Læserbrev

EU. Man fremmer ikke et samarbejde ved at stå udenfor

Arkivfoto: Emmanuel Dunand/AFP, Scanpix

Debat: Der er sket meget, siden tyskerne drog op ad Nørregade og Skolegade op til markedspladsen, der lå oppe ved Lemvigvej, hvor de slog lejr i 1940. Vi unger var meget interesserede i, hvad der skete, men vi forstod jo ikke alvoren.

Jeg har ikke i sinde at skrive en lang historisk beretning om den tid, der fulgte efter de fem frygtelige år. De allieredes ledere fostrede ved krigens slutning ideen om at forene Europa i et samarbejde om politik, handel og økonomi, hvilket ad åre førte til det, vi i dag kender som EU. Man kan med rette påstå, at det har resulteret i 70 års fred i Vesteuropa, det er aldrig sket før.

Vi har lov til at være stolte af vor kultur og vores nation, men det må ikke udvikle sig til en syg nationalisme, som kun fører til isolation og utilfredshed landene imellem. Man må derimod ved kommunikation og samarbejde fremme levevilkårene for befolkningerne i de enkelte lande og derved skabe lighed og sameksistens.

Der sker hele tiden en kulturel udvikling i alle landene, som vore politikere må forsøge at målrette til fordel for landenes borgere, så det ikke udmunder i fremmedhad og ulighed.

Englænderne kan ikke glemme deres fortid som ledere af et imperium og status som en stormagt. Det hæmmer deres evne til samarbejde med resten af landene i EU, hvor deres stemme ikke har mere vægt end alle andre landes indenfor sammenslutningen. Her er tonen anderledes end i deres hjemlige parlament. Som dansker undrer man sig, når man høre en debat i deres underhus - man føler sig hensat til et sydeuropæisk land, hvor uenighed kan gå over i håndgemæng.

Europa er langt hen ad vejen en broget sammenblanding af livsopfattelse og kultur, som kan være svær at sammenføre i et velfungerende sameksistens. Men man fremmer ikke et samarbejde ved at holde sig udenfor, kun indenfor som medlem er der en mulighed for at få indflydelse.

Som verden ser ud i dag er der al mulig grund til, at Europas lande finder sammen i et tæt samarbejde.

Stem med omtanke ved valget af danske parlamentsmedlemmer.

0/0
Annonce
Læserbrev

EU. Stem på en vestjyde

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Læserbrev

Miljø. Ryd op ved Høfde 42

Læserbrev

Ytringsfrihed. Fjernelse af blasfemiparagraffen - et udslag af politisk opportunisme

Læserbrev

EU. Ja til EU's kerneværdier – nej til fælles EU-skatter

Annonce