Annonce
Holstebro

Endnu en million til Slagteriet

Jens Ardal (til venstre), Morten Kromann og Kulturdivisionen har fået en million kroner af Færchfonden. Arkivfoto

Færchfonden har besluttet at give en million kroner til Kulturdivisionen på Slagterigrunden. Tidligere i år gav Realdania også en million kroner.

Holstebro: Kunstnerduo'en Jens Ardal og Morten Kromann har svært ved at få armene ned.

Onsdag i sidste uge havde de og Kulturdivisionen besøg af rådgivningsfirmaet Qvartz. Firmaet er hyret af Færchfonden til at kortlægge, hvad der vil være interessant for fonden at investere i fremadrettet, når det gælder Holstebros kulturliv.

To dage inden Qvartz' besøg havde Jens Ardal og Morten Kromann fået at vide, at Færchfonden havde besluttet sig for at give en million kroner til Kulturdivisionen. Det er den anden million, kunstner-duo'en og Kulturdivisionen får i år. I april var det Realdania, der var i gavehumør og gav en million kroner.

- Hvorfor vi har fået den million? Jamen, fordi vi er gode, ler Jens Ardal.

- Lige nu er vi jo i stand til at køre en professionel virksomhed og leve af det. Vi skiber blandt andet kunst til udstilling i Irland i denne uge og spreder dermed Slagteriets og Holstebros navn ud i verden, forklarer Morten Kromann og afslører, at de mange penge skal bruges til at bygge værksteder for.

Færchfonden

Færchfonden er en erhvervsdrivende fond med base i Holstebro.

Fondens vision er at gøre en forskel for Nordvestjylland ved at understøtte foretagsomhed, vækst og tiltrækningskraft gennem udvikling af erhverv, kultur, iværksætteri og uddannelsesaktiviteter i området.

Inden for kultur har fonden senest blandt andet medvirket til at realisere opførelsen af DTA Campus og ombygningen af det Kulturhistoriske Museum i Holstebro.

Værksteder og køkken

- Vi skal blandt andet have et designværksted til det finere håndværk - det bliver opvarmet til kontortemperatur. De værksteder, vi får, bygger bro til byens øvrige kulturliv, blandt andet til Dansk Talentakademi (DTA), kunstmuseet og til dels også Odin Teatret. Vi får nogle værksteder, som for eksempel DTA ikke har i forvejen, så nogle af de kreativt skabende mennesker, der kommer på talentakademiet, kan komme her i to-tre ugers forløb - og det kan nogle af de kunstnere i residens, som de har, også. Og hvis for eksempel Holstebro Kunstmuseum kunne tænkte sig at arbejde med afrikanske samtidskunstnere, kunne de komme herop - det ville også være vildt fedt for os, fortæller Morten Kromann om de muligheder, pengene åbner for.

De i alt to millioner kroner går også til at opdatere køkkenet og til flere toiletter.

- Nu har Kulturdivisionen fundraiset til rammerne, og med tiden skulle det gerne gå hen og blive en nuludgift for Holstebro Kommune. Det skal blive bæredygtigt. Vi blev spurgt af Qvartz, om vi kunne se en idé i at skabe en kreativ bacheloruddannelse her i byen, men egentlig er der jo kunstnere nok, og de fleste bliver uddannet til dagpenge. I stedet for at uddanne flere, er det vigtigt at opkvalificere dem, der er, og gøre det attraktivt for dem at være i Holstebro, mener Jens Ardal, og Morten Kromann supplerer:

- Vi skal have skabt en bæredygtig forretningsmodel. Holstebro sår en masse frø via DTA, men det er andre byer, der høster frøene, når de unge rejser væk.

Annonce

Også til Odin Teatret

Slagteriet er, ifølge de to, et spændende sammenstød mellem det finkulturelle og det folkelige.

- Folk, der ikke normalt opsøger kunst, møder den her for eksempel i forbindelse med markeder og koncerter. Det er spændende at bygge den bro. Og med pengene ønsker Kulturdivisionen at skabe produktionsfaciliteter i Vestjylland for kunstnere og dermed øge brandingværdien af byen, forklarer Jens Ardal.

Men Kulturdivisionen er slet ikke færdige med at fundraise.

- Nej, nu skal vi så skaffe penge til koordinering og facilitering af rammerne. Og vi kan bruge al den hjælp - også rådgivningsmæssigt - som der er at hente her i Holstebro, mener Morten Kromann.

For nylig har også Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret modtaget to millioner kroner over tre år af Færchfonden til to af de større af sine mange initiativer. Det drejer sig om støtte til dels Holstebro Festuge, "Generationer-transformationer" 6. til 14. juni 2020, og dels til aktiviteter, som er knyttet til de residensgrupper, som befinder sig under teaterlaboratoriets tag.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Ny fond bevilger penge til sø-restaurering: Vi har faktisk fået mere end vi har bedt om

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Dorte var på scenen for første gang: - Vi fandt sammen som et band over et par flasker rødvin

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Vestjylland

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Vestjylland

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Lemvig

Selv om økonomien ser fornuftigt ud styrer kommunen mod at få en bøde

Leder For abonnenter

Regionen må bruge de tilbud, man selv har betalt for at få etableret

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Struer

Apple stjal Karin fra B&O, men da hun efter syv år i Silicon Valley fik frit valg mellem job for B&O i enten Lyngby eller Struer, vendte hun hjem

Lemvig

Kort tid efter indvielsen: Regionen bruger sundhedshuset alt for lidt

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Lemvig

Porup får nu indflydelse uden for banen

Lemvig For abonnenter

Video - specialdyrlæge stak kniven i hvalen: - Det lugter altså slemt

Lemvig

Bare der er flere der vil få den samme gode idé

Annonce