Annonce
Holstebro

Et pludseligt, yderst ensomt job: - Nogle gange kører man jo bare rundt med sig selv

"Giv plads til én mere," siger et af de faste skilte i bussens vinduer. I denne tid, hvor chaufføren er afskærmet fra passagererne, og der er et maksimalt antal for, hvor mange der må opholde sig i bussen, har den hensynstagen fået en helt anden betydning. Foto: Johan Gadegaard
Få ting er, som det plejer under corona-krisen, men antallet af bybus-ture er stort set ikke påvirket. Det er antallet af passagerer derimod. Tag med en tur på byens travleste rute, Linie 1.
Annonce

Holstebro: - Har I betalt?

En hyggesnak er på et splitsekund forvandlet til et pokeransigt i buschaufførens spejl.

Han stirrer stift. Fotograf og journalists blik er mere af den vildfarne variant.

Heldigvis for dem er buschaufførens spidskompetence at køre bus og ikke at spille poker, så snart udfyldes spejlet af et stort smil. En latter runger også i den tomme bus.

Der er god tid til at finpudse såvel pokerfjæs som komiske talenter for tiden i Holstebros bybusser.

Max 35 passagerer i bussen, står der på et skilt i de corona-ramte bussers vinduer, og man kan blive i tvivl, om der menes på én gang eller for hele dagen...

Det er faktisk lidt trist. Nogle gange kører man jo bare rundt med sig selv. Dér mærker man det. Jeg kan godt lide at have en sjov tone med passagererne, men som tilstandene er nu, så kan de ikke engang komme op til mig.

Claus Jensen, tillidsmand for Arrivas buschauffører i Holstebro.

Annonce

Plejer at være fyldt

Linie 1 lægger fra land.

Klokken er 10.05 onsdag. Ikke just myldretid under normale omstændigheder, men alligevel plejer der at være nogle passagerer her fra udgangspunktet ved Holstebro Banegård. I dag er her gabende tomt.

Der zigzagges ned til Slotsgade, hvor gågaden ligger, og der er gevinst. Et par kvinder i en moden alder stiger på. Den ene er Betty Asmussen.

- Normalt benytter jeg bussen flere gange om ugen, men grundet corona-virussen er jeg begyndt kun at bruge den én gang om ugen, forklarer hun.

Såvel hendes forbrug som andres er ikke gået ubemærket hen.

- Jeg kører på forskellige tidspunkter, og bussen plejer tit at være fyldt. Nu er der en eller to personer med, siger hun, inden Linie 1 på rekordfart er suset forbi det ene tomme stoppested efter det andet, og kun bremses af Betty Asmussen, som skal af på Thorsvej.

Et stop længere fremme stiger en tredje passager på, men det er så også det.

Da Linie 1 er hjemme igen, kan buschaufføren konstatere, at intet er som for få uger siden. En normal dag på dette tidspunkt ville nærmere have budt på ti passagerer.

Annonce

Lidt trist

Claus Jensen, der er tillidsmand for Arrivas buschauffører i Holstebro, kan sagtens genkende billedet fra blandt andet Linie 1, som han også kører.

- Det er tydeligt, at tingene ikke er, som de plejer. Det kan særligt mærkes på Linie 1, hvor bussen tit kan være helt fuld. Det er den overhovedet ikke nu. Men skal man se positivt på det, så virker det jo til, at folk har taget det til sig, at de skal passe på, siger han.

Men gør det nogen forskel som buschauffør, om der er passagerer eller ej?

- Det er faktisk lidt trist. Nogle gange kører man jo bare rundt med sig selv. Dér mærker man det. Jeg kan godt lide at have en sjov tone med passagererne, men som tilstandene er nu, så kan de ikke engang komme op til mig, siger Claus Jensen.

Bybusserne har lukket for fordøren, så midterdøren fungerer som både ind- og udgang. Derudover er et stiplet plastikbånd kommet op på tværs i busserne, så folk ikke kan komme for tæt på chaufføren. Det koster stadig penge at tage en tur, men der tages ikke mod kontanter, og der henvises i stedet til rejsekort eller den mobile app.

- Men derudover er intet ændret. Vi kører jo stadig, som vi plejer - med den forskel, at der ikke er så mange mennesker med, konkluderer Claus Jensen.

Onsdag formiddag ved busterminalen i Holstebro. Normalt er det ikke myldretid på dette tidspunkt, men der er alligevel usædvanligt stille grundet corona-virussen og opfordringen om kun at bruge offentlig transport, hvis det er absolut nødvendigt. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Ældre mand overholdt ikke vigepligt

Lemvig

Surfere får sæsonpremiere i Lemvig

Annonce