Holstebro

Er selv førtidspensionist: Venstre-kandidat vil slå et slag for psykiatrien

Helle Lillelund er Venstres nye byrådskandidat til Holstebro Byråd. Privatfoto

Helle Lillelund er Venstres nye kandidat til byrådet i Holstebro. Hun tror på kerneværdierne i Venstre som skattelettelser og ansvar for sig selv, selvom hun selv er på offentlig forsørgelse. Hun ved nemlig, hvordan det er at kæmpe med psykisk sy

Holstebro: Nogle kalder hende model. Ekstra Bladet kalder hende "en af landets vel nok smukkeste politikere". Selv kalder Helle Lillelund sig slet og ret for politiker - og Venstre Holstebros nyeste byrådskandidat til kommunalvalget i november.

- Det er svært at sige, hvor stor en chance, jeg har. Jeg er nok mere kendt landspolitisk end lokalt, siger Helle Lillelund til Dagbladet.

Og det har hun nok ret i. Altså i det med, at hun er kendt på landsplan, i hvert fald. 35-årige Helle Lillelund er født og opvokset i Holstebro, hvor hun boede indtil hun var 18 - samme år, som hun meldte sig ind i Venstre. Da flyttede hun til Aarhus og blev, med sine egne ord, freelance-model, mens hun læste først HG og senere HF og arbejdede i en tøjbutik. Og mange kan da nok huske modelbilleder af en ung Helle Lillelund med mere eller mindre tøj på, men det er ikke noget, hun selv har set som en karrierevej.

- Der er andre medier, der har kaldt mig model, og jeg er ofte blevet spurgt, om jeg ikke vil ind hos et bestemt bureau, men jeg har altid sagt nej. Jeg har ikke haft en modelkarriere - jeg har været freelance-model, da jeg var yngre. Det at gøre det fuldtid har aldrig sagt mig noget, det har jeg alt for meget krudt i røven til. Jeg er en seriøs kvinde, der er seriøs omkring politik, og sådan vil jeg gerne ses, siger Helle Lillelund.

Derfor har hun nu oprettet en politiker-side til sig selv på Facebook - for at adskille den private Helle Lillelund med den offentlige politiker Helle Lillelund.

- Jeg har mange følgere på de sociale medier, og det er en stor platform, som spiller meget ind for mig. Man skal selvfølgelig være ude blandt folk, og det vil jeg gøre en dyd ud af, for smarte bemærkninger på Facebook bringer dig ingen vegne, siger hun.

Og Helle Lillelund har klare værdier i sin politik. Særligt det psykiatriske område, der i blandt andet Holstebro har været plaget af nedskæringer og afskaffelse af sengepladser, står hende meget nært.

- Der er bare nedskæringer, nedskæringer, nedskæringer, samtidig med at der er flere og flere psykisk syge - især blandt unge mennesker. Der er alt for mange politikere, der taler, uden at der bliver handlet, og som ikke selv ved, hvad de taler om. Medmindre du har prøvet på egen hud at have psykisk sygdom tæt på dig, så kan du ikke sætte dig ind i, hvordan det er at leve med, og hvordan der skal prioriteres på området, siger hun.

Og Helle Lillelund har selv i dén grad psykisk sygdom tæt på.

Helle Lillelund

35 år.Bosat i Holstebro.

Har været medlem af Venstre siden hun var 18 år.

Sidder i dag i kredsbestyrelsen i Venstre Holstebro.

Næstformand i vælgerforeningen.

Stiller op til byrådet og til regionsrådet.

Er pt. på førtidspension på ubestemt tid på grund af psykisk sygdom, der også er et af hendes kerneområder.

Har både en HG og en HF-eksamen.

Førtidspensionist

Hun er diagnosticeret med borderline, ADHD og en snert af OCD. Især borderline kæmper hun stadig med, og hun har været hele den psykiatriske system-mølle igennem.

- Jeg har været i det system i mange år, og jeg har også brugt meget tid på bare at vente og vente og vente. Derfor ved jeg også, hvor vigtigt det er, at der sker noget på det område, siger Helle Lillelund, der selv var to måneder om grundigt at overveje, om hun kunne klare at stille op som kandidat med sin sygdom.

På grund af sygdommene er Helle Lillelund tildelt førtidspension på ubestemt tid. Noget, hun oprindeligt sagde nej tak til. Det passer nemlig ikke med hendes, og Venstres, værdier om skattelettelser, og om at man skal kunne klare sig selv og tage ansvar for sine egne handlinger.

- De havde vist ikke før oplevet, at nogen sagde nej tak. Men nu er jeg på offentlig forsørgelse for at kunne tage mig af min sygdom og fokusere på politik. Der, hvor jeg kommer fra, skal man kunne klare sig selv, og der er ikke noget jeg hellere vil end at blive rask og komme ud og bidrage. Men lige nu er jeg syg, og så er jeg taknemmelig for, at jeg lever i et samfund, hvor man har mulighed for det.

Det at blive førtidspensionist på ubestemt tid er noget, der har åbnet Helle Lillelunds øjne. Det er ikke uvant at se hende med dyre tasker eller sko, og på sin politiker-side udlodder hun en middag på Geranium (Danmarks eneste tre-stjernede gourmetrestaurant, red.), når hun når 5000 følgere. Derfor kan det undre nogen, at hun har råd til den slags luksus, når hun er på offentlig forsørgelse.

- Jeg har et godt netværk, der ikke mangler noget, blandt andre i Lars Seier (dansk finansmand og medejer af Geranium, red.). Og så er jeg typen, der gerne lever af havregrød i en måned, for at få råd til det, jeg gerne vil have. Jeg har selv tidligere sat folk på offentlig forsørgelse i bås og tænkt, at hvis man var på offentlig forsørgelse, så gik man nok rundt og lugtede eller burde ikke have råd til mad. Men det handler om prioriteter, siger Helle Lillelund.

0/0
Annonce
Holstebro For abonnenter

Slagteriet får ti millioner: Penge kunne være brugt bedre på børn eller ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Politikere: Vi skal arbejde videre med 10. klasse på gymnasiet

Lemvig

Politikere har lagt vejen for omdannelse af industrikvarter: Kan blive til turist-, bolig- og handelsområde

Lemvig For abonnenter

Provst om kirkerne: Måske skal vi bruge ressourcerne på en anden måde

Lemvig

Lukker for flere børn i institution

Lemvig

Del af vej skyllet væk: Uvejr har skabt problemer flere steder

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Struer

Redningplanke til DSB-ansatte i knibe

Annonce