Annonce
Livsstil

Det fynske Erholm Gods inviterer til julestue: Mød parret bag i deres private gemakker

Trine og Jan Cederfeld de Simonsen bor i en lejlighed på Erholm Gods med deres yngste, der stadig er hjemmeboende. Her ses parret i slottets store spisestue, der alene breder sig over mere end 100 kvadratmeter. Foto: Robert Wengler
Erholm Slot blev i 1987 omdannet til et aktieselskab med de tre brødre Michael, Anders og Jan Cederfeld de Simonsen for enden af bordet. I dag bor Jan og Trine Cederfeld de Simonsen i en lejlighed på slottet med deres yngste søn og holder opsyn med resten af huset for hele familien. Uden for slottet spiller godset på en række strenge, blandt andet skovbrug, økologisk landbrug, åben park, fødevaremarked og nu også julestue. Efter 15 års pause genoptager familien nemlig traditionen - og ligesom med alt andet håber de dermed at skabe mere liv på slottet.

Tre brødre og tre ægtefæller. Det er holdet bag Erholm Slot, der siden 1987 har været et aktieselskab.

- Her er vi vant til at sige "vi". Heldigvis har vi også meget at sige "vi" om, konstaterer Jan Cederfeld de Simonsen, der tager imod på hovedtrappen til hovedbygningen, der danner et H med sin engelske, romantiske stil på toppen af en bakke i Aarup.

I dag bor han og hustruen Trine Cederfeld de Simonsen i en lejlighed på slottets førstesal med deres yngste, der stadig er hjemmeboende. Det var Jan Cederfeld de Simonsens bedsteforældre, der i sin tid lavede lejligheden heroppe - primært på grund af varmen. Og varmen er også noget af det første, parret begynder at fortælle om, for det har meget at sige, når størrelsesforholdene er, som de er.

- Grundarealet? Alene spisestuen er 100 kvadratmeter. Vi har i hvert fald mere end 500 kvadratmeter, og så er det vist meget lavt sat, bemærker Jan Cederfeld de Simonsen, idet han tager imod frakker og viser vej ind til slottets største rum, hvor Trine Cederfeld de Simonsen sætter en bakke med kaffe og mælk fra sig på spisebordet.

Hun fortæller, at Erholm Slot blev bygget i 1854. Interiøret stammer primært fra Augustenborg og blev købt på auktion umiddelbart efter, og de fine, gamle antikviteter og store malerier gør, hvad de kan for at trække opmærksomheden væk fra et par store sætningsrevner, der enkelte steder flosser tapeterne i hjørnerne.

Jan Cederfeld de Simonsen fortæller, at den østlige del af slottet stod uden varme i mere end 50 år. Først i 1983 installerede hans forældre halmfyr.

- De 50 kolde år var hårde ved møblementet. Flyglet stemte for eksempel aldrig. Af hensyn til fugt i kælderplanet, drænede man for 100 år siden rundt om slottet. Slottets kælderplan blev mere tør, men samtidig rådnede egepælene, som slottet hviler på. Det forårsagede alvorlige sætningsrevner inde og ude, som vi løbende forsøger at udbedre, siger han og udpeger, hvor et utal af gamle, men fuldt funktionsdygtige radiatorer i støbejern gemmer sig bag radiatorskjulere under hvert vindue.

- Vi kalder det familiens fællesareal. Et slags forsamlingshus, tilføjer Jan Cederfeld de Simonsen, hvis niece holdt sit bryllup på Erholm denne sommer.

- Slottet er for stort til moderne beboelse, men det ville på den anden side også have store omkostninger, hvis vi valgte at leje dele af det ud. Derfor benyttes det af familien, supplerer Trine Cederfeld de Simonsen.

