-hilsen afsted til partistifteren. Men langt de fleste står og betragter tavst demonstrationen på afstand, og flere er mere optaget af mobiltelefoner.

Henrik Lind Jørgensen, der er journalist og har en fortid som efterskolelærer, tager sig dog tid til en længere snak med Rasmus Paludan for at finde ind til en forklaring for hans holdninger. Men Henrik Lind Jørgensen føler ikke, han er blevet meget klogere efter samtalen.

Men gassen er ved at gå af ballonen. De fleste har set og hørt nok af Rasmus Paludan, der heller ikke har så meget mere at sige til sin demonstration.

Det er dog ikke alle, der har opdaget det særlige besøg. På vej videre bliver reporteren stoppet af en cyklist, der spørger om, hvorfor der er så mange mennesker i området.

- Der er en demonstration med Rasmus Paludan og et mod-arrangement lyder svaret, og cyklisten triller videre med let hovedrysten over, at det kan trække så mange mennesker til.

Ifølge den vagthavende ved Midt- og Vestjyllands Politi forløb alt roligt i forbindelse med demonstrationen.

Kun ganske få blev provokeret af Rasmus Paludans kontroversielle synspunkter, og de blev hurtigt dæmpet ned. Foto: Morten Stricker
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce