x
Annonce
Danmark

Engell tror på aftale mellem V og S trods angrebsmail

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Statsminister måtte tirsdag beklage en mail om et angreb mod Venstre. Kommentator tror fortsat på aftale.

Selv om forholdet mellem Venstre og Socialdemokratiet har lidt skade de seneste dage, så tror politisk kommentator Hans Engell fortsat på en aftale om økonomisk omfordeling mellem kommunerne.

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen (S) beklagede tirsdag, at Socialdemokratiet ifølge en intern mail havde planlagt et "angreb" på Venstre, selv om partierne forhandler om udligning. Men Engell tror fortsat på aftale.

- Der er rigtig mange venstreledede kommuner, som kommer til at hente mange penge ud af det her, siger Hans Engell.

Venstre afviste efter beklagelsen at møde op til yderligere forhandlinger tirsdag, og onsdag kræver leder Jakob Ellemann-Jensen et møde med Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet forhandler med flere partier om en omfordeling eller udligning mellem rige og fattige kommuner. Aftalen skal fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

Ved en fejl blev en mail, der omtalte angreb på Venstre, sendt til en journalist på Jyllands-Posten, hvilket har vakt udbredt kritik.

Alligevel tror Engell på en aftale.

Der er mange Venstre-kommuner, som vil nyde godt af en ny omfordeling.

Desuden er der mange kommuner, der skiftevis er ledet af Socialdemokratiet eller Venstre, og det vil være godt signal for V at sikre dem inden kommunalvalget november 2021.

Og endelig, hvis Venstre ikke går med i en aftale, vil mange af partiets borgmestre sandsynligvis i stedet skulle af med penge, fordi regeringens støttepartier vil tage sig godt betalt for at gå med i en aftale.

- Hvis det falder på gulvet med Venstre, må vi regne med, at støttepartierne vil kræve overpris. Det kan kun ske på bekostning af nogle af Venstres kommuner.

- Venstre har siddet så længe ved bordet, at det ligner en aftale, siger Hans Engell.

Venstre lancerede i sidste uge tre krav for at gå med i en aftale.

To af kravene er spiselige, mener Engell, der er skeptisk over for partiets udlændingekrav.

Det går ud på, at der skal skæres i det særlige tilskud til kommuner med mange borgere med udenlandsk herkomst. Det vil formentlig især ramme socialdemokratiske kommuner på Vestegnen.

I valgkampen havde Venstre også selv udarbejdet en manual, der skulle sikre, at partiets folketingskandidater kunne kritisere Socialdemokratiets udlændingepolitik.

Men partiet forsvarer det med, at det er sædvane i valgkampe og ikke er sket under forhandlinger som nu.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kendte navne til klimamøde for børn

Erhverv

Akvarium bløder under lukning

Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Lemvig

Politiet jagtede bil i Klosterheden

Lemvig

Kommunen går fortsat fri af corona

Annonce