Erholm Slot

Erholmvej 25a, 5560 Aarup
Hovedbygningen er opført i 1850-1854 ved J.D. Herholdt og tilbygget i 1899 ved Martin Borch.
Her bor: Trine (54 år) og Jan Cederfeld de Simonsen (55 år).
Sammen har de tre børn: Anne-Sophie (24 år) læser medicin i Aarhus, Regitze (22 år) går på CBS i København, og Johan (19 år) går i 3.g og er stadig hjemmeboende.
Erholm Slot blev i 1987 omlagt til aktieselskab ejet af de tre brødre Michael, Anders og Jan Cederfeld de Simonsen.
Michael Cederfeld de Simonsen er arkitekt i København og har en lejlighed i den østlige del af Erholm Slot.
Anders Cederfeld de Simonsen bor avlsgården Søndergårde med sin familie og har ansvaret for jagtudlejning og skovbrug - herunder juletræer.
Jan Cederfeld de Simonsen er den yngste i søskendeflokken, er uddannet ved Landbohøjskolen og er økonomikonsulent ved Landboforeningen Centrovice på Fyn.
Trine Cederfeld de Simonsen er gymnasielærer.
I juni 2018 åbnede de slottets fødevaremarked i en nyindrettet længe til slottets avlsgård.
Her vil man i år efter 15 års pause genoptage traditionen og holde julestue 7. og 8., 14. og 15. december: Lørdage fra klokken 10-16, søndage fra klokken 10-15.
Læs mere på: www.erholm.dk og følg Erholm Fødevaremarked på Facebook.

Parken - en ukendt perle

Jan Cederfeld de Simonsen var en gymnasiedreng, da han i 1980'erne flyttede med sine forældre og brødre op på Erholm Slot. Barndommen var uhøjtidelig og foregik nede på avlsgården Søndergårde. Oppe på Erholm Slot boede drengenes bedsteforældre. De var ifølge Jan Cederfeld de Simonsen lidt gammeldags og ret bestemte i tonen. De holdt længe fast i hestevognene, i klaverkoncerterne og i dyderne, de havde fået med sig fra deres forældre - Jan Cederfeld de Simonsens oldeforældre - som for eksempel insisterede på, at man skulle tale fransk ved middagsbordet.

- Det var ikke et sted for urolige børn. Det var et fint sted - og det er det jo stadigvæk, så vi vil gerne give mange flere mulighed for at opleve stedet her omkring slottet, forklarer Jan Cederfeld de Simonsen og åbner terrassedøren, hvorfra der er udsigt ud over parken, der er åben for besøgende.

Det står hurtigt klart, at netop denne park ifølge godsejeren er det ubetinget bedste ved Erholm Slot.

- For kendere er parken klart det bedste aktiv. Fuld respekt for hovedbygningen efter arkitekt J.D. Herholdt, men parken er simpelthen en ukendt perle. Hovedbygningen og parken blev konstrueret på én og samme tid, hvilket er meget unikt. Kongelig haveinspektør og landskabsgartner Rudolf Rothe fik frie tøjler til at skabe parken, og vi har derfor mange specialarter, der er sat på en helt særlig måde, så man konstant får nye oplevelser i forhold til farvernes og belysningens skiften, når man passerer landskabet, forklarer Jan Cederfeld de Simonsen.

Han fortæller om de gamle træer, der ikke bare er store, men kæmpestore - og årsagen til, at Erholm Slot ikke har en eneste selvkørende plæneklipper til at køre rundt. Der ligger simpelthen for mange grene, der med jævne mellemrum falder ned på græsset og blokerer for robottens rute.

Parken breder sig lige nu over otte hektar, hvilket giver en fin turoplevelse rundt, men rammerne kunne, hvis man spørger Jan Cederfeld de Simonsen, blive meget større med talrige stier og anlæg.

- Min fars søstre var deciderede havefreaks - uddannede ud i have - og det er helt tydeligt, at man altid har været meget glad for haveanlæg på stedet. Trine er også meget glad for haven, og derfor har jeg da også puslet lidt med en ny idé - at danne "Havens venner", fordi parken lige nu kun er delvist benyttet og har et stort potentiale, siger Jan Cederfeld de Simonsen med et smil.

