Annonce
Livsstil

Ikonisk keramik: Etly Klarborgs liv med nisser

Næste år kan Etly Klarborg fejre 35 års-jubilæum, som hun glæder sig til at fejre. – Jeg synes selv, det er ret godt gået. Man kan vist godt sige, at jeg har haft et liv med nisser, fortæller hun. PR-foto
Nisser har været en del af Etly Klarborgs liv, lige så længe hun kan huske tilbage. Som fireårig modellerede hun sine første nisser af keramik. I dag driver hun den nordjyske familievirksomhed Klarborg med sin mand og tre sønner. Inspirationen får hun fra familie og venner, men også fra kunderne, der står i kø med idéer.

Etly Klarborg sidder i køkkenet på sin gård på Rødhusvej i Nordjylland. Man plejer at sige, at der er stille på landet, men sådan forholder det sig ikke altid her. For i samme gård ligger en af Etly Klarborgs to gårdbutikker. Her sælges de ikoniske Klarborg-nisser.

- I dag har vi to piger i butikken, og allerede fra klokken 10, da vi åbnede, har dørklokken derovre ringet konstant, fortæller Etly Klarborg i en telefonforbindelse i midten af oktober.

Selv om det i kalenderen er lig med efterår, har julen allerede sneget sig ind på gården. Faktisk er den til stede hele året rundt. Det samme kan siges om nummer to butik, der ligger i Hune tæt på Blokhus.

- Der er mange sommerhusgæster, der kommer i begge butikker. Den i Hune kører de lige forbi, når de skal til stranden, fortæller Etly Klarborg, om hvordan man sagtens kan sælge nisser i sommerhalvåret, selv om den kommende højtid unægtelig er den mest travle:

- Når vi kommer hen i november og december, går pilen lige ret opad. Så har vi fire-fem ansatte i hver butik. Der er drøn på.

Det er der også i webshoppen, hvor nogle kunder køber mange nisser af gangen.

Etly Klarborg

I 34 år har Etly Klarborg designet Klarborgnisser.

Hun åbnede sin gårdbutik i 1986, og siden da er det blevet til mere 300 forskellige nisse- og troldedesign.

Etly Klarborg finder inspiration hos familie og venner og den gammeldags jul.

I dag kan man købe en nisse til hver en anledning - ud over jul også påske og fejring af studenter.

Nissehuset ved Rødhusvej forventes at have åbent de fire adventssøndage med coronarestriktioner. Her plejer at være julehygge og æbleskiver.

Adressen er Rødhusvej 201, Moseby.

Læs mere på www.etlyklarborg.dk.

Inspiration fra bette babyer

Men det er ikke hvilke som helst nisser, som Etly Klarborg sælger. Det er Klarborgnisser, som hun har designet siden 1986. Hun har et bud på, hvorfor nisserne er så populære.

- Jeg er helt sikker på, at folk falder for det samme, som jeg ikke selv kan stå for. Klarborgnisserne er inspireret af små størrelser, bette babyer med buttede kinder, uskyldige øjne og maver, der strutter. Alt det nuttede og buttede, som der er ved små børn. Jeg kan høre det på kundernes udbrud, når de går rundt i butikken: ”Se hvor søde de er med de bette kinder og ansigtsudtryk,” fortæller hun med en nordjysk dialekt.

Historien om, hvordan idéen til nisserne tog form, går helt tilbage til Etly Klarborgs barndom. Hun husker, hvordan hun som fireårig sad på sin mors køkkenbord og formede nisser i ler. Allerede dengang var hun lidt vild med dem, men det var først i 1986, at nisseeventyret for alvor tog fart. Hun havde fået sin første søn, Martin. Når han lå på puslebordet, syntes hun, at det så ret fint ud. Hans udtryk omsatte hun til den første Klarborgnisse, som også har hans navn.

- Han gav mig idéen til strutmaven under nattøjet. Det ser ret nuttet ud, når den stikker ud, og selvfølgelig skulle nissen hedde Martin, siger hun.

Annonce

Med hele familien

Siden da er inspirationen kommet fra hendes to andre sønner, familie, venner, men også kunder. De skriver til hende med forslag til navne, som deres familiemedlemmer har. Ofte tilføjer de også en beskrivelse af personen. Etly Klarborg designer omkring 15 nye nisser om året, og har en liste med over 1000 navne, så det er ikke alle kunders ønsker, hun kan imødekomme.

- Det forklarer jeg kunderne, for så kan de bedre forstå, at jeg ikke kan love, om det bliver deres tur, fortæller Etly Klarborg.

Når hun begynder på et nyt design, laver hun den første model af ler, som bliver brændt. Den bliver der efterfølgende lavet en form over, så man kan lave flere nisser. De første modeller bliver lavet glat, og Etly Klarborg håndmaler selv den første håndfuld. Derefter bliver de sat i produktion. For Etly Klarborg er det vigtigt at være med selv. Hun kalder det at have hjertet med. I dag er hele hendes familie involveret i virksomheden både hendes mand og tre sønner Martin, Mads og Mathias.

- Det er fantastisk, at vi er en familievirksomhed. Det er ikke noget, jeg har tvunget dem ind i. Det har mine sønner selv haft lyst til, men de er også født og opvokset i miljøet, så derfor brænder de også for det, fortæller hun.

Apropos familie så ved hun også allerede, hvad en af nisserne i 2022 skal hedde. Eller hun ved i hvert fald, at den skal opkaldes efter nummer to barnebarn, som er på vej.

I anledning af 25-års jubilæet lavede Etly Klarborg en Klarborgnisse af sig selv som fireårig med navet Bette Etly. – Dengang havde jeg stritøre. Dem fik jeg siden hen lagt ind, men nissen har fået dem. Det er et kendetegn, fortæller hun. PR-foto
Klarborgnisser og bamser. PR-foto
Gårdbutikken på Rødmosevej ved Etly Klarborgs gård. PR-foto
Klarborgnisser er inspireret af små størrelser, babyer og kunders ønsker. PR-foto
For Etly Klarborg er det vigtigt at have hjertet med i sit arbejde. PR-foto
For Etly Klarborg er det vigtigt at have hjertet med i sit arbejde. PR-foto
Nisserne her er inspireret af Etly Klarborg og hendes bror som børn. PR-foto
Klarborgnisser. PR-foto
Klarborg-snemænd. PR-foto
Klarborgnisse. PR-foto
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Erhverv

Åbent Landbrug skal tage livet af skræmmekampagner

Annonce