Annonce
Holstebro

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn

Familien Boutrup i Halgård synes, at det er en god idé at tage på efterskole. Rasmus på 16 år (yderst til højre) har som den første i familien afprøvet idéen i virkeligheden med et ophold på Staby Efterskole. De to yngre brødre, Anton og Kristian, er også klar på at udforske idéen om nogle år, mens forældrene, Margrethe og Peder Bovtrup ikke selv var på efterskole, da de var unge. Foto: Johan Gadegaard
Der har aldrig været så mange unge på efterskole, som der er i dette skoleår. Rasmus Boutrup, er en af dem. Hans forældre er klar til også at betale for et ophold for hans to yngre brødre, når den tid kommer.

Halgård: 31.145 unge tog i sommer hul på et skoleår på en af landets 241 efterskoler.

Det er det højeste antal efterskoleelever nogensinde.

Rasmus Boutrup på 16 år er en af dem. Han flyttede i august som en af 182 elever ind på Staby Efterskole, hvor han tager 10. klasse og deler værelse med Jakob og Julius.

Annonce

Ramus er vild med det nye efterskoleliv.

- Jeg møder nye mennesker og lærer nye ting - for eksempel gymnastik og surfing, som jeg aldrig har prøvet før. Hjemve? Nej, overhovedet ikke, siger Rasmus, som Holstebro Onsdag møder på en af de få dage, hvor han er at finde hjemme hos sin familie i parcelhuset på Under Kastanien i Halgård.

Det med at beslutte sig for at tage et år på efterskole er jo ikke noget, den unge kan træffe alene. Det er en familiebeslutning, og derfor er avisen taget på besøg hos familien Boutrup i Halgård for at høre, hvad der har fået familien til at sige ja til et efterskoleår for den ældste søn.

- Et efterskoleophold er en gave, man giver til sine børn - og vi er så heldige, at vi har mulighed for at gøre det. Det er en investering i fremtiden, og børnene kan jo også være så heldige at få venner for livet på efterskolen, siger Rasmus' mor, Margrethe Boutrup, der er 45 år og arbejder som sygeplejerske på akutafdelingen i Herning.

Må til lommerne

I modsætning til folkeskolen må forældrene til lommerne, når de sender deres børn på efterskole. Prisen er afhængig af forældrenes indkomst og hvilken efterskole, der vælges.

Og ja, det er dyrt, må forældrene indrømme - selv om de faktisk ikke kender det helt nøjagtige beløb.

- Det kommer vel til at ligge omkring de 70.000 kroner, anslår moderen, der bare ryster på hovedet af de rejser til Thailand, familien i stedet kunne have fået for pengene.

- Det er en prioritering, vi har foretaget, konstaterer hun.

- Det er det hele værd, og så må vi bare spare andre steder, supplerer farmand, Peder Boutrup, der er 51 år og arbejder hos Vestas i Videbæk.

Det højeste antal efterskoleelever nogensinde

I alt 31.745 unge går i skoleåret 2021/22 på efterskole. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 1.076 elever eller 3,5 procent.

I dette skoleår går 23.334 efterskoleelever i 10. klasse. Det er 1.102 flere end sidste år og udgør 74 procent af det samlede antal elever.

- Tallene viser, at flere unge prioriterer 10. klasse for blandt andet at fordybe sig og ruste sig bedre til en ungdomsuddannelse. Udviklingen af 10. klasse står højt på Efterskolernes dagsorden, og jeg glæder mig over, at det vigtige skoleår fortsat er attraktivt for både unge og samfundet, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskolerne.

Regionalt er den positive udvikling i elevtallet særligt sket på efterskolerne i Fyn og i Nordjylland. Begge efterskoleregioner med en forøgelse af elevtallet på 5,6 procent i forhold til sidste år.

I den midt- og vestjyske region findes der 31 skoler, der tilsammen havde 3.810 elever ved skolestart.

Det er 177 flere elever end sidste skoleår - en udvikling på 4,9 procent. 

Der er i alt 241 efterskoler i Danmark.

Ifølge Rasmus går det foreløbig mega-godt på efterskolen. Hvis han skal pege på nogle udfordringer, efterskolelivet har givet ham, så er det det med, at man er på hele tiden og ikke bare kan gå ind og lukke døren bag sig for at være helt alene lidt.

- Når jeg er hjemme i weekenden, har jeg brug for at slappe af og være sammen med vennerne hjemmefra, siger Ramus, der har sagt sit fritidsjob i Rema 1000 op for at kunne koncentrere sig om efterskolen.

- Jeg savner ham da i hverdagen. Vi har jo aldrig været væk fra hinanden i længere tid før, men jeg har ikke haft en krise over det, selv om det er mærkeligt, at vi kun er fire herhjemme - også når man skal handle ind, siger mor, Margrethe, der holder kontakten til sin ældste søn via daglige sms'er.

Annonce

Far har fortrudt

Heller ikke faderen har haft ondt i maven over adskillelsen.

- Jeg glæder mig på hans vegne og under ham den oplevelse, det er, siger han og håber på, at sociale kompetencer bliver en af sidegevinsterne ved opholdet.

- Børnene lærer også de sociale spilleregler bedre at kende, og det er noget, de får brug for resten af livet, tilføjer hans kone.

Blandt Rasmus' kammerater er det mere reglen end undtagelsen at tage på efterskole. Fra hans gamle 9. klasse var der kun tre ud af 22 elever, der ikke skulle på efterskole.

Men hverken Ramus' far eller mor har selv været på efterskole.

- Det var ikke moderne at gå på efterskole, da jeg var ung. Der var kun to i min klasse, der kom afsted, fortæller Margrethe, der er vokset op i Harboøre.

- Jeg ville ikke på efterskole - og det har jeg fortrudt, siger Peder, der tilbragte sin opvækst på en gård i Ørnhøj, hvor han havde det så godt, at han slet ikke havde lyst til at prøve kræfter med efterskolelivet.

Børnene lærer også de social spilleregler bedre at kende, og det er noget, de får brug for resten af livet.

Margrethe Boustrup, mor til efterskoleelev
Annonce

Tilbud til alle tre

Noget af det, Rasmus har stiftet bekendtskab med på efterskolen i Staby, er rengøring.

- Vi har lært at gøre rent på vores værelse, og vi skal tørre bordene af, efter vi har spist. Jeg gør mere rent på efterskolen, end jeg har gjort herhjemme, siger Rasmus.

- Jeg har vist aldrig set dig gøre rent herhjemme, siger hans mor og sender han et drillende smil.

- Jeg har da støvsuget, indvender Rasmus og mødes med et "arghhh" fra sine to yngre brødre, Anton på 13 år, der går i 7. klasse, og Kristian på 11 år, der går i 5. klasse.

- Jeg vil også gerne på efterskole, siger Anton, der spiller fodbold i FS Holstebro - en eliteoverbygning på ungdomsplan.

Familien skal derfor på besøg på blandt andet Lyngs Idrætsefterskole, der gør noget særligt for fodbold-interesserede, for at se, om det er noget for Anton.

- Det er jo forskellige børn, vi har, og det bliver spændende at komme ud og se andre efterskoler, selv om vi er glade for Staby, siger Margrethe, der er enig med sin mand i, at alle tre sønner skal have et tilbud om at gå på efterskole.

Lige som sin storebror har Anton prøvet efterskolelivet af på Staby Camps - en aktiv sommerferie på efterskolen - og det har bekræftet Anton i, at et efterskoleophold er noget for ham.

Lillebror Kristian har sammen med to kammerater aftalt, at de skal med på camp til sommer.

- Jeg tror også, at jeg gerne vil på efterskole, hvor man kan få nye venner, siger Kristian, der er glad for at gå til svømning og for at spille på computer.

Og det er måske noget af det, en efterskole skal kunne undervise i, for at være den rigtige for familiens yngste.

- Men det kan jo nå at ændre sig, inden den tid, tilføjer Peder.

- Det går mega-godt på efterskolen, siger Rasmus Boutrup, der til efterskolen i Staby fulgtes med tre andre fra lokalområdet, som han kendte godt. Nu har han fået nye venner på skolen, der har elever fra blandt andet, Holstebro, Lemvig. Ringkøbing og en enkelt fra København. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Holstebro For abonnenter

Han blev ansat til at hjælpe veteranerne - nu har han sagt op: Jeg kan ikke være ansigtet udadtil for en indsats, jeg ikke føler er den rigtige

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Annonce