Annonce
Struer

En kommunaldirektør i ilden fra dag ét: Det her er ekstremt

Jesper Thyrring Møller har fået sig det, man vist godt kan kalde lidt af en start som kommunaldirektør i Struer Kommune. Foto: Morten Stricker
Jesper Thyrring Møller har prøvet en del i sine 20 år som kommunaldirektør. Al den erfaring er han mere end glad for lige nu, hvor verden brænder og opleves som aldrig set før

Struer: Har du egentlig nået at have det, man kalder en helt almindelig dag på kontoret?

Kommunaldirektør i Struer, Jesper Thyrring Møller, begynder sit svar med et meget sigende grin.

- Ja, det vil jeg da sige, lyder det så fra manden, som begyndte sit virke i Struer i den første uge af februar, hvor nyheden om, at forgængeren på posten var blevet sigtet for misbrug af sit kommunale kreditkort, endnu var frisk.

Mindre end 20 dage senere måtte den nye kommunaldirektør så melde ud, at havnechefen i Struer var blevet fritaget for tjeneste på grund af mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen, og yderligere fem dage henne var det så en sag om sjusk med bilag, der bankede alvorligt på rådhuset dør.

Lidt luft kom der så til Jesper Thyrring Møller og resten af staben, men det viste sig som bekendt blot at være stilhed før den helt store storm, der i form af corona-nedlukningen af samfundet for alvor ramte og betød rømning af rådhuset 12. marts.

Så et bedre spørgsmål end det indledende er faktisk, hvordan en helt "normal" arbejdsdag lige nu ser ud.

Annonce

Vi bliver nødt til at vente og se, hvilke anbefalinger og retningslinjer som kommer fra regeringen og myndighederne. Vi kunne godt lave planer for åbning af skoler og legepladser, men det giver jo ingen mening, hvis der så kommer andre instruktioner.

Jesper Thyrring Møller, kommunaldirektør, Struer

Det er gigantisk

- Jeg starter med at tjekke mail ved syvtiden og får svaret på det, der skal svares på, hvorefter jeg typisk har et eller to møder via Skype indtil klokken 11, hvor vi hver dag har et Skypemøde i beredskabsgruppen, fortæller Jesper Thyrring Møller.

I den gruppe er ud over kommunaldirektøren selv borgmesteren, de to øvrige direktører i kommunen, en centerchef, en kommunikationsmedarbejder og beredskabet.

Mødet varer en time til halvanden, hvorefter der skal samles op på rigtig mange ting og sættes ting i gang.

- Du drømmer ikke om, hvor mange nye bekendtgørelser, der kommer, når kommunerne i Danmark får at vide, at de offentlige institutioner lukker ned, forklarer Jesper Thyrring Møller:

- Det er både i forhold til ældre, beskæftigelsesindsatsen og støtte til sårbare børn og familier. På hvert område er der ny lovgivning og bekendtgørelser, som skal læses og oversættes til handling i kommunerne. Det er et gigantisk arbejde.

En mail tikker ind

Ud over alt det corona-relaterede arbejde er der stadig møder, som ikke kan udsættes, der også skal klares, men der er også tid til lidt andet end arbejde.

- Vi sidder herhjemme min kone og jeg, og vores datter har hjemmeundervisning. Vi sidder i hvert vores rum, men ved en fire-femtiden om eftermiddagen er det tid til at få lavet mad og gået en tur med hunden, siger Jesper Thyrring Møller.

Ved 20-tiden tikker der så en samlet info-mail fra Kommunernes Landsforening (KL) ind med diverse nye bekendtgørelser og retningslinjer.

- Med baggrund i den laver jeg dagsordenen til næste dags beredskabsmøde og sender den ud ved 21-tiden, siger kommunaldirektøren.

Og med den i hånden har kommunens to øvrige direktører så i løbet af formiddagen talt med centercheferne, inden mødet i beredskabsgruppen klokken 11.

Beredskabsmødet er krumtappen i det hele ifølge Jesper Thyrring Møller. Det er her planerne lægges - for så at blive ført ud i livet.

Den nye kommunaldirektør kommer dog med 20 års erfaring som netop kommunaldirektør i posen. Foto: Morten Stricker

En kæmpe udfordring

I sine i alt 20 år som kommunaldirektør først i Tørring-Uldum Kommune og siden i Hedensted Kommune har Jesper Thyrring Møller aldrig oplevet en situation som nu.

- Vi arbejdede også i døgndrift i forbindelse med kommunesammenlægningerne, men det var der lidt mere forudsigelighed i. Vi vidste, hvad der skulle ske. Her ved vi ikke, hvad der sker dagen efter, og om der lige pludselig er mange af vores medarbejdere, som bliver ramt af corona, siger han:

- Den parathed til at skulle kunne handle hurtigt og effektivt - og det gælder alle i organisationen - er en kæmpe forskel og en kæmpe udfordring hver eneste dag.

Og så må man ifølge kommunaldirektøren helt generelt ikke glemme, at det for nogle kan være hårdt at skulle sidde isoleret derhjemme og arbejde, så tøv ikke med at kontakte ledere eller kollegaer, før det bliver for svært, lyder opfordringen.

- Man skal endelig ikke gå med det selv, for det er helt normalt, at man kan opleve det som svært.

