Annonce
Sydjylland

Elementfabrik bygger på

Evt. henvisning
Contiga A/S går efter tysk opkøb og gode regnskabsår mod lysere tider.

TINGLEV: Der er stille denne dag.

Der arbejdes dog lidt med vedligehold blandt de mange tonstunge betonelementer, men hos Contiga A/S holdes der generelt fri 1. maj på Arbejdernes Internationale Kampdag. Så ingen produktion af vægge og huldæk denne onsdag.

Stille var der også, da den daværende Tinglev Elementfabrik var gået konkurs, og så var det i 2012 efter et livgivende norsk opkøb op til Karsten Rewitz som ny administrerende direktør at skabe en fremtid for virksomheden.

– Jeg kom fra et job på en frontlæsserfabrik i Braunschweig, hvor jeg havde været i fire år. Og der var mange ting, der ikke var i orden – blandt andet kvaliteten af produkterne, som ikke var den bedste, de havde ikke den finish, de skulle have. Tinglev var kendt for, at det var billigt, men kvaliteten ikke den bedste, og derfor ville fabrikken ikke kunne overleve på den lange bane. Kvaliteten skal bare være i orden, og det arbejdede vi benhårdt på, så det skulle blive helt tydeligt, at kunderne hellere ville handle med os end med konkurrenterne, siger Karsten Rewitz med et langt blik i bakspejlet.

- Vi blev hjulpet på vej af, at der var mere byggeri, og havde en omsætning på 300 millioner kroner i 2011, 2012 og 2013. Det blev til lidt mere i 2014, og i 2015 kom der så et enormt hop. Vi havde sagt ja til for mange ordrer, og vi måtte indføre weekendarbejde i 16 uger og købe produkter ind ved kolleger. Vi nåede en omsætning på 500 millioner kroner, men det er jo ikke holdbart at handle med konkurrenterne og arbejde i weekenden, så vi købte mere udstyr og kunne i 2016 holde den samme omsætning som i 2015, fortæller Karsten Rewitz.

Regnskabet for Contiga A/S 2018

Omsætning i 2018: 589 millioner kroner (523 mio. i 2017).

Årets resultat: 40 millioner kroner (17,5 mio. i 2017).

Egenkapital: 80 millioner kroner (57,5 mio. i 2017)

Volume med vokseværk

- 2017 og 2018 indførte vi nye teknologier og fik et armeringsværksted, og vi har øget omsætningen yderligere til 589 millioner kroner, så vi har i dag, når man tager prisstigningerne med i betragtningerne, haft en volumenstigning, der er tre-fire gange så stor som i 2012. Vi startede med at levere enkelte projekter til kunder, som før ikke ville tale med os, og når de oplevede, at det kørte godt, fik vi flere ordrer. I dag arbejder vi i hele landet - i Aalborg, på Sjælland, Esbjerg, Herning og lidt i Nordtyskland, siger den administrerende direktør, som i løbet af fem år vendte et underskud på 10 millioner kroner til et overskud på 40 millioner kroner.

Contiga A/S, der har omkring 450 ansatte, blev 1. februar i år solgt af sine norske ejere til den kæmpestore multinationale tyske koncern HeidelbergCement AG, der med sine 66.000 medarbejdere er markedsførende inden for produktion af cement og færdigblandet beton.

Fabrikken på Mads Clausens Vej i Tinglev, der i forbindelse med ejerskiftet skiftede navn til Contiga HeidelbergCement Group, er i øjeblikket involveret i omkring 80 forskellige byggeprojekter, blandt andre ungdomsboliger på Søren Frichs Vej i Aarhus og et stort boligprojekt på Amager.

I lokalområdet er den genopstandne virksomhed, der udregnet efter omsætning er den tredjestørste i den hjemlige branche, blandt andet engageret i sygehusbyggeriet i Aabenraa, i byggeriet på Hærvejsskolen i Rødekro og i opførelsen af boligkomplekset Cimbriaparken i Aabenraa.

Tysk arbejdskraft

En stor del af den ufaglærte arbejdskraft i produktionen hentes syd for grænsen.

– Der findes jo ikke nogen egentlig betonelement-uddannelse i Danmark, mens der findes en enkelt specialuddannelse i Tyskland, så det er for det meste learning by doing her hos os, siger Karsten Rewitz.

– Omkring 60 procent af vores medarbejdere i produktionen har bopæl syd for grænsen, vi har mange nydanskere ansat, og jeg vil tro, at der er op til 20 forskellige nationaliteter ansat hos os. Vi har et kontor i Vejle for at kunne tiltrække ingeniører og tekniske tegnere. Når man bor i Vejle, i Horsens eller længere nordpå, er der langt til Tinglev, så vi har nogle udfordringer med at finde de rigtige folk.

Med det nye ejerforhold er strategien hos Contiga med det nye tyske efternavn at udvide produktprogrammet med for ekssempel industribyggeri og trapper.

– Vi skal fortsat effektivisere, kigge på en anden form for ekspansion i Danmark, opkøbe eller bygge nye fabrikker. Nu har vi en ejer med kapital i ryggen, så vi behøver ikke at spørge banken, siger Karsten Rewitz.

Han råder i dette regnskabsår på flere end 25 millioner kroner til investeringer i blandt andet digitalisering og automatisering af produktionen.

– Vi er netop blevet ISO 9001-certificeret, og vi vil gerne give vores bidrag til FN’s verdensmål. Bæredygtigt byggeri er meget oppe i tiden, og det kan der være forskellige opfattelser af, hvad er. Betonelementer brænder ikke, de rådner ikke, de får ikke skimmel, de optager og afgiver varme, de er yderst stabile og langtidsholdbare. Det er en lang række fordele i forhold til træ. I branchen arbejder vi også på at fremstille produkter med mindre forbrug af CO2, genanvende beton og reducere cementforbruget ved at finde alternative bindemidler.

- Vi skal fortsat effektivisere, kigge på en anden form for ekspansion i Danmark, opkøbe eller bygge nye fabrikker. Nu har vi en ejer med kapital i ryggen, så vi behøver ikke at spørge banken, siger Karsten Rewitz. I dette regnskabsår råder han over flere end 25 millioner kroner til investeringer. Foto: Carsten B. Grubach
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Mest læste

Annonce