Lemvig

En appetitvækker til klipfisk

Niels Jacobsen har skrevet en bog med historie og opskrifter om klipfisk. Foto: Benny Gade
Niels Jakobsen har skrevet en bog om klipfisk, som gerne skulle vække interessen for denne spise, som mange måske ikke har det bedste forhold til. Men det kan man få, hvis man bruger bogen historier og opskrifter

Vandborg: At spise klipfisk lyder måske ikke særligt tillokkende for mange danskere. Men her tager de fejl. Klipfisk kan være en glimrende form for spise, og meget kommer jo an på tilberedningen.

Nu har Niels Jacobsen fra Vandborg skrevet en bog om klipfiskens historie krydret med masser af gode opskrifter, som kan gøre, at klipfisk får en helt anden status i den danske madlavning. Niels Jacobsens store interesse for fisk har tidligere givet sig udslag i bogen med masser af fiskeretter. Den hedder "Danske fisk fra hav til bord", og nu lancerer han altså en ny bog om klipfisk, som bliver præsenteret ved et arrangement i Vandborg Fælleshus 30. marts med klipfisk på programmet.

Klipfisk var heller ikke noget, Niels Jacobsen selv yndede som barn.

- I mit hjem smagte jeg aldrig klipfisk, og jeg hørte kun negativt om denne råvare. Den var ildesmagende og svær at fordøje, så min fars mavesår kunne ikke tåle klipfisk, fortæller Niels Jacobsen i bogens forord.

Denne meget generelle holdning betød, at der ikke var mange danske opskrifter med klipfisk.

Men da Niels Jacobsen kom i en moden alder, fik han en helt anderledes opfattelse af klipfisk. Det var i egnene omkring Middelhavet, hvor klipfisken er elsket, og der findes et utal af måder af tilberede den på. Her er den ferske torsk så til gengæld ikke særligt værdsat, så det er den omvendte verden af Danmark.

- Efter at klipfisken havde erobret mig gennem munden, blev jeg opmærksom på den enorme betydning for Europas og Nordamerikas betydning. Så jeg har skrevet bogen som en appetitvækker for dem, der vil spise klipfisk, og for dem, der er fascineret af klipfiskens betydning.

Niels Jacobsen krydrer bogen med masser af opskrifter, som kan overbevise folk om, at det er en råvare, der er god at sætte på bordet. Som bogen fortæller, er klipfisk ikke som tidligere en billig spise til hverdag. Nu er det blevet en festmad mange steder, og så er den i øvrigt glemt i store dele af verden. men Niels Jacobsen gør med sin bog, at klipfisken kan komme ud af sin glemsel her i Danmark. Det er ikke mange fiskehandlere, der har klipfisk liggende fremme i butikken, men det er dog set blandt andet her i Lemvig.

- Men de fleste fiskehandlere kan skaffe klipfisk, hvis man spørger efter det, mener Niels Jacobsen.

Klipfisk og meget andet

Klipfisk: Store torsk, der er flækket, saltet kraftigt og derefter tørret.

Stokfisk: Torsk, der er renset og tørret uden forudgående saltning.

Tørfisk: Forskellige fisk (blandt andet torsk), der er tørret uden eller efter let saltning.

Grønsaltet torsk: Torsk, der er flækket og saltet i tønder, og som ligger i den saltlage, der dannes.

Saltfisk: Mest torsk, der er flækket eller som filetter saltes gentagne gange med afdræning af den dannede lage. Herved sker der en vis tørring.

Lutfisk: Stokfisk (Norge) eller klipfisk (Sverige), der er udvandet i Sodaopløsning. Sodaen opløser proteinerne delvist og giver blødere fiskekød.

Kilde: Niels Jacobsen

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Lemvig

Stuvende fyldt til markedet

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Sport

Klinkby byder endnu engang på fodbold i mudderet

Lemvig

Der bliver international stemning på Bredgade

Lemvig

Politiet efterlyser vidner: Bilist havnede i bækken

Annonce