Annonce
forside

Enhedslisten afviser enhver snak om nulvækst i det offentlige

Det er meningsløst at lade den økonomiske smalkost i de offentlige udgifter fortsætte i de næste mange år, mener Enhedslisten. Støttepartiet er dermed lodret uenigt med SFs Villy Søvndal.

Regeringens støtteparti Enhedslisten afviser SF-formand Villy Søvndals udmelding om, at den offentlige sektor ikke skal fylde mere, når der igen kommer gang i hjulene.

Enhedslisten ser tværtimod gerne, at regeringen allerede nu dropper enhver tanke om nulvækst.

- Det er meningsløst i en situation med stor arbejdsløshed at afvise at ansætte flere til at forbedre uddannelserne, forbedre sundhedsvæsenet og skabe bedre vilkår for børn og ældre. Det er rigtigt, at der skal være balance mellem udgifter og indtægter i den offentlige sektor. Derfor skal skattelettelserne til de rigeste danskere rulles tilbage og der skal skabes nye jobs, så vi kan få større skatteindtægter og færre udgifter til dagpenge, skriver Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten i en mail.

Annonce

Villy Søvndal har over for Berlingske bedyret, at selv under en ny højkonjunktur vil regeringen ikke øge det samlede offentlige forbrug.

- Samlet set har vi ikke råd til at øge den offentlige sektor, selv om krisen driver over. Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider. Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til en hel masse efter krisen, siger partiformanden.

Den indstilling har mødt ros fra både økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Venstres politisk ordfører Ellen Trane Nørby. Men i SFs eget bagland vækker udmeldingen ikke just begejstring.

- Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen til Berlingske.

Og hvis regeringen holder fast i at den offentlige sektor skal være på smalkost i de næste mange år, så risikerer den at bremse udviklingen, mener Per Clausen.

- Det er ikke moderne socialisme, men gammeldags borgerlig politik, at se den offentlige sektor som en udgift i stedet for et sted, hvor der skabes masser af ny værdi. Den offentlige sektor skal være et lokomotiv for udviklingen, hvor der skabes merværdi for borgerne, uden at vi belaster naturressourcerne yderligere, udtaler han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Hvalen skal formentligt obduceres men bliver liggende hele mandagen

Leder For abonnenter

Jamen, det er jo næsten allerede et nærhospital, som er blevet indviet i Lemvig

Sport

Lemvig-spiller springer ud som homoseksuel: - Reaktionerne fra holdkammeraterne var, som jeg håbede

Navne

Lemvig Kommune skal have ny chef

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Holstebro

Mona og Jesper Brink har renoveret og vedligeholdt i 25 år: Nu gider vi ærligt talt ikke mere - nu vil vi bare nyde!

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Lemvig

24-årig lemviger til tops på radikales liste til folketingsvalget

Livsstil

Maskinmester er gået i land og har fået godt gang i sit chokoladestøberi: Jeg løber hurtigt tør for tid

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Lemvig

Et sjældent syn: Usædvanlig stor vågehval er drevet i land

Lemvig For abonnenter

Hvad nu? Prisen for en oprensning af depotet ved Høfde 42 kan eksplodere

Sport

Mølgaard efter nedrykning: - Planen er, at jeg skal videre til sommer

Annonce