Udland

Efterforsker: FN må lære af Khashoggi-drab

Denis Balibouse/Reuters
FN må oprette specialteams, som kan være med til at forhindre drab på systemkritikere, siger Agnes Callamard.

FN må oprette specialteams, som kan være med til at forhindre drab på systemkritikere, og som kan bidrage til efterforskninger, hvis systemkritikere bliver slået ihjel, siger FN's menneskerettighedsekspert, Agnes Callamard.

Hun har efterforsket drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

På et møde i FN's Menneskerettighedsråd i Genève onsdag, lagde hun op til, at FN bør oprette egne teams, som kan rykke ud med kort varsel for at bistå nationale efterforskninger af drab.

Hun foreslog også, at disse teams skal beskytte folk, som er mål for deres egne landes myndigheder eller ikkestatslige aktører i et andet land.

- Et sådant team bør være underlagt FN's Menneskerettighedsråd.

Forslagene kommer i forbindelse med, at hun har offentliggjort sin rapport om drabet på Khashoggi.

- Det var et overlagt og planlagt drab, konkluderer Callamard i rapporten, hvor hun giver Saudi-Arabien ansvaret for drabet.

Som særlig efterforsker og ordfører for henrettelser uden lov og dom taler Callamard ikke på vegne af FN, men rapporterer til verdensorganisationen.

Hun siger, at Saudi-Arabiens egen efterforskning af Khashoggi-drabet ikke har ført til nogen opklaring af, hvem der gav ordre til drabet.

Men hun fastslår, at der er behov for at se nærmere på kronprins Mohammed bin Salman og andre højtstående embedsmænds roller i sagen.

Callamard opfordrer FN's generalsekretær, António Guterres, til at tage initiativ til en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi med henblik på at opbygge stærk dokumentation i sagen mod de påståede gerningsmænd.

Hun siger også, at G20-topmødet bør presse Saudi-Arabien til at tage skylden for drabet, som hun kalder et "statsligt drab".

I USA har demokrater i Kongressen tidligere krævet, at sagen skulle få konsekvenser for den amerikanske politik over for Saudi-Arabien.

Den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi blev i oktober 2018 dræbt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Det skabte meget røre internationalt.

/ritzau/Reuters

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ung Lemvig-rytter havde sin debut i de franske alper: Styrtede to gange, men fik masser af erfaring

Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Tophistorier

Seneste nyt

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Annonce