Annonce
Holstebro

Er en ny SV-regering muligt: Borgmestre svinger fra skepsis til håb

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har budt Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen op til dans ved at åbne døren for en mulig fælles SV regering efter valget. Nordvestjyske borgmestre vakler dog mellem begejstring og skepsis i forhold til udspillet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen åbner døren for en SV-regering efter valget - men det får blandet modtagelse fra nordvestjyske borgmestre.
Annonce

HOLSTEBRO: Lars Løkke leverede valget overraskelse, da han torsdag i en ny samtalebog åbnede op for en mulig SV-regering efter valget, hvor Socialdemokratiet og Venstre går sammen.

Holstebros borgmester H.C. Østerby (S) har på den ene side en solid skepsis over motivet, men ser også muligheder:

- Det vil da være godt for landet, hvis man på de store tunge områder som økonomi og velfærd kunne danne en regering hen over midten, hvor Venstre og Socialdemokratiet havde opbakning fra Konservative og De Radikale og eventuelt SF, siger H.C. Østerby, som erklærer sig som en stor tilhænger af, hvis en bred flanke hen over midten styrer dansk politik.

- Så kan man undgår yderfløjene. Det var da det bedste, der kunne ske efter et valg, siger H.C. Østerby.

Lars Løkke har også sagt, at hans person ikke skal stå i vejen for en mulig SV-regering. Og påpeget, at Danmark risikerer at havne i en parlamentarisk krise efter et valg.

- Umiddelbart lyder det godt, men Lars Løkke er også en fantastisk strateg. Under valgkampen har man set Konservative og Liberal Alliance fjernet sig fra Venstre. Hvis udspillet er andet end en strategi, så kunne det være spændende, siger Østerby.

Han minder dog om, at samtalebogen "Befrielsens time" er udgivet efter initiativ fra Lars Løkke og midt i valgkampen.

- Jeg vil gerne se Venstre pege på Mette Frederiksen som statsminister, før jeg tror på, at det er alvorlig ment, siger H.C. Østerby.

Lars Løkke har selv sagt, at han åbner døren på klem, fordi han mener, det vil være godt for Danmark.

Annonce

Dyb skepsis

Struers borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) er dybt skeptisk over for statsministerens motiver:

- Der kører en valgkamp, og Løkke er en snu politiker, og jeg tror udspillet blot er for et forsøg på at positionere sig selv bedre, siger Niels Viggo Lynghøj.

Han er ikke overbevist om, at udspillet er alvorlig ment.

- De seneste fire år har VLAK regeringen typisk lavet aftaler med Dansk Folkeparti. Og så kan andre partier stemme for eller lade være. Det har jo ikke signaleret meget lyst til et bredt samarbejde. Og skulle der være blåt flertal efter et valg, er jeg overbevist om, at regeringen vil fortsætte, siger Niels Viggo Lynghøj.

- Lad nu valgkampen køre. Så ser jeg gerne, at ny en regering samarbejder hen over midten, tilføjer han.

Annonce

Tror på ideen

Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V), ser det som et fornutigt udspil fra statsministeren.

- I kommunerne har vi en stærk tradition for at samarbejde på tværs af partierne, og det vil være befriende, hvis man også kunne gøre det i Folketinget. Ikke mindst for at undgå, at yderliggående fløje kommer til at sætte dagsordenen, som man ser det ud over Europa, siger Flyvholm.

Han ser det som en konsekvens af, at der er langt fra midten af dansk politik til yderfløjene.

- I blå blok ser jeg det som et signal fra Lars Løkke om, at den nye yderfløj ikke vil få indflydelse. Også en ny Socialdemokratisk regering vil blive mødt med markante krav fra andre partier, så det vil ikke blive nemt at danne en regering, siger Erik Flyvholm og tilføjer:

- Historisk har det været muligt med regeringer hen over midten, og jeg ser Lars Løkkes signal som en understregning af, at den dør ikke er sømmet i, siger Flyvholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce