Danmark

Få overblikket: Her er klimaløfterne, S kan komme til at indfri

Enhedslistens Pernille Skipper, Rune Lund og Jakob Sølvhøj deltager i regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)
Ifølge politisk redaktør på avisen Danmark Thomas Funding er Socialdemokratiet parat til at give store indrømmelser til partierne i rød blok på klimaområdet for at få dem til at støtte op om Mette Frederiksen som statsminister. Indrømmelserne kan ikke undgå at påvirke dansk landbrug i stor stil, lyder hans vurdering. Her får du overblikket over de røde partiers valgløfter på landbrugsområdet.

.

SF: Mindre landbrugsareal og afgifter

SF foreslår at stoppe dyrkning af de 65.000 hektar mest klimabelastende jorde i Danmark - svarende til syv procent af Danmarks samlede landbrugsareal. Samtidig ønsker partiet at begrænse antallet af husdyr.

Partiet vil pålægge dansk landbrugs maskiner dieselafgift, der føres tilbage til erhvervet. Partiet mener, at det vil mindske energiforbruget og elektrificere landbruget.

SF vil også begrænse import af især soja, fremme klimavenligere afgrøder og dyrkningsteknikker og indføre klimaafgifter på produktion af fødevarer. Samtidig vil partiet afsætte penge til forskning og udvikling mod en grønnere landbrugsproduktion.

Enhedslisten: Klimatjek, randzoner og omlægning af støtte

Enhedslisten vil omlægge landbrugsstøtten, så den favoriserer miljøvenlige brug, udvikling af landdistrikter, økologisk produktion og lokal produktion. Partiet vil belønne landmænd, der udlægger landbrugsjord til skov og natur.

Partiet vil indføre krav om klimatjek og klimaplaner for hvert enkelt landbrug.

Enhedslisten foreslår at genoprette randzoner langs vandløb og mener, at der skal oprettes en statslig jordbrugerfond, som kan opkøbe landbrugsjord og sikre mere økologisk landbrug, mere natur og mere skovrejsning i Danmark.

Radikale: Forskningspulje og udtagning af landbrugsareal

Det Radikale Venstre vil stoppe intensiv drift på en tredjedel af det nuværende landbrugsareal inden 2050. Denne tredjedel skal overgå til nye former som eksempelvis skov, natur og græsenge, hvor køer og heste kan græsse. 230.000 hektar skal udtages i det næste årti.

Partiet ønsker en forskningspulje på 630 milioner kroner årligt fra 2022, som indfases i 2020 med 530 millioner kroner. Pengene skal gå til forskning i nye teknologier samt bedre produktivitet fra økologi.

De Radikale vil gradvist udfase brugen af pesticider på de konventionelle jorde hen imod 2050. Det kræver brug af nye teknologier som præcisionssprøjtning, droneteknologi og bioteknologi, som endnu ikke er udviklede eller implementerede.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Vendte rockerlivet ryggen - nu skal han afsone med dem: Er bekymret for at blive overfaldet – eller det, der er værre

Danmark For abonnenter

Ulykkestoget på Storebælt skal destrueres: - I respekt for afdøde, pårørende og personalet skal intet genbruges

Togulykke: Ulykkestoget fra togkatastrofen på Storebæltsbroen 2. januar kommer aldrig ud at køre igen med passagerer, og hele togsættet står til at blive hugget op og destrueret. - Vi har besluttet, at når Havarikommissionens endelige rapport kommer, skal toget destrueres fuldstændigt. Det skal bare ikke ud at køre igen, siger Per Schrøder, der er direktør for drift og medlem af koncernledelsen i DSB. Han henviser til en beslutning taget ikke længe efter togulykken den første arbejdsdag efter nytår. Efter ulykken, som er den største togkatastrofe i Danmark i over 30 år, blev vraget af passagertoget transporteret til et værksted i Aarhus, hvor Havarikommissionen, DSB, politiet og andre myndigheder undersøgte det. Havarikommissionen bekræfter over for avisen Danmark, at man frigav toget 3. april, og siden er det blevet pakket ind i plastic, og overgivet til et forsikringsselskab. Vraget er med andre ord ikke længere DSB's ejendom. - Toget kunne muligvis godt renoveres, men det er totalskadet. Jeg har enorm respekt for, at når der har været dødsfald, skal det ikke ud at køre igen, og der er ikke noget, som skal genbruges, siger driftsdirektøren.

Lemvig

Første spadestik til Klimatorium taget: - Vi giver jo vores verden tilbage til børnene

Lemvig For abonnenter

Flere nye tiltag ved årets Lidenlund Søfestival: Våd festival med god stemning

Lemvig

Anlæg udvides med 1100 kvadratmeter og ny rørledning føres over fjorden: Spildevand fra Lemvig skal pumpes videre til Harboøre

112

Brandmænd kæmpede 18 timer for at få slukket brand: Reddede 80 svin

Annonce