Lemvig

En offentlig opgave at rense fabriksgrunden

Jørgen Nørby - her ved besøg ved Høfde 42 - håber på politisk forståelse i Folketinget for nødvendighedne af, at nu skal også den gamle fabriksgrund renses op. Foto: Benny Gade
Forureningen på fabriksgrunden er en offentlig opgave at rense op, da det kommer ind under betegnelsen "fortidens synder"

Rønland: - Der er ikke fare for forurening af omgivelserne lige nu, fordi FMC Cheminova har lavet en grundvandsænkning og pumper vandet væk, så det bliver renset i rensningsanlægget på virksomheden. Men det fjerner jo ikke forureningen, så det er ikke en løsning for evig tid.

Formanden for udvalget for regional udvikling, Jørgen Nørby (V) erkender, det er en træls besked at have fået, at forureningen på den gamle fabriksgrund ved Cheminova er så omfattende, at den kan sammenlignes med den ved depotet på Høfde 42.

- Når man så er kommet sig over det, er det godt at vide, hvad der egentlig ligger af forurening. Så ved vi, hvad vi skal forholde os til. Det skal renses op i lighed med depotet ved Høfde 42, og nu må vi så håbe på, at Folketinget sætter penge af til det hurtigst muligt. Det vil indgå i den prioritering, der skal ske af giftgrunde i hele landet, siger han.

Selv om forureningen ligger inde på virksomhedens eget areal, og det er virksomheden, der selv har forurenet, så er det alligevel en offentlig opgave at rense forureningen op.

- Det er fortidens synder. det er en såkaldt generationsforurening, og det er det offentlige, der står for den opgave, siger Jørgen Nørby, der samtidig påpeger, at FMC Cheminova i dag løfter opgaven med at rense vandet fra grunden.

- Hvis det ikke skete, så ville forureningen brede sig. Og forureningen skal væk. Det gode er, at vi nu ved, at der findes en teknologi, der gør, at rensningen kan ske på stedet, og man kan genbruge kviksølv og andre stoffer. Tidligere var løsningen jo at grave det hele op og eksportere det til et sted, hvor man jo heller ikke var interesseret i at have det. Det ligger tæt på Høfde 42, så måske vil der være stordriftsfordele ved at klare rensningen lokalt, siger Jørgen Nørby.

Han påpeger, at det nu er et spørgsmål om penge. Folketinget skal her i 2019 lave en plan for oprensning af disse grunde.

- Så må vi håbe, det er politisk forståelse for at sætte penge nok af til at få fjernet også denne forurening, siger Jørgen Nørby.

0/0
Annonce
Lemvig

Lemvig Kommune har landets laveste sygefravær

Lemvig

10 hold mere vil være med i populær fodboldturnering

112 For abonnenter

Betjent tog slange med hjem fra arbejde

Lemvig

Bedst blandt 400 hold - Oldboys-spillere vandt DM

Lemvig For abonnenter

Thyborøn vil åbne udeareal

Lemvig For abonnenter

SSP: De unge skal passe på hinanden

Lemvig

Håber på penge til nyt projekt: Thyborøn skal sikres mod vandmasserne

Lemvig

Sogneforeninger fik økonomisk hjælp

Annonce