Annonce
Mærkedage

Et halvt liv i Mærsk sluttede brat

Jess Søderberg forlod sin sidste store bestyrelsespost i 2015, da han sagde farvel til Carlsberg. Den 12. oktober fylder han 75 år. (Arkivfoto) Kristian Juul Pedersen/Ritzau Scanpix
Jess Søderberg tilbragte 37 år i A.P. Møller-Mærsk og blev den første topchef i rederiet efter de to gange hr. Møller. Han fylder 75 år lørdag den 12. oktober.

75 år: Jess Søderberg ved om nogen, at der er iskoldt i toppen af dansk erhvervsliv, og at man på kort tid kan blive smidt ud i kulden.

Det var den skæbne, der overgik ham, da han i 2007 måtte forlade sin post som topchef i A.P. Møller-Mærsk.

Der blev gjort kort proces. Jess Søderberg, der fylder 75 år lørdag den 12. oktober, blev som 62-årig sendt på pension to år før tid efter 37 års ansættelse i A.P. Møller-Mærsk - heraf 14 som topchef.

Det var en tung arv, der hvilede på hans skuldre, da han i 1993 overtog direktørstolen. I 89 år havde kun stifter A.P. Møller og hans søn, Mærsk Mc-Kinney Møller, haft kaptajnshatten på i rederi- og oliekoncernen.

Men samarbejdet sluttede, uden at Jess Søderberg fik så meget som et tak fra Mærsk Mc-Kinney Møller.

Sådan beskriver han det selv i Thomas Larsen og Finn Mortensens portrætbog om Mærsk Mc-Kinney Møller fra 2008 - året efter fyringen.

Jess Søderberg startede i A.P. Møller-Mærsk i 1970 som nyuddannet cand.merc. Han gjorde hurtigt karriere og kom allerede fra 1986 med i topledelsen.

Fra 1993 overtog han chefstolen og stod for at styre den enorme olie- og rederikoncern sammen med bestyrelsesformanden Mærsk Mc-Kinney Møller.

Selv om det problematiske opkøb af konkurrenten P&O Nedlloyd kom til at dominere hans sidste år, er der ingen tvivl om, at Jess Søderberg overordnet var en succes.

Blandt andet blev firmaet i hans tid femdoblet i værdi til omtrent 230 milliarder kroner. Det har sjældent været højere siden.

Jess Søderberg har kun sjældent givet interviews. Men i en anden bog, "Husk Altid Ledestjernen Arven efter hr. Møller" af Kirsten Jacobsen, løftede han lidt mere af sløret for sin sidste tid i Mærsk-koncernen.

Blandt andet kom han med et svirp med halen over for Mærsk Mc-Kinney Møller, som ifølge Jess Søderberg var skyld i nogle penible situationer.

- I min bog skyldes det, at han var blevet for gammel hukommelsen svigtede, sagde Jess Søderberg i bogen fra 2018.

Efter Mærsk-karrieren sad Jess Søderberg blandt andet i en årrække som næstformand i Carlsberg.

Derudover har han holdt sig uden for offentlighedens søgelys. Han nyder at have tid til sine mange børnebørn, sagde han i en kort kommentar til Børsen for tre år siden.

Jess Søderberg, der fylder 75 den 12. oktober, var topchef i Mærsk i 14 år. (Arkivfoto) Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Støjberg afhørt i godt seks timer: Jeg godkendte at ikke alle asylpar kunne adskilles

Annonce