Annonce
Holstebro

Et halvt år med nye affaldsvaner: Ros og én udfordring

Der er ros til områdets husstande for deres evne til at sortere korrekt. Selvfølgelig er der fejlsorteringer, de kan ikke undgås, men tallet er langtfra alarmerende, lyder det fra Nomi4S. Foto: Morten Stricker
Selv i det affald, vi samler, sorterer og smider ud, kan corona-krisen aflæses.
Annonce

Holstebro: Fire rum, to skraldespande og et potentielt hovedbrud.

Kun to ud af de ovenstående tre punkter er blevet en realitet, her godt et halvt år efter madaffaldet pludselig fik sit eget rum i skraldespanden.

Oven i det byttede de to rum, der indeholder henholdsvis papir og plast-metal, plads sidste år.

Men det store spørgsmål var, om husstandene nu ville være villige til at sortere madaffald for sig.

- Det går rigtigt godt. Vi har fået den andel ind, vi forventede, så det er rigtigt positivt, konkluderer Gitte Bak, der er divisionschef for det borgerrelaterede område hos Nomi4S.


Med de nye sorteringsregler, der kommer i løbet af sommeren eller efteråret, så kan det være, at plastbeholderen bare bliver til plast. Knude eller ej.

Gitte Bak, divisionschef for det borgerrelaterede område, Nomi4S.


Perfektion er ikke sandsynlig at drømme om, når det handler om at sortere helt korrekt, men en fejlsortering på 12 procent hos private husstande i Holstebro Kommune er godkendt.

- Men med i det tal tælles også den pose, madaffaldet kommes i, selvom posen sorteres fra igen, så det er alt i alt et fint tal, siger Gitte Bak, der kan fortælle, at selv i affald kan corona-krisen aflæses:

- Vi kunne tydeligt mærke det de første 14 dage, efter landet "lukkede" som følge af corona, hvor der generelt var mere madaffald. Vi ved ikke hvorfor, måske fordi man havde hamstret, eller der bare blev genereret mere madaffald, fordi flere var hjemme. Men vi så det samme billede i alle fire kommuner (Skive, Struer, Holstebro og Lemvig, red.).

Annonce

Knude eller ej

Der er nye affaldsregler på vej, hvor der er lagt op til endnu mere sortering.

Sommerhusområder har hidtil været de eneste steder, der ikke har fået nye skraldespande.

- Men med den nye aftale vil det også blive rullet ud hos sommerhuse. Jeg tror, at det vil ske i løbet af et par år, siger Gitte Bak.

Faktisk har husstandene kun et problem: Blød plast.

- Huskereglen er, at kan man fornemme, at man vil kunne slå en knude på plastikken, så skal den ikke i plast-beholderen, siger Gitte Bak.

Småfejl i sorteringen kan Nomi4S leve med, men større genstande kan sætte sig fast.

Og så er der opmuntring til dem, der synes, det er svært at finde skillelinjen mellem hård og blød plast:

- Med de nye sorteringsregler, der kommer i løbet af sommeren eller efteråret, så kan det være, at plastbeholderen bare bliver til plast. Knude eller ej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce