Annonce
Lemvig

Efter fund af kokain: Vær ikke bekymret - men opmærksom

Kokain er stærkt vanedannende, og derfor skal det ikke være en del af bylivet i Lemvig, siger SSP-medarbejder oven på et nyligt fund af kokain, der var beregnet til salg. Arkivfoto

Stort pengeforbrug kan være indikation af at der bliver indtaget kokain. SSP-medarbejder holder øje oven på fund af kokain, der var beregnet til salg

Lemvig: Det er altid bekymrende, når der er narkotiske stoffer i omløb i fest- og nattelivet.

Men SSP-medarbejder Kim Møller fra Lemvig Kommune vil ikke råbe vagt i gevær, selv når der er indikationer på, at der er et marked for kokain i Lemvig.

- Når man taler om stoffer som kokain, skal man være ekstra opmærksom på, at det ikke skaber en nysgerrighed. Umiddelbart er der dog ingen grund til at være bekymret. Men lige som med alle andre stoffer er det ikke et stof, vi ønsker skal være i ungdomsmiljøet i Lemvig. Det er stærkt vanedannende, og man bliver hurtigt afhængig. Jeg tror ikke, at misbruget i Lemvig ligger højere end andre steder, men det er vigtigt at der bliver talt om det, og det gælder også om at være ekstra opmærksom på, at det findes, siger Kim Møller.

I sidste uge blev en 21-årig mand anholdt og sigtet for at have 16 gram kokain liggende i sit hjem. Kokainen var pakket i små poser, som indikerede at det var beregnet på videresalg.

Et kig i avisens arkiver viser, at sagen er usædvanlig. Senest var der et lignende fund af kokain i Lemvig i sommeren 2018, men ellers er kokain, ifølge arkiverne, blevet opdaget og konfiskeret i Lemvig i meget mindre mængder gennem flere år.

Kim Møller peger på, at selv om kokain har været kendt som rusmiddel i Danmark gennem mange år, så har udbredelsen af det gået i bølger både på landsplan og i det nordvestlige Jylland.

- Det er altid stærkt bekymrende, hvis nogle af de hårdere narkotiske stoffer som kokain, amfetamin, ecstasy eller fantasy finder vej til området og festmiljøet. Men kokain er ikke noget ukendt stof i rusmiddelmiljøet. Det har været kendt gennem mange år, men det har hovedsageligt været brugt i miljøer, hvor der er mange penge. Derfor er det også et stof, vi ikke ønsker at se i et ungdomsmiljø, siger han.

Som SSP-medarbejder vil han ikke blande sig i, hvordan man bedst bekæmper udbredelsen af kokain og andre narkotiske stoffer. Det er en opgave for politiet, siger han.

Annonce

FAKTA

Kokain giver en kort, intens rus, og er et af de meget afhængighedsskabende stoffer.

Kokain er en stærk stimulans. Det betyder, at stoffet gør brugeren energisk og mere vågen ved at stimulere centralnervesystemet. Det findes primært i pulverform, oftest som et salt.

Pulveret opdeles sædvanligvis i linjer kaldet baner, og suges op gennem næsen.

Når man tager kokain, oplever man typisk en opstemthed, hvor man bliver fyldt med selvtillid. Under denne påvirkning vil andre typisk opleve én som mere selvcentreret og hyperaktiv. Den fysiske virkning kan vise sig som høj puls, højt blodtryk, mindre appetit og udvidede pupiller. Virkningen indtræder hurtigt, men forsvinder også hurtigt. Det indledende intense sus topper et kvarters tid efter indtagelse, hvorefter man er "høj" i en halv til en hel time.

Kort tid herefter kan nedturen ramme, hvor man kan føle angst, træthed og tristhed, hvilket kan vare i op til nogle dage efter indtagelse. Nedturen kan let friste til at man tager mere kokain, og det kan være svært at kontrollere.

Kokain er stærkt afhængighedsskabende både fysisk og psykisk. Nogle benytter sig også af stoffet til at få mere energi til at udføre deres arbejde, hvorfor den fysiske afhængighed kan indtræde. Det kan blandt andet vise sig ved, at man begynder at føle sig mere usikker, angst, irritabel og paranoid, når man ikke er på stoffet. Mænd, der bruger stoffet regelmæssigt kan opleve impotens.

På grund af den uro, som stoffet skaber i kroppen, når man ikke er påvirket, er der mange brugere, der udvikler et sideløbende misbrug af beroligende stoffer for at mindske bivirkningerne ved kokainen.

Høje doser af kokain kan, allerede første gang man indtager stoffet, øge kroppens temperatur i en sådan grad, at det kan forårsage kramper og hjertesvigt. Denne risiko øges markant, hvis man indtager andre stimulanser sammen med kokainen.

Kilde:www.netstof.dk

Stort pengeforbrug kan være indikation

I stedet vil Kim Møller arbejde på at sikre, at unge ikke bliver en del af et misbrugsmiljø.

- For mig gælder det om at standse den fødekæde, der kan være i retning mod et misbrugsmiljø og sikre, at dem der måtte have et misbrug også kan få hjælp til at komme ud af det. Min opmærksomhed er primært rettet mod børn og unge i bylivet, som helst ikke skal have kendskab til stoffer, siger SSP-medarbejderen.

Han har tidligere arbejdet med unge i alderen 17-22 år, der var kommet ud i misbrug og har været misbrugsbehandler i Ringkøbing-Skjern Kommune gennem ti år. Derfor kender han faresignalerne og peger på, at der er flere ting, man kan være opmærksom på, hvis man har en mistanke om, at en i omgangskredsen er kommet ind i et kokain-misbrug.

- Hvis den unge pludselig ikke længere har det dyre mærkevaretøj, de fik til jul eller på kort tid mister fire dyre iPhones, fordi de bliver tabt nede på sportspladsen, så kan det være en indikation af, at man har et stort pengeforbrug og måske har et forbrug af narkotiske stoffer, siger han.

Han tilføjer, at der også er andre indikationer, der kan tyde på, at en person er blevet afhængig af kokain.

- Andre parametre kan være, om man har et højt fravær i skolen eller på arbejdspladsen, siger han.

Farligt med kort rus

Mens flere andre rusmidler giver en længerevarende rus, er det anderledes med kokain. Og det kan, ifølge Kim Møller, være med til at man bliver afhængig.

- Kokain er ekstra farligt fordi rusen er så kort. Man får en hurtig optur, der måske varer en halv time, men derefter får man en nedtur, og det er her, at man får lyst til at tage mere, så man kan bevare rusen. Det kan være med til at skabe en afhængighed, siger Kim Møller.

Ifølge TV MidtVest, der har set nærmere på tal fra Midt- og Vestjyllands Politi, blev der i 2017 beslaglagt 1,73 kilo kokain i politikredsen. Det var en stigning på 27 procent i forhold til året før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Lars og Louise har valgt særligt tema ved navngivning af deres børn: - Man bliver glad af at sige deres navne

Lemvig

Elever tog et DM med hjem

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];