Annonce
Uddannelse

EUD-elever: Tænk ikke kun på læreplads – find noget, du brænder for

Kun lidt over halvdelen fuldfører en erhvervsuddannelse. En vigtig vej til succes er at finde et fag, man brænder for lyder det fra fire UCH-elever. Fra venstre: Christian Borup, Jeppe Paulsen, Thomas Baun Schelde og Jesper Vind Madsen. Foto: Johan Gadegaard
Hvis du vil have en god uddannelse, så find et fag, du brænder for – og en praktikplads, hvor du får lov at lære noget, lyder rådet fra erhvervselever.
Annonce

HOLSTEBRO: 83-85 procent af handelsskole- og gymnasieeleverne gennemfører uddannelsen og får studenterhuen.

Men på erhvervsskolernes EUD-uddannelse er det kun lidt over halvdelen, der gennemfører og får svendebrevet i første forsøg. Og det er ofte i praktikperioden, at det går skævt – måske fordi man har svært ved at finde en læreplads, fordi man ikke trives på arbejdspladsen, eller fordi man fortryder sit studievalg.

Der er heldigvis også dem, som klarer sig godt. Erhverv+ har mødt unge lærlinge fra fire forskellige fag – og de har nogle meget tydelige fællestræk.

- Man skal ikke bare gå efter en uddannelse, som man tror, at man bliver rig af. Hvis du ikke er glad for det, du laver, så taber du interessen. Lastbilchauffører er tit afsted på arbejde 15 timer om dagen. Det er der nogle, som bliver overrasket over, og så finder de ud af, at det kan være svært at få til at passe sammen med ønsket om at stifte familie, siger 20-årige Christian Borup, der er transportelev og kører for H. V. Transport i Herning.

Hans far er vognmand, så Christian vidste godt, hvad han gik ind til.

Annonce

Ved hvad de går ind til

23-årige Jesper Vind Madsen var også godt forberedt, inden han blev gastronomelev (”kokkeelev”, red.). Nu er han elev hos Anlægspavillonen i Holstebro, som han også kender godt.

- Min storebror var i lære der, så jeg fik fritidsjob og begyndte som opvasker og blev senere kokkemedhjælper. Jeg var i lære et andet sted først, men der var lidt for mange elever, så jeg kom nærmest til at skulle undervise de andre, og vi lavede meget det samme hele tiden. Så jeg ringede til Lars (kokken på Anlægspavillonen), og så aftalte vi, at jeg kunne fortsætte hos ham som elev, fortæller Jesper Vind Madsen.

19-årige Thomas Baun Schelde fra Børkop er bagerelev hos Hotel Koldingfjord. Han er glad for sin lidt usædvanlige praktikplads og siger – præcis som de andre elever – at gode kolleger og især lærerige, udfordrende og varierede opgaver er vigtige for at få en god praktikperiode.

- Der har været en ”Mette Blomsterberg-effekt”, som har fået mange til at tro, at de skulle være bagere, så de kunne dekorere flotte kager. Det er selvfølgelig også en del af faget, men det er jo ikke det hele. Jeg har prøvet at være i praktik både hos et traditionelt bageri og på et produktionsbageri, og det var meget det samme, de lavede hele tiden, så jeg er glad for, at jeg fik lærepladsen på hotellet. Vi laver små portioner og meget forskelligt, så det lærer jeg mere af, siger Thomas Baun Schelde.

Annonce

Tid til at lære

21-årige Jeppe Paulsen er på vej til at blive personvognsmekaniker med læreplads hos TST Biler i Holstebro. Han er glad for at fundet en læreplads, hvor de forstår, at Jeppe er elev og skal have lov (og tid) til at lære.

- Jeg får lov til at prøve mange forskellige ting. Det lærer jeg virkelig noget af, selv om det måske tager mig en hel dag at reparere en bil, som de andre kunne have fikset på et par timer. Jeg har mødt andre elever, som ikke får lov til at lave ret meget andet end dækskift og service på biler, fortæller Jeppe Paulsen.

Han drømmer egentlig om at gøre karriere i Forsvaret, men Jeppes far mente, at det ville være klogt at have en god uddannelse at falde tilbage på. Og med et svendebrev vil han såmænd kun være endnu mere populær, når han trækker i Dronningens klæ’r.

- Jeg er temmelig sikker på, at de nok giver mig en ”sparkedragt” (kedeldragt, red.) og sender mig over på værkstedet, når jeg skal aftjene værnepligt, siger Jeppe og griner.

Annonce

Hellere drømmejob end tom hue

Lige nu er alle fire elever i gang med en skoleperiode. Sammenholdet med klassekammeraterne og lidt godmodigt drilleri mellem fagene hjælper også med at bevare motivationen for at gøre uddannelsen færdig, fortæller chaufføreleven.

- Alle har samme interesse, så det giver et sammenhold. Nogle af mine gamle kammerater har sendt mig skæve blikke, fordi jeg klarede mig godt i folkeskolen, og så kan de ikke forstå, at jeg vil være lastbilchauffør. Der er nu ellers mange regler, man skal holde styr på som chauffør, men der er mere prestige i at få en studenterhue. Det er da også fint, men hvis man ikke læser videre, så er det jo bare tre års skolegang, der slutter med en hue og en fest – og så sabbatår uden, at man kommer videre, siger Christian Borup.

Apropos studenterhuer, så er det faktisk muligt at få både huen og et svendebrev på de fleste erhvervsuddannelser. Det hedder EUX og er allerede blevet populært på flere af de tekniske uddannelser. Læs mere om det på UddannelsesGuiden – ug.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Forsøgte at bryde døre op

Annonce