Annonce

Julestue og fødevaremarked

De mange idéer, der hele tiden spirer frem, tøjler Jan Cederfeld de Simonsen i fællesskabet. Sådan er det, når man aldrig siger "mit", men altid "vores", og Jan Cederfeld de Simonsen ikke selv har hverken kræfter eller tid til at trække af på dem alle. Både han og Trine Cederfeld de Simonsen har fuldtidsjobs, de også skal passe.

- Derfor er det vigtigt at have en forening og nogle fælles tiltag og initiativer, som Jan ikke ender med at blive træt af, men som samtidig giver folk nogle gode oplevelser, fortæller en smilende Jan Cederfeld de Simonsen, der til daglig arbejder som seniorøkonomikonsulent for landboforeningen Centrovice.

En af de små, men heldige nyskabelser, var en sti fra slottets fødevaremarked via den gamle humlehave til Rothes romantiske park, hvor sankthansbålet står hvert år. I dag er smutvejen blevet en helt naturlig del af Erholm Slot.

- Det er faktisk vores livsnerve nu, fra marked med parkering og toiletter til park, kommenterer Jan Cederfeld de Simonsen og fortæller om det herlige postyr omkring åbningen af Erholm Fødevaremarked 23. juni 2018, hvor tv-kok Claus Holm holdt båltale, borgmesteren klippede en snor, og folk kom fra nær og fjern.

- Vi kunne ikke se os selv med lønarbejde betjene en gårdbutik, der er åben hver lørdag året rundt. Men mulighederne i avlsgårdens længe var alligevel så gode, fortæller godsejeren og viser vej forbi den gamle smedje hen til fødevaremarkedet bestående af en forening af seks lokale producenter og en cafe med moderne kasseapparat.

- Ting tager tid, men driften af fødevarebygningen i foreningsregi har fungeret rigtig godt, konkluderer en tilfreds Jan Cederfeld de Simonsen og afslører, at han er blevet så afhængig af en særlig hjemmelavet solbærsaft, der sælges på en af fødevaremarkedets stande, at han ikke længere kan få sig til at købe en almindelig karton saft i supermarkedet.

Det er også i fødevaremarkedets gårdlænge, at holdet bag Erholm Slot her de første tre weekender i december inviterer indenfor til julestue efter 15 års pause.

- Vi har lagt an til, at det igen skal være en forening, der er med til at organisere det - som udgangspunkt fra det lokale. Der vil være nisseloft for børnene, man kan lave sin egen juledekoration i værkstedet, besøge den gamle smedje, som står intakt som for 100 år siden. Man kan købe juletræ og pyntegrønt, og der vil være æbleskiver og gløgg, fortæller Trine Cederfeld de Simonsen.

Jan Cederfeld de Simonsen mindes, hvordan han som gymnasiedreng hjalp sine forældre med at lave julemarked - med samme omdrejningspunkt, men med et lidt andet udgangspunkt.

Dengang var det familien selv og godsets medarbejdere, der stod for alt.

- Jeg lærte meget af det, selv om det var hårdt. Jeg fik det på en måde ind i blodet, hvordan vi skaber oplevelser for folk, og hvordan vi betjener kunder - særligt da mine forældre holdt vinkælder. Vi får faktisk stadig forespørgsler på vinglas i forbindelse med vinsalget, der stoppede tilbage i 2002, så vinglas og skåle er vendt tilbage til markedet, smiler Jan Cederfeld de Simonsen og tilføjer, at han har lært, at det tager tid, inden idéer og initiativer bliver populære.

