Annonce
Navne

Eugenio fik kappe på

Odin Teatret undskylder kvaliteten af de billeder, der blev taget under ceremonien, men man kan da godt se, at Eugenio Barba her iføres en æres-kappe. Privatfoto
Odin Teatrets leder, Eugenio Barba, modtog sit trettende æresdoktorat - denne gang i Grækenland.

Grækenland: Onsdag den 3. juli blev Odin Teatrets leder, Eugenio Barba, udnævnt til æresdoktor ved Peloponnes’ Universitet i Nafplion i Grækenland.

I begrundelsen for udnævnelsen skrev professor Christos Kardaras fra universitetets fakultet for teaterstudier blandt andet: ”for det innovative og markant betydningsfulde arbejde med Odin Teatret såvel som International School of Theatre Anthropology.”

Eugenio Barba holdt i anledning af æresdoktoratet en takketale, hvor han blandt andet sagde:

"Vi har alle to liv, og det andet begynder, når vi pludseligt opdager, at vi er gamle og bliver behandlet som sådan. Vores fysiske integritet og vores sociale identitet ændres radikalt.

Bevidstheden om nuet, en fremmeds smil, himlens klare blå, vantroen over en nat uden værkende knogler fornyer glæden ved livet. Jeg er centrum for mit her og nu.

Min ungdoms verden er forsvundet. Jeg ser mig omkring og helt spontant dukker et spørgsmål op. Er tidens acceleration, livets tempo og teknologiens eksplosive udvikling forenelig med den måde, jeg forestiller mig, elsker og udfører mit arbejde på som instruktør, som specialist i en arkaisk teknologi - mennesket?

Jeg føler stolthed og tilfredshed her ved festligholdelsen på Nafplio Universitet: så ungt og samtidigt en visdommens vogter over en ældgammel kultur, som har præget mig dybt. Men jeg føler også noget, som ligner uretfærdighed. De fortjenester, som tilskrives mig, og som jeg i dag modtager ærestitlen som doktor for, kan ikke være resultatet af bare ét menneskes handlinger. Jeg har været aktiv i teatret, en kunstnerisk disciplin, en legemliggjort knowhow og et håndværk, der kun kan udfoldes gennem en tæt vekselvirkning mellem forskellige mennesker med forskellige færdigheder.

Alt det jeg ved, det, jeg har realiseret på scenen, og som jeg bagefter har oversat til ord på papir, skylder jeg mine skuespillere, mine medarbejdere og de utallige mennesker, som ofte ikke har haft noget med teater at gøre, men hvis ideer og evne til at føre dem ud i livet ledte til kunstneriske initiativer. Her omkring mig findes der et hemmeligt folk, både levende og døde, lærere, som aldrig kendte mig, tilskuere, som kun har kunnet forestillet sig mine stykker, venner, som jeg aldrig har mødt. De venter nysgerrigt på de ord, jeg vil vælge for at takke jer, mens jeg endnu engang kredser om de samme få ideer, den polarstjerne, som altid har ledt mine skridt.

Odin Teatret er en teatergruppe, men også et teaterlaboratorium, geografisk forankret i det afsides liggende Holstebro. Vi udgør et miljø med mennesker fra forskellige lande og med forskellige sprog, som har fundet deres rødder i teatrets professionelle fædreland.

Mange taler om Odin Teatret som en legende. Hvordan bliver et teater en legende? Ved at gøre det, der anses som umuligt i vores samfund. 55 års aktiviteter med den samme kerne af skuespillere er et bevis på, at teatret ikke kun kendetegnes ved en forestilling. Teatret kan være en stiltiende forståelse mellem nogle individualister, som af dybe personlige grunde og gennem en fælles faglig disciplin, udtrykker deres forskellighed gennem deres liv og arbejde. Vores teateridentitet er mangfoldig: didaktiske tiltag, kunstneriske udfoldelser og initiativer, der inddrager utallige subkulturer i det samfund, vi lever i. Det er lykkedes os at bryde de to love, som karakteriserer teatrets DNA: den finansielle afhængighed af at spille forestillinger og umuligheden i at beholde de samme skuespillere år efter år. Vi skaber festlige ceremonier sammen med tilskuerne og ”bytter” kulturelle udtryk med dem. I mere end 40 år har vi helliget os det, jeg har kaldt teaterantropologi, forskningen i principperne bag skuespillerens præekspressivitet og tilstedeværelse på scenen.

(talen er oversat fra italiensk til dansk af Iben Nagel Rasmussen)

Æresdoktoratet er Eugenio Barbas trettende.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Eftersøgning i gang i Lemvig Havn

Sport

Billardklub fik ørene i maskinen

Holstebro

Familie på fem i ulykke på Holstebro-motorvejen: Barn indlagt på traumecenter

Annonce