Lemvig

Ekstra millioner til høfde 42

Høfde 42 ligger ved foden af høfden, hvor kraftige stensætninger skal holde havet på afstand. Foto: Johan Gadegaard
Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at bruge 600 millioner kroner på at rydde op efter tidligere tiders produktion på Grindstedværket og på Cheminova

Tangen: Regeringen og Dansk Folkeparti har fundet yderligere 100 millioner kroner, der skal bruges til at rense op efter de store forureninger på Harboøre Tange, i Kærgaard Klitplantage samt i Grindsted by.

Parterne har tidligere som en del af sundhedsreformen aftalt at nedlægge regionerne og flytte arbejdet med jordforureninger over til staten. Det skal ifølge regeringen gør arbejdet mere effektivt og derved frigøre 500 millioner kroner over de næste 10 år, som kan bruges til at rense op i de største jordforureninger.

Søndag aften indgik regeringen og Dansk Folkeparti en delaftale om sundhedsreformen og vurderer i den anledning, at man nu kan opnå effektiviseringer på 500 millioner kroner samt finde yderligere 100 millioner kroner, der tages fra en reservepulje til grønne initiativer. Pengene skal alle øremærkes de såkaldte generationsforureninger.

Samtidigt betyder aftalen, at man allerede i år og næste år er klar til at frigive 150 millioner kroner til en oprensning af Høfde 42 og de gamle fabriksgrunde ved Rønland, samt 150 millioner kroner til at rense op fra Grindstedværket. Oprydningerne vil dog først blive sat i gang, efterhånden som effektiviseringerne realiseres.

Midlerne i 2019 og 2020 skal udmøntes efter aftale med Danske Regioner.

Det bliver fremover et nævn med en uafhængig formand og fem medlemmer, der skal prioritere jordforureningsindsatsen i Danmark. Kortlægningen og udførelsen af oprydningerne vil blive placeret i Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet. Det forventes, at medarbejderne vil skal placeres i Aalborg, Odense samt i Midtjylland og Midtsjælland.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) siger:

- Vi skal have en ren natur i hele Danmark, så der skal ryddes op i de gamle giftdepoter i Danmarks undergrund. Men regningen for fortidens synder er helt enorm. Med sundhedsreformen er der nu fundet midler, der kan betale for en pæn del af oprydningen efter Cheminova og Grindstedværket, så jeg er i dag en rigtig glad miljøminister. Finansminister Kristian Jensen (V) er tilfreds med aftalen:

- Ud af den ekstraordinære indsats vil vi særligt prioritere de grelle forureninger, som den tidligere produktion på Grindstedværket og Cheminova ved Harboøre Tange har været skyld i. Begge områder får 150 millioner kroner. Vi flytter dermed penge, som kan komme ud og gøre gavn i naturen.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen er også glad:

- Problemerne med forurening ved Cheminova og Grindstedværket har stået på i årevis. Vi ved, hvor stor en byrde det er for de ramte lokalområder. Det er afgørende, at staten nu går ind og tager ansvaret for oprydningen. Der skal styr på tingene, og dette er et rigtig godt skridt på vejen, siger han.

Sundhedsreformen betyder desuden, at staten også overtager hele ansvaret for råstofindvinding på land og til havs. Hidtil har opgaven med råstofindvinding på land ligget i regionerne.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Video: Se med, når storkeungen spiller død for at blive ringmærket

Danmark

Se video af redning: 20-årig sejler reddet op ad vandet efter flere timer i Ringkøbing Fjord

112

Kvinde sad fast i brønd i en time

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Lemvig

Evy blev glemt, når hun bestilte en Flextur: Nu har Midttrafik gennemgået klagerne

Lemvig

Tre strande har det reneste badevand

Annonce