Slottet er i dag privat, hvorimod parken er åben for besøgende. Foto: Robert Wengler
Annonce

Driftsgrene og familiegrene

Forældrenes vinsalg i slotskælderen har familien ikke planer om at genoplive. Det tætteste vi kommer på den æra, er, at der sælges vin og vil blive afholdt kaffe-, vin- og portvinssmagninger i fødevaremarkedet, ligesom der er mulighed for at holde firmaarrangementer for maksimalt 150 mennesker i den nyistandsatte længe i avlsgården.

- Vi tjener ikke en formue på fødevaremarkedet her i starten, men vi tror, at det på sigt vil stige med øget kendskab og besøgendes gode oplevelser. Vi holder samtidig af at se, at bygningerne er med til at give besøgende en række gode oplevelser i historiske omgivelser. Det er jo skæbnen i landbruget i dag: Mange smukke gårde er overflødige, og der er ikke meget liv tilbage, konstaterer Jan Cederfeld de Simonsen.

Flere steder er høsten ifølge godsejeren overstået på en enkelt dag. Tendensen er, at alt skal være mere og mere rationelt i store enheder. Traditionen på godset foreskriver, at stedet hviler på flere forskellige driftsgrene, og da tiderne skifter, er det ifølge Jan Cederfeld de Simonsen godt at have noget andet end skov og landbrug ved siden af.

Foruden juletræsproduktion har Erholm Slot traditionelt skovbrug, boligudlejning, jagt og økologisk landbrug, og hele tiden skal der træffes beslutninger, der peger fremad:

I år er første år, hvor alle 310 hektar landbrug er omlagt til økologi.

Det er en beslutning, som Jan Cederfeld de Simonsen og familie også inddrager børnene i - den nye generation på Erholm Slot.

- Vores børn bakker vældig meget op om omlægningen til økologi. For selvfølgelig spørger vi dem: Hvad giver mening? Hvad kan I se? Hvad synes I, fortæller Jan Cederfeld de Simonsen.

Generationsskiftet er også allerede påbegyndt.

Ét barn fra hvert hold.

