Annonce
Holstebro

Efter coronaen: Glæder sig helt vildt til at rulle fællessangen ud

Musikskoleleder Jens Dammeyer Sørensen mener, at fællessangen er med til at give håb i en meget svær tid.  Foto: Morten Stricker
Musikskoleleder Jens Dammeyer Sørensen mener, at fællessang og musik er med til at give håb midt i en krisetid.
Annonce

Holstebro: Da Phillip Faber satte sig til klaveret fredag aftener på DR TV, var der ofte en million danskere, der sang med på John Mogensen, "I østen stiger solen op" og gamle numre med The Beatles.

Til gengæld er det en meget dårlig ide at mødes til fællessang, da sang kan være en stor smittespreder.

- Det er jo et kæmpe paradoks. Fællessangen er blevet meget populær, og rigtig mange har fået lyst til at synge sammen under coronaen. Desværre er det forbundet med stor smittefare at mødes mange mennesker til fællessang, så det kan ikke lade sig gøre, men jeg savner meget at komme ud, siger Jens Dammeyer Sørensen, der er leder af Holstebro Musikskole.

Han er begejstret for, at sang og musik har været både en lindring og opmuntring for mange mennesker under coronakrisen.

- Mine kolleger og jeg har tænkt meget over, hvorfor fællessangen er blevet så populær, selv om vi faktisk ikke må være sammen om at synge, siger Jens Dammeyer Sørensen, der mener, at det bedste svar handler om håb.

- Sangen er med til at give os håb i en meget vanskelig tid, hvor vi har brug for noget at stå sammen om. Sangen er med til, at vi igen kan tro på, at der kommer bedre tider. Håbet bliver tændt ved hjælp af sangen, siger musikskolelederen.

Annonce

Stor interesse

Musik har altid været en meget stor dele af livet for Jens Dammeyer Sørensen, der ikke lægger skjul på, at han ser meget frem til at komme ud og arrangere fællessang i hele Holstebro Kommune, når coronaen for alvor kommer på retur.


Sangen er med til at give os håb i en meget vanskelig tid, hvor vi har brug for noget at stå sammen om. Sangen er med til, at vi igen kan tro på, at der kommer bedre tider. Håbet bliver tændt ved hjælp af sangen

Jens Dammeyer Sørensen


- Jeg glæder mig helt vildt til at komme rundt i hele kommunen og arrangere fællessang. Det kan være på biblioteket, plejehjemmet og i foreninger, men desværre må vi vente lidt endnu, hvilket kræver tålmodighed, siger Jens Dammeyer Sørensen, der bor i Asp og tidligere var leder af Lemvig Musikskole.

Musikskoleleder Jens Dammeyer Sørensen ser meget frem til at komme rundt i kommunen og sprede fællessangen ud. Men det må vente et stykke tid endnu, da sang er forbundet med høj smitterisiko. Foto: Morten Stricker

På musikskolen blev der i sensommeren etableret et blandet kor, hvor alle var velkomne.

- Det var overvældende, at der kom 40, uden at vi havde gjort noget særligt for at få folk med. Vi vil meget gerne fortsætte med det kor, når det igen er muligt, men det viser, at der er en stor interesse, siger musikskolelederen, der også har en fortid som efterskolelærer på Hardsyssel Efterskole.

Netop på høj- og efterskoler er der mange, der "overgiver" sig til fællessangen og opdager det sammenhold, som det giver. De mange aflyste koncerter og festivaler styrker også lysten til at synge med og feste. At indlede med en sang er også meget udbredt i mange foreninger. Flere arbejdspladser har også set værdien i at begynde med en sang.

Den største udfordring er ofte, at der skal være en, der kan synge for og trække de andre med.

Annonce

Ekstra boost

I efteråret kom der en ny udgave af højskolesangbogen. Den er ifølge Dammeyer med til at sparke ekstra til interessen for at synge sammen og gå i dybden med den danske sangskat. Højskolesangbogen har også toppet bestsellerlisten efter udgivelsen.

- Alle kan finde en sang, som de kender og kan synge med på. Der er også meget historie forbundet med højskolesangbogen. Sange med Kim Larsen og The Beatles er også rigtig gode til at få folk til at synge med, siger musikskolelederen, der også sætter pris på, at der kommer nye sange og melodier med.

Han nævner forfatteren Dy Plambecks sang "Hold håbet op" med melodi af Marianne Søgaard.

- Det er en sang, der netop handler om håbet. Det kan blive en meget populær fællessang, vurderer Jens Dammeyer Sørensen.

Omkvædet af sangen lyder således:

Hold håbet op.

Stjernen viser vej.

Hold håbet op.

Mørket skjuler sig.

Hold håbet op.

Hold det foran dig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce