x
Annonce
Erhverv

Erhvervsprisen fik i aftes en lillebror - her er begge vindere

Her er de nominerede til årets iværksætterpris, som torsdag blev uddelt af Struer Erhvervsforening. Foto: Anders Trærup
Struer Erhvervsforening og Struer Kommune uddelte torsdag aften til årets nytårskur ikke bare én, men to priser for at hylde det lokale erhvervsliv

Struer: I omegnen af 150 erhvervsinteresserede var torsdag aften mødt op i Sound Hub Denmarks lokaler i Struer. De skulle til nytårskur i erhvervsforeningen, og de skulle få sig en overraskelse - skulle de.

Kurens klimaks - uddelingen af erhvervsprisen, som Struer Kommune står for, var i hvert fald peppet noget mere op, end den plejer at være med nomineringsvideoer, hjemmegjorte trommehvirvler og det hele.

Før det hele kom så langt, var endnu en nyskabelse i år, at der også skulle uddeles en iværksætterpris.

- Vi skal hylde os selv og give os selv et klap på skulderen, sagde Elke Marie Hou-Carleton, der er formand for bestyrelsen bag Struer Erhvervsforening, før hun proklamerede, at tre iværksættere altså lige har gjort sig en tand mere bemærket end resten.

Venø Seafood, OOG Company og Struer Skrædder var derefter at se på de tre nomieringsvideoer, som blev vist, før spændingen kunne udløses.

Og vinderen af årets iværksætterpris - uddelt af Struer Erhvervsforening - blev...

Annonce

Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad hjemme hos mine forældre ved spisebordet, hvor jeg næsten var færdig, for jeg synes bare, det hele var noget lort.

Kristian Borbjerggaard, Venø Seafood

Hvad med østers?

...Venø Seafood.

Det betød, at den blot 22-årige iværksætterkomet - kan vi vist godt tillade os at kalde ham - Kristian Borbjerggaard skulle frem på scenen og modtage sin hyldest og et diplom.

- Det er fedt, at der også bliver lavet sådan en iværksætterpris for unge iværksættere, når man nu i kommunen satser så meget på det, og det må jo betyde, at vi gør noget rigtigt, selv om vi er en lille virksomhed på en lille ø, sagde den unge mand umiddelbart efter prisuddelingen.

Kristian Borbjerggaard startede virksomheden med at købe nogle østers, da han som 18-årig lige var færdig med HTX-eksamen, og begyndte så at sælge af dem.

- Jeg fik mit CVR-nummer i studenterugen, og det nemmeste, når man skal starte selv, er jo, når man bor hjemme hos mor og far og ikke har nogen udgifter, fortalte han.

Og det, Kristian Borbjerggaard startede, var Venø Køletransport, hvor han tog østers ind for nogle virksomheder og prøvede at sælge dem i København, Aarhus og Aalborg.

Det er dog langt fra, hvor virksomheden er i dag.

Det var noget lort

Kristian Borbjerggaard blev først selv opkøber af østers og fandt også hurtigt ud af, at det med selv at fragte dem, ikke var noget, han skulle.

- Jeg kan tydeligt huske, at jeg sad hjemme hos mine forældre ved spisebordet, hvor jeg næsten var færdig, for jeg synes bare, det hele var noget lort, forklarede han:

- Jeg kørte rundt og skulle afsted til København eller Aarhus, når der var en restaurant, som bare bestilte 25 østers. Det hang mig langt ud af halsen, og jeg var klar på at stoppe.

Det gjorde han ikke, men fik i stedet udliciteret kørselsdelen, som han siger.

- Så begyndte det lige så stille bare at være salgsdelen og opkøbsdelen, som drev Venø Seafood, og vi har ikke kunnet sælge mere, end vi har gjort det sidste års tid, fordi kapaciteten på Venø har været på maks, siger Kristian Borbjerggaard.

Han har derfor fået en investor ind, fået købt anlægget derovre og begynder at bygge om 14 dage, hvor der bliver udvidet for cirka otte millioner kroner, og kapaciteten kan så efterfølgende ganges med seks, og det gælder både østers og hjertemuslinger.

Her er det så vinderen af årets iværksætterpris 22-årige Kristian Borbjerggaard, som har startet Venø Seafood. Foto: Anders Trærup

Den store pris

Efter iværksætterprisen var det så tid til at få borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) på banen for at uddele erhvervsprisen.

En kategori, som blandt andet drejer sig om at kunne skabe vækst og ikke mindst lokale arbejdspladser, og så var det ellers tid til igen at finde de til anledningen producerede nomineringsvideoer frem.

På dem var Phillips Medisize, Ausumgaard og Humlum A/S, og da tre skulle blive til en, var det Humlum A/S i skikkelse af Stefan Harregaard, der stod tilbage.

- Det er dejligt, for det er jo et skulderklap, og det kan godt være, vi er en lille kommune, men nu har vi udvidet nogle gange igennem de sidste 20 år, og hver eneste gang har kommunen været hurtige og lydhøre for det, sagde han efterfølgende.

Med til prisuddelingen var også Stefan Harregaards far, Henning Harregaard, som begyndte det hele tilbage i 1980 sammen med sin bedre halvdel Karen.

Vinderen af årets erhvervspris blev Humlum A/S i skikkelse af Stefan Harregaard, som her ses sammen med borgmester Niels Viggo Lynghøj (S). Foto: Anders Trærup

Lidt køledej måske

Det gjorde de ved at overtage håndværksbageriet i Humlum.

- Så startede vi op med tarteletter i 1988 og flyttede så tarteletproduktionen til Hjerm i 1994, fortalte Henning Harregaard.

I 1997 blev håndværksbageriet solgt, og i 1999 kom Stefan Harregaard så hjem, som han siger, og blev produktionschef og medejer i 2008.

Selve generationskiftet gik så i gang i 2013, og Henning Harregaard var aktiv i virksomheden indtil sommeren 2018.

- Det er da klart, at vi har været med til at skubbe det i den retning, men inden for de sidste to år er der sket rigtig meget, sagde Henning Harregaard med henvisning til, at virksomheden er startet op med produktion af køledej.

- Arbejdspladsen har ændret sig markant i de seneste fem-seks år, og det er blevet anderledes at være direktør, men vi har været gode til at ansætte folk til det, vi ikke selv har kunnet finde ud af, fortalte Stefan Harregaard.

Humlum A/S har i dag 43 ansatte. 20 af dem er kommet til i de seneste to år.

150 var mødt frem for at hylde prismodtagerne og i det hele taget deltage i Struer Erhvervsforenings nytårskur. Foto: Anders Trærup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Aflyser 1. maj-arrangementet

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Annonce