Erholm Slot blev bygget i 1854. Et par enkelte steder kan der ses sætningsrevner mellem det antikviteter og malerier, der primært er købt under auktion umiddelbart efter, slottet blev bygget. Foto: Robert Wengler
Erholm Slot er stort – og også for stort til moderne beboelse ifølge ejerne. Derfor er der indrettet to lejligheder i slottets hovedbygning – én til Trine og Jan Cederfeld de Simonsen i den ene fløj og én til Michael Cederfeld de Simonsen og familie, når de er hjemme fra København, hvor de bor til daglig. Her ses en af de fælles stuer. Foto: Robert Wengler
Jan Cederfeld de Simonsen har en lang familiehistorie bag sig på Erholm Slot. En af de mange slægtshistorier går på, at børnene på slottet skulle vænne sig til at holde tale, og at de derfor på skift skulle stå på trappen i denne stue og øve sig. Foto: Robert Wengler
I en af slottets fælles stuer ses et portræt af de tre brødre som unge. I dag samarbejder de om ledelsen af Erholm Gods. I 1987 dannede de et aktieselskab. Foto: Robert Wengler
Trine og Jan Cederfeld de Simonsens private dagligstue har også højt til loftet og fine lysekroner. Her ses familiens elskede sofaer, der efter en ombetrækning har fået nyt liv. Foto: Robert Wengler
På Erholm Slot er der mange bolde i luften, og med fuldtidsjobs ved siden af godsets drift holder Trine og Jan Cederfeld de Simonsen meget af foreningsengagement og hele tanken bag aktieselskabet med Jan Cederfeld de Simonsens to brødre. Foto: Robert Wengler
Der følger meget praktisk arbejde med kvadratmeterne på et slot - og formentlig mere end så mange andre, formoder Trine Cederfeld de Simonsen, der foruden at være slotsfrue også er gymnasielærer. - Vi har et sommerhus på Langeland på blot 60 kvadratmeter, men sjovt nok tager det ofte længere tid at gøre rent end her på Erholm Slot. Det har noget at gøre med, at her er der store flader, lyder det fra Trine Cederfeld de Simonsen, der ikke har rengøringshjælp nogle af stederne. Her står parret i deres private køkken på førstesalen. Foto: Robert Wengler
Når den yngste flyver fra reden, bliver der stille på Erholm Slot, men Trine og Jan Cederfeld de Simonsen har været forudseende. Foruden Jan Cederfeld de Simonsens gubbies i akvariet i køkkenet, der har fulgt ham siden sin egen konfirmation, har Erholm Slot fået ny beboer. Den et-årige Cocker Spaniel Theo gør sit bedste for at skabe liv og glade dage på de mange kvadratmeter. Foto: Robert Wengler
Trine Cederfeld de Simonsen plejer ikke at sige, at hun bor på et slot. - Det giver ofte forkerte associationer, og sådan har vores børn det også. De plejer faktisk at sige, at de kommer fra en gård, når de kommer ud i nye sammenhænge. Når først de kender hinanden, er det aldrig et problem, fortæller Trine Cederfeld de Simonsen. oto: Robert Wengler
Jan Cederfeld de Simonsen kalder Erholm Slot for et slags forsamlingshus for familien. Denne sommer holdt hans niece sit bryllup på slottet, der ifølge ejerne er for stort til moderne beboelse. Foto: Robert Wengler
-Hovedbygningen og parken blev konstrueret på én og samme tid, hvilket er meget unikt, forklarer Jan Cederfeld de Simonsen og tilføjer, at parkens mange specialarter er placeret sådan, så man konstant får nye oplevelser i forhold til farvernes og belysningens skiften, når man passerer landskabet. Foto: Robert Wengler
Taget på hovedhuset er det originale naturskiffer, der har holdt i 150 år. Til gengæld er de blødstrøgne tagsten på sidebygningen lagt i 1990 knap så hårdføre. De tåler ikke fugt kombineret med kulde, har det desværre vist sig, for de begyndte at sprænge efter blot 10 år, og det er det næste store projekt. - Vi har ikke nogen fond i ryggen, så vi må hele tiden trække midler til reparationer og renovering ud af vores økonomi. Vi tænker altid først i husets ve og vel. Dernæst kommer det æstetiske, fortæller Jan og Trine Cederfeld de Simonsen. Foto: Robert Wengler
- For kendere er parken klart det bedste aktiv, lyder det fra godsejer Jan Cederfeld de Simonsen. Foto: Robert Wengler
Det store, statelige lindetræ fra 1877 byder familiens gæster velkommen på den private gårdsplads med sine smukke, changerende efterårsfarver, der lægger sig som et blødt tæppe på brostenene. Foto: Robert Wengler
Efter 15 års pause holder Erholm Slot igen julestue. I år vil der ifølge Trine Cederfeld de Simonsen være nisseloft for børnene, man kan lave sin egen juledekoration i værkstedet, besøge den gamle smedje, som står intakt som for 100 år siden. Og man kan købe juletræ og pyntegrønt, æbleskiver og gløgg. Foto: Robert Wengler
Erholm Fødevaremarked åbnede for første gang 23. juni 2018. Her halvandet år efter er godsejer Jan Cederfeld de Simonsen godt tilfreds med antallet af gæster, der ofte kombinerer et besøg efter lokale specialiteter og en kop kaffe i caféen med en gåtur i slottets store park. Foto: Robert Wengler
Erholm Slot ligger på toppen af en bakke i Aarup. Hovedbygningen danner et H med sin engelske, romantiske stil. Foto: Robert Wengler
Generationsskiftet på Erholm Slot er påbegyndt. Efter de tre brødre er der lagt op til, at det nye hold af ejere skal bestå af et barn fra hver bror. Foto: Robert Wengler
Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Inges køkken: Rabarbersaft

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce