Annonce
Erhverv

Nye kvoter: Et hak i tuden til tobis-fiskerne

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, ærgrer sig over de lave kvoter, der i hans øjne burde være højere. Pressefoto: Danmarks Fiskeriforening
Nye kvoter på både tobis og sperling, der begge falder

Thyborøn: Den danske fiskekvote på den vigtige industrifisk tobis får et ordentligt hak nedad i forlængelse af Brexit.

Tidligere på måneden indgik EU og Storbritannien den første aftale om fiskekvoter efter brexit, men det er først nu, at de enkelte kvoter bliver kendt.

Ifølge en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vil tobis-kvoten for hele 2021 blive på 86.651 ton i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat til sammen. Kvoten i 2020 var på godt 100.000 ton, hvilket i sig selv var lav.

Annonce

Også kvoten på en anden industrifisk, sperling, vil blive mindre med den nye aftale og ventes at lande på 116.447 ton i 2021.

Dermed har industrifiskerne udsigt til færre fisk end de har fanget de senere år, og det har da også straks givet hovedbrud.

- Det er positivt, at der nu er en aftale på plads mellem EU og Storbritannien. Forhandlingerne har varet alt for længe, hvor fiskerne ikke har vidst, hvordan de skulle planlægge deres fiskeri, men nu har vi fået vished. Desværre kommer visheden med en pris, og den betaler industrifiskeriet i en unødvendig høj grad. Vi ved, at EU har kæmpet hårdt for en aftale, men her burde man have stået hårdere fast over for briterne, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen og fortsætter:

Høj pris

- Med Brexit-aftalen betaler danske fiskere i dyre domme for adgang til britisk farvand med fiskekvoter til en estimeret værdi på 1,2 milliarder kroner, så det er ikke rimeligt, at briterne derefter begrænser vores industrifiskeri.

Svend-Erik Andersen hæfter sig især ved, at begge kvoter er lavere end biologerne i det internationale havundersøgelsesråd, ICES, har anbefalet.


Forhandlingerne har varet alt for længe, hvor fiskerne ikke har vidst, hvordan de skulle planlægge deres fiskeri, men nu har vi fået vished

Svend Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening


- Det har været hårde forhandlinger. En pris, vi har måttet acceptere i sidste ende for en aftale, er den lidt lavere kvote på tobis, siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i pressemeddelelsen.

- Men min klare vurdering er, at dansk fiskeri står bedre i det lange løb i en aftale med briterne end uden, da det er nu, vi skal lægge byggestenene til et tæt samarbejde, hvor vi har reel og fuld adgang til de vigtige britiske farvande, siger han.

Annonce

Plads til flere

Det tilfredsstiller dog ikke Svend-Erik Andersen.

- Kvoterne er sat lavere end hvad der er plads til i den biologiske rådgivning – man kunne sagtens fiske flere tobis og sperling uden at gå på kompromis med bæredygtigheden. Det er en skam, at man ikke har fulgt den biologiske rådgivning, siger han.

Storbritanniens farvande var tidligere en del af EU's samlede kvotesystem, men 31. december 2020 udløb overgangsperioden efter brexit.

I første omgang blev sidste års kvoter forlænget i tre måneder, og siden blev der indgået et kompromis frem til udgangen af juli. Nu er der fastsat fiskekvoter for hele 2021.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Holstebro For abonnenter

Esther Jensen tilbage ved Borbjerg Mølle Kro: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce