Annonce
Lemvig

Erstatning efter ekspropriation ikke på plads

Kristian Gade stod i spidsen for et protestmøde sidste år, hvor kabelføringen fra de to, kystnære vindmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd blev diskuteret. Arkivfoto: Benny Gade
Lokale landmænd må kigge langt efter den erstatning, de skal have, fordi deres jord bliver eksproprieret til den nye kabelføring
Annonce

Fåre: Selv om arbejdet med at grave den 35 kilometer lange 150 kV kabel ned er langt fremskreden, så er der endnu ikke truffet beslutning om den erstatning, som de lokale landmænd skal have.

- Vi er blevet eksproprierede, og det er de i deres god ret til. Men erstatningen er endnu ikke afgjort, siger Kristian Gade, der er landmand i Fåre, men også formand for Holstebro Struer Landboforening.

Han og mange andre landmænd, der skal lægge jord til kablet, er nemlig ikke tilfredse med, at arbejdet bryder med det såkaldte gæsteprincip.

Gæsteprincippet betyder, at kabelejeren selv skal betale for at flytte kablet, hvis lodsejeren får brug for at ændre sin ejendom - her under hvis han skal bygge ny stald, flytte en vej, rejse skov eller andet. Når princippet brydes, indebærer det, at landmanden selv skal betale, hvis det en dag bliver nødvendigt at flytte kablet, hvilket meget let kan løbe op i et tocifret millionbeløb. Derfor frygter landmændene, at de bliver fastlåst på deres ejendomme samtidigt med, at ejendomsværdien forringes. Derfor har de ikke indvilget i at modtage den normale erstatning, men er blevet eksproprierede. Det indebærer, at arbejdet kan gennemføres, men erstatningen først fastsættes senere.

Der verserer allerede en tilsvarende sag på Sjælland, hvor en gruppe lodsejere ikke ville acceptere kabelføringen i forbindelse med anlægget af Kriegers Flak. Sagen har været på vej gennem systemet i flere år, men har endnu ikke fundet en løsning. Udfaldet bliver afgørende for, hvordan de lokale sager skal vurderes.

- Nu er sagen blevet kompliceret yderligere af planerne om at grave gasledningen Baltic Pipe tværs igennem landet. Her bryder man også med gæsteprincippet, hvilket nu også bliver en del af den omfattende sag, siger Kristian Gade.

Han har derfor ingen ide om, hvornår der kan ventes en afgørelse, men han forventer ingen afklaring det næste års tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Det er så typisk vestjysk...

Lemvig

De unge rykkede ind på kostskolen

Annonce