Enormt positivt

I forhold til smittede blandt kommunens medarbejdere på sundheds-, ældre- og børne- og familieområdet kan Jesper Thyrring Møller berette om én bekræftet smittet, som nu igen er rask og tilbage på arbejde, samt en i karantæne og en, der er mistanke om kunne være smittet.

Struer Kommune har i alt 1700 medarbejdere, hvoraf langt de fleste lige nu arbejder hjemmefra, og en stor del kigger også lige nu ind i en ferie op til og i påsken.

- Corona er ekstremt. Det er noget, vi aldrig har prøvet før i Danmark, og derfor er det også vigtigt at kunne skelne. Corona sætter samfundet og hele vores organisation i undtagelsestilstand. Det gør de andre sager ikke, siger kommunaldirektøren med henvisning til de knap så gunstige ting, han også indtil videre har måttet slås med.

Møgsagerne, som den slags hurtigt bliver døbt i medierne, har da heller ikke på nogen måde kunnet ødelægge Jesper Thyrring Møllers indtryk af sit nye job og kommunen, han nu er kommet til.

- Det er enormt positivt, lyder det korte svar.

Taget med storm

I det lidt længere indgår både begejstring og gå-på-mod.

- Jeg havde glædet mig, men virkeligheden overgik forventningerne. Den virkelyst, der er, tog mig med storm, forklarer Jesper Thyrring Møller.

Den nye kommunaldirektør har nu også nået at danne sig et mere præcist billede af, hvad det er, han er landet i, og det er - ja, det lyder som en floskel, men - en kommune, der også i realiteternes verden ligger meget tæt op ad sin vision om at være tæt på mennesket, naturen og teknik (forstået som virksomhederne).

- Man mener det, og det er også det, jeg har oplevet, og så er der bare en glæde og en stolthed over hele kommunen. Der er noget kvalitet, nærhed og ægthed, siger han.

Opgaven er derfor primært at fortsætte det arbejde, som er i gang - blandt andet i lokalområderne og de mindre byer - hvor der skal skabes endnu mere sammenhæng, lyder det fra kommunaldirektøren, som ikke er sen til at nævne, at byrådet jo netop har godkendt Humlums ønske om at lave en landsbyordning med skole og dagtilbud.

Limfjordens perle

Og så skal Struer by gøres til Limfjordens perle, som Jesper Thyrring Møller kalder det og peger på, at man skal fortsætte med events og aktiviteter og endda skrue lidt op for det blus, når vi igen er på den anden side af coronaen.

Hermed er vi tilbage ved den noget uvirkelige virkelighed, vi aktuelt befinder os i, og når man som kommunaldirektør skal stå på kommandobroen i den slags uvejr, så gør det bestemt ikke noget, at man kommer med 20 års erfaring på netop den post i bagagen.

- Jeg har da nogle gange tænkt, at det er godt, jeg har prøvet at være i sådan et job før, ellers kunne det godt være lidt udfordrende, men det handler jo egentlig om at give medarbejderne, lederne og borgerne mulighed for at kunne være i den undtagelsestilstand, vi er i, siger Jesper Thyrring Møller.

- Det handler om at komme godt igennem det her, og det tror jeg også, vi kommer, tilføjer kommunaldirektøren, der trods flere bump på den indtil videre ret korte vej ingenlunde har fortrudt sit ja til Struer Kommune.

Ingen røde lamper

Ligefrem at kalde det fagligt spændende med de udfordringer, der indtil videre har været, er måske lige at stramme den, men:

- Jeg glæder mig hver dag over det engagement og den respekt, jeg oplever fra byrådet, og over de dygtige medarbejdere og ledere, vi har, siger Jesper Thyrring Møller, som privat bor i Grejs ved Vejle.

- Vi kiggede faktisk på huse i Struer så sent som her til morgenkaffen (torsdag, red.) og glæder os til at flytte dertil, fortæller kommunaldirektøren.

Han blev betaget af byen, naturen og fjorden, da han i flere omgange var her for at rekognoscere i forbindelse med søgningen af jobbet som kommunaldirektør, der blev ledigt samtidig med, at Jesper Thyrring Møllers kontrakt med Hedensted Kommune udløb.

Og selv om vi alle lige nu står midt i en krisetid, så er der styr på det i Struer Kommune, lyder det fra kommunaldirektøren. Der er ingen røde lamper, som lyser lige nu.

- Vi har værnemidler, og beredskabsplanerne er parat, hvis det skulle eskalere med syge borgere og medarbejdere.

Det værste er

Strukturerne er kort sagt på plads, for som Jesper Thyrring Møller siger, så er det værste i en krise, hvis du ikke kan få håndteret tingene.

Hans vigtigste opgaver lige nu er derfor at være med til at sørge for, at medarbejderne kan udføre de opgaver, der skal til, og når der opstår forhindringer og problemer, så være med til at få dem løst.

Og så bliver der da også tænkt tanker om, hvordan samfundet her lokalt skal åbnes igen, når det kommer dertil, men:

- Vi bliver nødt til at vente og se, hvilke anbefalinger og retningslinjer som kommer fra regeringen og myndighederne. Vi kunne godt lave planer for åbning af skoler og legepladser, men det giver jo ingen mening, hvis der så kommer andre instruktioner, siger kommunaldirektøren.

- Vi er parat til at handle, når det kommer til at ske, men vi eksekverer altså ikke noget nu, tilføjer Jesper Thyrring Møller, som senere i år står over for at skulle blive 60 år.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce